Hållbar jul

Här hittar du inspiration till julpynt, julklappar och julbord som går i hållbarhetens tecken. Dessutom finns här information om hur du sorterar julgranen, julklappspappret och julmatsresterna när firandet är över. God hållbar jul!

Så fixar du en vacker och god juldukning

Pynta julbordet med ätbart säsongsgrönt och bind buketter av kål, rotfrukter och örter och ge bort i jul. Så fixar du enkelt vinterns finaste julprydnader – som du sen kan äta upp.

Låt julbordet grönska i härligt ätbart. Dekorera med frukt och grönt, istället för att köpa nytt pynt. Röda vinteräpplen tillsammans med broccoli och grönkål i skålar blir vackra juldekorationer på julbordet och kan sedan ätas upp i en soppa, paj eller sallad till exempel. 

Duka gärna med second hand-fynd, det finns massor av fina vaser, skålar och bestick att köpa återbrukade, om man vill uppdatera sin servis.

Fint säsongsgrönt för dukning

  • Grönkål
  • Röda äpplen
  • Svartkål
  • Örter med långa stjälkar
  • Broccoli
  • Brysselkålsstock
  • Rödkål

Hållbara julklappar

Vad är en hållbar julklapp?

En hållbar julklapp är något som mottagaren verkligen vill ha och behöver. Något som inte belastar miljön och klimatet negativt. Ge bort något som signalerar omtanke om både mottagaren och om vår planet. Då blir klapparna härliga på riktigt!

Tips på hållbara klappar

  • Något köpt second hand. Då kan du hitta unika föremål och det är klimatsmart.
  • En härlig upplevelse. Kanske tillsammans med dig?
  • Ge bort din tid och kunskap. Till exempel barnvaktande, syhjälp eller en fotosession.
  • Något ät- eller drickbart går alltid åt och är uppskattat.
  • Skänk till bättre behövande och ge bort gåvobrevet.

Fler hållbara presenttips hittar du här

 

4 klimatsmarta jultips

Hållbar inslagning

Tycker du också att det känns lite tråkigt med inslagspapper och presentsnören som bara rivs av och slängs? Slå in klapparna i tidningspapper, reklamblad eller gamla tygstuvar.

Inslagning som extra klapp

Vill du göra extra fina paket, kan du köpa gamla kökshanddukar eller scarves på secondhand, då blir handduken/scarfen dessutom som en extra present. Har du en grankvist över, kan du pynta paketen med den. 

Hållbart julbord

Grönt julbord

Vårt traditionella julbord, ett så kallat smörgåsbord, härstammar från 1700-talets brännvinsbord. Genom åren har innehållet på julbordet förändrats. Lutfisk åt man redan på medeltiden, men risgrynsgröt blev vanlig först på 1800-talet och det var även då vi började äta julskinka. Köttbullarna gjorde inte entré på julbordet förrän 1970. Med den ökande tillgången på grönsaker och de senaste årens vegetariska trend, har fler gröna rätter nu fått plats på julbordet.

5 gröna rätter
  • Grönkålssallad med granatäpplekärnor och apelsinskivor
  • Rösti med smetana, rödlök och tångrom
  • Inlagd aubergine ("auberginesill")
  • Rödkålssallad med äpple och valnötter
  • Falafel smaksatt med saffran

Läs mer om julbordet

Så tar du vara på julmatsresterna

−I många familjer ställs vissa saker fram av tradition, men det kanske bara är en person som äter det - strunta i det. Ta inte fram all julmat första dagen, utan lägg upp i mindre skålar och fyll på efterhand, så bryter du inte kylkedjan och maten håller längre, säger matkreatören Malin Broman.

Tips på vad du kan göra med överbliven julmat

Gröt: Klassiker som ris à la Malta och saffranspannkaka eller varför inte ett saftigt grötbröd.

Prinskorvar: Lägg dem i en mustig tomatsås och ät med pasta, eller rulla in i dem i smördeg "pigs in a blanket" och ge till barnen.

Julskinka: Ta den överblivna julosten och gör en ost- och skinkpaj. Skinkan passar också bra i en pastasås.
Vörtbröd: Frys in och ta fram om någon månad när du är sugen igen, gör extra lyxiga fattiga riddare eller låt brödet bli krutonger till sallader och soppor.

Grönkål: En krispig grönkålssallad med granatäpplekärnor och apelsin är gott. Eller varför inte grönkålschips - passar både som snacks och för att ge maten extra krisp.

Hitta restrecept

Så återvinner du julen

Hur återvinns julklappspappret?

När julen dansats ut, så är det dags att göra sig av med resterna. Men hur sorterar man egentligen  julklappspapper, paketsnören, värmeljus och alla andra rester som blir när julen ska städas ut?

Sopsortera julen rätt

Återvinn julgranen

Granen står så grön och grann i stugan… tills det är mer barr på golvet än i granen, då vill man gärna bli av med den. Så här tar du hand om din gran. Kolla med din kommun, bostadsrättsförening eller fastighetsägare om det finns någon lokal insamling där du bor. Finns inte det, lämnar du granen på närmaste återvinningscentral.

Granen sorteras som trädgårdsavfall. Tänk på att först ta bort glitter och annat pynt och att inte slänga granen i en säck i trädgårdsavfallet. Har plastgranen en metallstomme sorteras den som metall, men är merparten plast sorteras den som brännbar rest och energiåtervinns.

Mer hållbar läsning