Gå till innehållet

Återvinningscentraler i Veberöd, Genarp, Smygehamn och Anderslöv

Återvinningscentralerna i Veberöd och Genarp drivs av Lunds kommun och har andra öppettider än Sysavs centraler.

Återvinningscentralerna i Smygehamn och Anderslöv drivs av Trelleborgs kommun. 

Kvinna kastar träpall i container vid återvinningscentral

Återvinningscentraler tar ej emot farligt avfall från företag 1 nov

Farligt avfall ska istället lämnas på utvalda återvinningsanläggningar. Gäller även vitvaror, elektronik och tryckimpregnerat trä/slipers.

Övriga regler för företag på återvinningscentralen

För företag gäller särskilda regler på återvinningscentralen. Bland annat finns vissa begränsningar i vilka typer av avfall som kan lämnas. Företag betalar med kundkort eller betalkort. Har du kvar företagskuponger sedan tidigare, kan du använda dem till och med 2020-12-31.

Läs mer

Sorteringsguiden för företag

Hänvisas till återvinningscentralen för företag i Malmö, eller till någon av avfallsanläggningarna i Ystad, S:t Olof eller Trelleborg.

Läs mer

Vanliga frågor

Får jag lämna osorterat avfall på en återvinningscentral?

Nej, på återvinningscentralerna kan du bara lämna sorterat avfall.

Får man ta med eller köpa saker som har slängts på återvinningscentralerna?

Nej, det är förbjudet att ta med sig eller köpa föremål från återvinningscentralerna. Detta eftersom den som slängt det har bestämt att det är ett avfall.

Hur fungerar passersystemet på Sysavs återvinningscentraler?

Privatpersoner kör in med svenskt körkort. Privatpersoner som saknar svenskt körkort beställer kundkort utan kostnad.

Företag använder också kundkort men betalar (mot faktura). Ansök här.

Läs mer om hur det funkar.

Hur gör jag med mitt farliga avfall?

Försök alltid att förvara dina farliga avfall i originalförpackningen och förpacka avfallet väl. Var alltid nog med att inte blanda olika typer av farligt avfall samt att märka förpackningen med aktuellt innehåll. Är du osäker på vad avfallet innehåller, markera gärna förpackningen med ett frågetecken och informera personalen. Du lämnar ditt förpackade avfall på en återvinningscentral eller till Farligt Avfall-bilen. För större mängder farligt avfall eller farlig avfall från verksamheter är du välkommen att vända dig till Sysavs kundservice.

Kan jag få bärhjälp på återvinningscentralen?

Nej, det ingår inte i arbetsuppgifterna för återvinningscentralernas personal. Om du har tunga saker att slänga, måste du ta med dig någon som kan hjälpa dig att bära.

Kan man hyra en container för hushållsavfall/grovavfall av Sysav?

Nej, det kan man inte. Sysav tillhandahåller inte denna typ av tjänst.

Kan mitt byggmaterial återanvändas?

Malmö Återbyggdepå tar gärna emot begagnat byggmaterial i fint skick. Det kan vara bland annat tegel, plattor, kakel, fönster, dörrar, skåp, bänkar, sanitetsporslin, beslag, gångjärn och elektriskt material. Begagnat byggmaterial samlas in på följande återvinningscentraler: Gastelyckan (Lund), Bunkeflo (Malmö), Norra Hamnen (Malmö), Simrishamn, Staffanstorp, Svedala, Trelleborg, Tomelilla, Hedeskoga (Ystad) och Lilla Hammar (Höllviken).

Kostar det något att lämna avfall på en återvinningscentral?

Nej, det är gratis. Som privatperson har du redan betalt genom din avfallstaxa. För företag och organisationer gäller andra regler och därför måste dessa betala för de flesta avfall som lämnas. Mer information om vad företag kan lämna hittar du på våra företagssidor.

Kostar det något ifall en hantverkare jag anlitat kastar mitt avfall?

Ja, företagare får betala för de flesta typer av avfall som lämnas. Här kan du läsa om vad företag kan lämna på våra återvinningscentraler samt vad det kostar. Det går också bra att lämna avfallet på några av våra anläggningar där avfallet vägs och betalas efter vikt och material.

Vilka aktörer för kläd- och loppisinsamling finns på återvinningscentralerna?

Det är olika beroende på vilken återvinningscentral man besöker. Sysav har samarbete med Myrorna, Emmaus Björkå, Emmaus Fredriksdal, Human Brigde och Lions.