Matavfall är sådant som blir över och inte kan sparas, när du lagat eller ätit mat. Här kan du läsa om vad som är matavfall, hur du sorterar och få praktiska tips för påsen för matavfall och för kärlet.
Grönsaker, frukt, bröd, kött och fisk är matavfall precis som fiskben och ben från till exempel revben och kotletter. Äggskal, te (både i lösvikt och tepåsar), kaffesump i sitt filter och lite hushållspapper går också bra att lägga bland matavfallet.
Om påsen ställs i en vanlig hink förstörs cirkulationen och då blir påsen blöt och går sönder. Därför ska du använda den bruna hållaren, som är utformad så att det kommer in luft till påsen. Det gör att fukten från matavfallet avdunstar.
Låt blött avfall som potatisskal rinna av i vasken en stund – eller skala direkt i ett durkslag, så rinner vattnet av under tiden.
KÄVLINGE KOMMUN: Om du behöver nya matavfallspåsar kan du på tömningsdagen klämma fast en påse under locket så lämnar renhållaren nya påsar på tunnan. Var gärna ute i god tid, när du märker att dina påsar börjar att ta slut.
SVEDALA OCH LOMMA KOMMUN: Om du behöver nya matavfallspåsar kan du på tömningsdagen klämma fast en påse under locket så lämnar renhållaren nya påsar i facket för tidningar. Glöm inte att kolla i kärlet efter tömning!
Var gärna ute i god tid, när du märker att dina påsar börjar att ta slut.
Bor du i lägenhet får du matavfallspåsar och hållare genom din hyresvärd eller bostadsrättsförening.
Har du använt din sista påse, är ägare av flerfamiljsfastighet, ansvarig för en verksamhet eller bostadsrättsförening kan du vända dig till Sysavs kundservice.
Det går även bra att hämta matavfallspåsar på återvinningscentralerna i Svedala och Kävlinge.
I sorteringsguiden kan du läsa om vad som ska läggas i matavfallspåsen och vad som inte får kastas i den.
Häll inte matolja och fett i avloppet eftersom fett i avloppssystemet ger problem i rör och anläggningar.
Välj istället att torka upp det med lite hushållspapper som du lägger i din vanliga soppåse eller i matavfallspåsen.
I sorteringsguiden kan du läsa mer om hur du ska göra med matfett. Matolja ska även lämnas in på återvinningscentralen.
När det gäller själva matavfallspåsen finns det också några saker du kan göra:
Om det blir minusgrader kan papperspåsarna med matavfall frysa fast i kärlet/facket för matavfall. Du ansvarar för att matavfallspåsarna är lösa i kärlet och går att tömma.
Om avfallet har fryst fast i kärlet behöver du se till att kärlet går att tömma på tömningsdagen. Peta loss påsarna med ett kvastskaft eller liknande. Tänk på att ditt kärl börjar tömmas redan klockan 6.30 och hela dagen.
Om vi besökt dig och inte lyckats tömma helt och hållet på grund av att avfallet fryst fast, försök gärna klara dig till nästa ordinarie tömning. Ofta handlar det om ett fåtal påsar som fastnat i botten. Om kärlet skulle bli fullt innan nästa tömning, kan du boka en extra tömning mot en avgift.
Allt matavfall som samlas in i din kommun hamnar först på Sysavs förbehandlingsanläggning. Där görs det om till en vätska – slurry – som skickas vidare till en biogasanläggning. Resultatet blir biogas som driver fordon och biogödsel som ger näring tillbaka till jorden.

Vi har pratat med Johanna Witt, expert på matavfall på Sysav:
– För att det visar hur kretsloppet hänger ihop. När du sorterar ditt matavfall blir det energi och näring som kommer jorden till godo igen. Det är lokalt, hållbart och bra för både klimatet och jorden.
– Ät upp maten och minska ditt matsvinn. Men det som blir över kan vi ta hand om och göra något bra av – som biogas och biogödsel.
– Ja, ingen plast får följa med! Den går inte att sortera bort och blir kvar i processen. Ta bort plast runt maten och använd den papperspåse som vi rekommenderar. Gå ut med påsen ofta – det minskar lukt och kladd.