Gå till innehållet

Hållbar jul

Här hittar du inspiration till julpynt, julklappar och julbord som går i hållbarhetens tecken. Dessutom finns här information om hur du sorterar julgranen, julklappspappret och julmatsresterna när firandet är över. God hållbar jul!

Så fixar du en vacker och god juldukning

dukat julbord med ätbara dekorationer av grönkål, broccoli och äpplen

Pynta julbordet med ätbart säsongsgrönt och bind buketter av kål, rotfrukter och örter och ge bort i jul. Så fixar du enkelt vinterns finaste julprydnader – som du sen kan äta upp.

Låt julbordet grönska i härligt ätbart. Dekorera med frukt och grönt, istället för att köpa nytt pynt. Röda vinteräpplen tillsammans med broccoli och grönkål i skålar blir vackra juldekorationer på julbordet och kan sedan ätas upp i en soppa, paj eller sallad till exempel. 

Duka gärna med second hand-fynd, det finns massor av fina vaser, skålar och bestick att köpa återbrukade, om man vill uppdatera sin servis.

Fint säsongsgrönt för dukning:

 • Grönkål
 • Röda äpplen
 • Svartkål
 • Örter med långa stjälkar
 • Broccoli
 • Brysselkålsstock
 • Rödkål

Hållbara julklappar

antika ljusstakar

Vad är en hållbar julklapp?

En hållbar julklapp är något som mottagaren verkligen vill ha och behöver. Något som inte belastar miljön och klimatet negativt. Ge bort något som signalerar omtanke om både mottagaren och om vår planet. Då blir klapparna härliga på riktigt!

Fler hållbara presenttips hittar du här

Tips på hållbara klappar

 • Något köpt second hand. Då kan du hitta unika föremål och det är klimatsmart.
 • En härlig upplevelse. Kanske tillsammans med dig?
 • Ge bort din tid och kunskap. Till exempel barnvaktande, syhjälp eller en fotosession.
 • Något ät- eller drickbart går alltid åt och är uppskattat.
 • Skänk till bättre behövande och ge bort gåvobrevet.

4 klimatsmarta jultips

Hållbar inslagning

Tycker du också att det känns lite tråkigt med inslagspapper och presentsnören som bara rivs av och slängs? Slå in klapparna i tidningspapper, reklamblad eller gamla tygstuvar.

Inslagning som extra klapp

Vill du göra extra fina paket, kan du köpa gamla kökshanddukar eller scarves på secondhand, då blir handduken/scarfen dessutom som en extra present. Har du en grankvist över, kan du pynta paketen med den. 

julklappar inslagna i kökshanddukar med tygsnöre runt

Hållbart pynt

Behöver du julpynt? Köp second hand - det är både klimatsmart och prisvärt, dessutom kan du hitta mer unikt pynt.

Gör eget pynt

Ett annat alternativ är att göra pyntet själv. Ätbart pynt i form av dekorerade pepparkakor, kristyränglar (gör av kristyr och ett gammalt bokmärke) popcorngirlanger och polkagriskäppar är fint i granen och gott på julgransplundringen, om man inte är rädd för lite damm. Torkade apelsinskivor eller apelsiner med kryddnejlikor i, är väldoftande och vackert.

girlang av pyntade pepparkakor

Julklappsspel

Julklappsspelet är ett bra sätt att minska på konsumtionen. Istället för att köpa mängder av klappar till alla nära och kära, köper man en eller två och spelar om dem. Risken är dock att det köps klappar som ingen riktigt vill ha. För ett mer hållbart julklappspel kan ni till exempel bestämma att ni bara köper sådant som är gott att äta eller dricka, eller att alla till exempel ger bort en riktigt bra bok ni har hemma.

Secret Santa

Ett annat alternativ för de som vill hålla nere julklappsinköpen är "Secret Santa" - att man, istället för att köpa till alla, i hemlighet blir tilldelad EN person som man köper en julklapp till (och då kan lägga lite mer på den klappen och köpa något denne verkligen vill ha). 

händer som håller i julklapp

Julklappsbytet

Har du fått en massa julklappar som du inte vill ha eller behöver, men inte kan byta i affären? Ordna en julklappsplundring med vänner och bekanta och byt grejer med varandra (på ett coronaanpassat sätt förstås - till exempel att ni gör en tråd i någon chatt-app, där ni visar upp vad ni har).

Sälj, skänk och byt

Annars kan du skänka/byta/sälja i olika lokala Facebookgrupper eller på exempelvis Blocket eller Tradera, eller skänka till välgörenhet. Ge dina grejer nytt liv!

händer som håller i en julklapp
julklappar inslagna i kökshanddukar med tygsnöre runt Hållbar inslagning
girlang av pyntade pepparkakor Hållbart pynt
händer som håller i julklapp Julklappsspel
händer som håller i en julklapp Julklappsbytet

Hållbart julbord

julbord_596x400.jpg

Grönt julbord

Vårt traditionella julbord, ett så kallat smörgåsbord, härstammar från 1700-talets brännvinsbord. Genom åren har innehållet på julbordet förändrats. Lutfisk åt man redan på medeltiden, men risgrynsgröt blev vanlig först på 1800-talet och det var även då vi började äta julskinka. Köttbullarna gjorde inte entré på julbordet förrän 1970. Med den ökande tillgången på grönsaker och de senaste årens vegetariska trend, har fler gröna rätter nu fått plats på julbordet.

5 gröna rätter

 • Grönkålssallad med granatäpplekärnor och apelsinskivor
 • Rösti med smetana, rödlök och tångrom
 • Inlagd aubergine ("auberginesill")
 • Rödkålssallad med äpple och valnötter
 • Falafel smaksatt med saffran

Läs mer om julbordet


Så tar du vara på julmatsresterna

−I många familjer ställs vissa saker fram av tradition, men det kanske bara är en person som äter det - strunta i det. Ta inte fram all julmat första dagen, utan lägg upp i mindre skålar och fyll på efterhand, så bryter du inte kylkedjan och maten håller längre, säger matkreatören Malin Broman.

Tips på vad du kan göra med överbliven julmat

Gröt: Klassiker som ris à la Malta och saffranspannkaka eller varför inte ett saftigt grötbröd.
Prinskorvar: Lägg dem i en mustig tomatsås och ät med pasta, eller rulla in i dem i smördeg "pigs in a blanket" och ge till barnen.
Julskinka: Ta den överblivna julosten och gör en ost- och skinkpaj. Skinkan passar också bra i en pastasås.
Vörtbröd: Frys in och ta fram om någon månad när du är sugen igen, gör extra lyxiga fattiga riddare eller låt brödet bli krutonger till sallader och soppor.
Grönkål: En krispig grönkålssallad med granatäpplekärnor och apelsin är gott. Eller varför inte grönkålschips - passar både som snacks och för att ge maten extra krisp.

Hitta restrecept

Lina Arvidsson Fotograf_Resterkocken_596x400tif.jpg


Så återvinner du julen

Hur återvinns julklappspappret?

När julen dansats ut, så är det dags att göra sig av med resterna. Men hur sorterar man egentligen  julklappspapper, paketsnören, värmeljus och alla andra rester som blir när julen ska städas ut?

Sopsortera julen rätt


Återvinn julgranen

Granen står så grön och grann i stugan… tills det är mer barr på golvet än i granen, då vill man gärna bli av med den. Så här tar du hand om din gran. Kolla med din kommun, bostadsrättsförening eller fastighetsägare om det finns någon lokal insamling där du bor. Finns inte det, lämnar du granen på närmaste återvinningscentral. Granen sorteras som trädgårdsavfall. Tänk på att först ta bort glitter och annat pynt och att inte slänga granen i en säck i trädgårdsavfallet. Har plastgranen en metallstomme sorteras den som metall, men är merparten plast sorteras den som brännbar rest och energiåtervinns.

Läs mer om julgranen

julgran-atervinning.jpg