Finalen i EWWR i Marseille - Ann Thorén och Susanna Christensson tog emot priset.

Pressmeddelande

Svensk humor tog hem segern i avfallsvärldens Eurovision

19 JUN, 2024 09:36

KLIMATFRÅGOR MILJÖ

Sveriges bidrag i EWWR - European Week for Waste Reduction - vann under tisdagskvällen finalen i Marseille. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" använder humor för att öka medvetenheten kring plastförpackningar. Filmerna med Styrbjörn spelades in i en studentkorridor i Malmö och har fått miljoner visningar i sociala medier.

Sysav är stolta att meddela att kampanjen "Var inte en Styrbjörn", som genom humor och kreativitet fokuserade på plastförpackningar och återvinning, har vunnit avfallsvärldens motsvarighet till Eurovision. Kampanjen, som inkluderade en oväntad och rolig vändning med en sexleksak, har fått stor uppmärksamhet och hyllats för sitt nytänkande tillvägagångssätt.

- Genom att våga använda nya grepp och utmana för att få uppmärksamhet för plastsortering har vi verkligen lyckats. Vi är väldigt glada att Europa också uppskattade den typen av humor, och vi hoppas att det bidrar till förändrat beteende och lägre klimatpåverkan," säger Susanna Christensson, kommunikatör Sysav.

Sysav riktar ett stort tack till kommunikationsbyrån Blinka Blå och alla samarbetspartners, ett särskilt tack till Malmö kommunala bostadsbolag, Victor Eriksson, Marcus Johansson, Martin Kryger och Dunderville och en stor eloge till alla studenter som var fantastiska skådespelare och bidrog till kampanjens framgång.

Plast i restavfallet är orsak till stora fossila utsläpp varje år. Statistik visar att i genomsnitt 15 procent av en vanlig soppåse innehåller felaktigt sorterad plast. Kampanjen Styrbjörn har inte bara ökat medvetenheten om vikten av att återvinna plastförpackningar, utan också visat att humor kan vara ett kraftfullt verktyg för att nå ut med viktiga budskap.

Fakta - Europa minskar avfallet - European Week for Waste Reduction

Kampanjen Styrbjörn lanserades i samband med ”Europa minskar avfallet”-veckan. En vecka när organisationer i EU-länderna på olika sätt uppmärksammar hur avfallsmängderna kan minskas och förebyggas. Styrbjörn var en av tre finalister när 14 000 initiativ från hela Europa sammanställdes.

”Europa minskar avfallet”, European Week for Waste Reduction, är den största kampanjen för att öka medvetenheten om förebyggande av avfall i Europa och har pågått sedan 2009. Avfall Sverige är nationell samordnare i Sverige.

Senast uppdaterad 2024-06-19 08:13