Vad är matavfall?

Matavfall är sådant som blir över och inte kan sparas, när du lagat eller ätit mat. Här kan du läsa om vad som är matavfall, hur du sorterar och få praktiska tips för påsen för matavfall och för kärlet.

Lägg matavfall i bruna påsen

Grönsaker, frukt, bröd, kött och fisk är matavfall precis som fiskben och ben från till exempel revben och kotletter. Äggskal, te (både i lösvikt och tepåsar), kaffesump i sitt filter och lite hushållspapper går också bra att lägga bland matavfallet.

Om påsen ställs i en vanlig hink förstörs cirkulationen och då blir påsen blöt och går sönder. Därför ska du använda den bruna hållaren, som är utformad så att det kommer in luft till påsen. Det gör att fukten från matavfallet avdunstar.

Låt blött avfall som potatisskal rinna av i vasken en stund – eller skala direkt i ett durkslag, så rinner vattnet av under tiden.

Så här får du nya matavfallspåsar

KÄVLINGE KOMMUN: Om du behöver nya matavfallspåsar kan du på tömningsdagen klämma fast en påse under locket så lämnar renhållaren nya påsar på tunnan. Var gärna ute i god tid, när du märker att dina påsar börjar att ta slut. 

SVEDALA OCH LOMMA KOMMUN:
Om du behöver nya matavfallspåsar kan du på tömningsdagen klämma fast en påse under locket så lämnar renhållaren nya påsar i facket för tidningar. Glöm inte att kolla i kärlet efter tömning!
Var gärna ute i god tid, när du märker att dina påsar börjar att ta slut. 

Bor du i lägenhet?

Bor du i lägenhet får du matavfallspåsar och hållare genom din hyresvärd eller bostadsrättsförening.

Har du använt din sista påse, är ägare av flerfamiljsfastighet, ansvarig för en verksamhet eller bostadsrättsförening kan du vända dig till Sysavs kundservice.

Det går även bra att hämta matavfallspåsar på återvinningscentralerna i Svedala och Kävlinge.

Vad ska jag lägga i matavfallspåsen?

I sorteringsguiden kan du läsa om vad som ska läggas i matavfallspåsen och vad som inte får kastas i den.

Så sorterar du matolja och matfett

Häll inte matolja och fett i avloppet eftersom fett i avloppssystemet ger problem i rör och anläggningar. 

Välj istället att torka upp det med lite hushållspapper som du lägger i din vanliga soppåse eller i matavfallspåsen.

I sorteringsguiden kan du läsa mer om hur du ska göra med matfett. Matolja ska även lämnas in på återvinningscentralen.

5 tips för din matavfallspåse

När det gäller själva matavfallspåsen finns det också några saker du kan göra:

  1. Fyll inte matavfallspåsen mer än till hälften så att du kan stänga den ordentligt.
  2. Låt blött avfall rinna av i vasken innan du slänger det.
  3. Använd dubbla påsar om påsen ändå blir kladdig eller blöt.
  4. Har du räkskal eller fiskrens? Förvara det i frysen och lägg det i kärlet först kvällen innan tömning
  5. Använd påshållare. Påshållaren är speciellt framtagen för att luft ska kunna cirkulera runt matavfallspåsen och transportera bort fukt. På så vis minskar risken att påsen blir för blöt och läcker.

Bananflugor

Bananflugor är inte farliga, men kan upplevas obehagliga. Bananflugorna brukar vara speciellt aktiva under sensommar och tidig höst. De gillar övermogna och jästa frukter, grönsaker, vin, öl och blomjord.

Tips för att slippa bananflugor: 

  • Köp en fruktflugefälla eller gör en egen
  • Håll rent i köket och framförallt diskhon
  • Ha inte disk och frukt liggandes framme för länge och släng överbliven frukt

Så gör du en fälla: Blanda en del vatten, två delar vinäger, en del honung/sirap och några droppar diskmedel (ej med ammoniak). Flugorna dras till blandningen och drunknar i den eftersom diskmedlet bryter ytspänningen.

Blöta matavfallspåsar fryser fast

Om det blir minusgrader kan papperspåsarna med matavfall frysa fast i kärlet/facket för matavfall. Du ansvarar för att matavfallspåsarna är lösa i kärlet och går att tömma.

Undvik fastfrysning genom att:

  • Låt blött matavfall rinna av i vasken innan du lägger det i papperspåsen.
  • Använd servett eller hushållspapper när du slänger blött matavfall, de absorberar eventuell vätska och håller påsen torrare.
  • Se till att papperspåsen är ordentligt stängd, så att inget matavfall ramlar ur påsen ut i kärlet.
  • Ta en förbrukad dagstidning (eller äggkartong) och lägg den i botten av facket för matavfall för att undvika fastfrysning.
  • Låt matavfallspåsen frysa till ute innan det läggs i kärlet, ställ gärna en spann över påsen så att fåglar och andra djur inte kommer till.
  • Hålla kärlet rent och torrt – ett rent kärl minskar risken för fastfrysning.
  • Byt påse ofta. Genom att byta påse ofta håller den sig relativt torr.

Är avfallet redan fastfryst?

Om avfallet har fryst fast i kärlet behöver du se till att kärlet går att tömma på tömningsdagen. Peta loss påsarna med ett kvastskaft eller liknande. Tänk på att ditt kärl börjar tömmas redan klockan 6.30 och hela dagen.

Har vi inte kunnat tömma ditt kärl?

Om vi besökt dig och inte lyckats tömma helt och hållet på grund av att avfallet fryst fast, försök gärna klara dig till nästa ordinarie tömning. Ofta handlar det om ett fåtal påsar som fastnat i botten. Om kärlet skulle bli fullt innan nästa tömning, kan du boka en extra tömning mot en avgift.