Kalaskul med Kjäll - tema mat

Häng med på kalas! Lär er allt om vad som ska och inte ska slängas i matavfallspåsen - men inte minst varför vi måste minska det matsvinn som uppstår.

Lektionspaketet består av en inledande film och en lärarhandledning med lektionsupplägg, material att skriva ut, länkar med kunskapsunderlag och koppling till läroplanen.

Hej till dig som är lärare!

Välkomna till detta lektionsmaterial för åk F - 3, där eleverna genom tre kalas får lära sig mer om de tre Å:na: återvinning, återanvändning och återhållsamhet.

Lektionspaketen kommer i tre olika teman: papper,mat och presenter. Just nu läser du lärarhandledning för temat mat. Upplägget är flexibelt och ni kan välja att genomföra enbart en, två eller alla tre teman.

Varje tema inleds med en kort film där miljöpedagogerna Lisa och Rustan, tillsammans med maskoten Kjäll under ett kalas ställs inför en utmaning och vänder sig till barnen för hjälp. Lektionspaketet följer sedan uppgifter ni tillsammans kan göra i klassrummet.

Ladda ner film och lärarhandledning:

Ladda ner film, med och utan text.

Ladda ner lärarhandledning

Matavfall och matsvinn

Matavfall är bland annat det livsmedel som vi sorterar ut och slänger som matavfall. Matsvinn är det livsmedel vi hade kunnat äta men som av olika anledningar slängs. En tredjedel av all den mat som produceras för människor slängs idag. Mat slängs i hela produktionskedjan, från jord till bord, men den absolut största mängden matsvinn uppstår i hushållen. År 2021 beräknades vi slänga 59 kg matavfall per person, varav 26% räknades som matsvinn. Då är inte flytande mat och dryck inräknat. Det är därför viktigt att vi tillsammans arbetar för att minska vårt svinn.