Vad är matavfall?

Matavfall är sådant som blir över och inte kan sparas, när du lagat eller ätit mat. Här kan du läsa om vad som är matavfall, hur du sorterar och få praktiska tips för påsen för matavfall och för kärlet.

Lägg matavfall i bruna påsen

Grönsaker, frukt, bröd, kött och fisk är matavfall precis som fiskben och ben från till exempel revben och kotletter. Äggskal, te (både i lösvikt och tepåsar), kaffesump i sitt filter och lite hushållspapper går också bra att lägga bland matavfallet.

Om påsen ställs i en vanlig hink förstörs cirkulationen och då blir påsen blöt och går sönder. Därför ska du använda den bruna hållaren, som är utformad så att det kommer in luft till påsen. Det gör att fukten från matavfallet avdunstar.

Låt blött avfall som potatisskal rinna av i vasken en stund – eller skala direkt i ett durkslag, så rinner vattnet av under tiden.

Så här får du nya matavfallspåsar

Om du behöver nya matavfallspåsar kan du på tömningsdagen klämma fast en påse under locket så lämnar renhållaren nya påsar på tunnan. Var gärna ute i god tid, när du märker att dina påsar börjar att ta slut. 

Bor du i lägenhet får du matavfallspåsar och hållare genom din hyresvärd eller bostadsrättsförening.

Har du använt din sista påse, är ägare av flerfamiljsfastighet, ansvarig för en verksamhet eller bostadsrättsförening kan du vända dig till Sysav kundservice.

Det går även bra att hämta matavfallspåsar på återvinningscentralen.

Så sorterar du matavfall

I sorteringsguiden kan du läsa om vad som ska läggas i matavfallspåsen och vad som inte får kastas i den.

Så sorterar du matolja och matfett

Häll inte matolja och fett i avloppet. Ta för vana att inte hälla fettet direkt i avloppet eftersom fett i avloppssystemet ger problem i rör och anläggningar. 

Välj istället att torka upp det med lite hushållspapper som du lägger i din vanliga soppåse eller i matavfallspåsen.

I sorteringsguiden kan du läsa mer om hur du ska göra med matfett. Matolja ska även lämnas in på återvinningscentralen.

Kompostera matavfall själv

Vill du kompostera ditt matavfall själv ska du anmäla det till din kommun.

Observera att din kommun tar ut en avgift för anmälan.

Efter din anmälan är gjord hämtar vi hem ditt matavfallskärl. Du är välkommen att kontakta kundservice för mer information.