På sysav.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

okt 30, 2018 08:00

Blogginlägg

Matsvinnet kostar barnfamiljer tusentals kronor

Visste du att en barnfamilj kan spara minst 3 000–6 000 kronor per år på att minska sitt matsvinn, eller att svenska hushåll varje år slänger drygt 900 000 ton matavfall. Nästan hälften av det som slängs är mat som hade kunnat ätas.

Det finns tusentals kronor att spara för den som tänker klimatsmart kring sitt matsvinn. Det är också kul att utmana sig själv att låta resterna får nytt liv med ett kreativt restrecept. Såhär ser statistiken ut i bilder för matavfallet i Sverige.

Frukt och grönsaker slängs mest
De livsmedel som hushållen slänger mest av är frukt och grönsaker följt av kött, fisk, skaldjur och ägg samt bröd och bakverk.

Mycket pengar kan sparas
En barnfamilj kan spara minst 3 000–6 000 kronor per år på att minska sitt matsvinn.

Cirka 1 miljon ton slängs
Varje år slänger svenska hushåll drygt 900 000 ton matavfall.

Hälften kan ätas
Nästan hälften av det som slängs är mat som hade kunnat ätas.

Fakta om Resterkocken

Resterkocken är en matlagningstävling för barn och ungdomar i årskurs 4–9 i södra och nordvästra Skåne. Tävlingen syftar till att öka kunskapen kring hur vi kan minska matsvinnet genom att släppa loss kreativiteten kring hur rester och varor med kort hållbarhet kan användas. Tävlingsbidragen ska vara rätter baserade på matrester, livsmedel med kort hållbarhet eller skafferivaror som ofta blir stående. Tävlingen pågår 1 oktober–1 december 2018. Mer information finns på www.resterkocken.se.

Källa: Matavfall i Sverige, Wikipedia (2018-07-26)