På sysav.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Laga mat på rester

Kunskap om hållbarhet, bäst före-datum och sista förbrukningsdag. Se vårt lektionsmaterial.

Tidsåtgång 80 min
Lektionen planeras utifrån ett HEM-tänk
(Hälsa, ekonomi & miljö).
Syfte/förmågor: Värdera val och handlingar i hemmet och som konsument samt utifrån perspektivet hållbar utveckling.
Centralt innehåll: Mat, måltider och hälsa samt miljö och livsstil.

Lektion 1

1. Brainstorma tillsammans kring vilka maträtter ni skulle kunna laga. Välj ut eller rösta fram en rätt.

2. Gå igenom receptet och diskutera följande i klassen:

  •  Lär ut kunskap om hållbarhet, bäst före-datum och sista förbrukningsdag.
  •  Vilka livsmedel är känsliga, alternativt hållbara?
  • Hur kan vi se om en ingrediens är gammal? Hur kan man tänka kring till exempel ”bäst-före datum”?

På den här länken laddar du ner nedanstånde material för lektion 1:

Ladda ner lektionsmaterial (13 MB)

Lektion 2:

  • Dela in klassen i grupper och välj ut vilka livsmedel ni ska arbeta med.
  • Skapa ett recept av matrester och livsmedel med kort eller utgånget bäst före-datum som ni luktat och smakat på.  
  • Ta bild, skapa en film eller skriv ner och rita av processen
  • Ladda upp resultatet på resterkocken.se

Vill du ha ett matigare undervisningsmaterial så kan du ladda ner det på www.sysav.se/skola/lektionstips-ar-4-6/Matavfall---lektionsplanering

Tips!

Övermogna bananer kan enkelt frysas in och förvandlas till god och nyttig glass i mixern. Tortillabröd med olika rest-toppings kan varieras i det 
oändliga och i pannkakor kan man röra ner överbliven havregrynsgröt från frukosten. 

Bild

Tävla med din klass i Resterkocken

Rädda matresterna och tävla med din klass. Första pris är 3000 kr till klasskassan och inspiration med matkreatören Malin Broman samt många fler fina priser. Tävlingen startar den 1 oktober och slutar den 1 december 2019.