På sysav.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Matsvinn - laga mat på rester

Tidsåtgång 80 min
Lektionen planeras utifrån ett HEM-tänk
(Hälsa, ekonomi & miljö).
Syfte/förmågor: Värdera val och handlingar i hemmet och som konsument samt utifrån perspektivet hållbar utveckling.
Centralt innehåll: Mat, måltider och hälsa samt miljö och livsstil.
   

1. Brainstorma tillsammans kring vilka maträtter ni skulle kunna laga. Välj ut eller rösta fram en rätt.

2. Gå igenom receptet och diskutera följande i klassen:

  •  Lär ut kunskap om hållbarhet, bäst före-datum och sista förbrukningsdag.
  •  Vilka livsmedel är känsliga, alternativt hållbara?
  • Hur kan vi se om en ingrediens är gammal? Hur kan man tänka kring till exempel ”bäst-före datum”?

3. Laga rätten i mindre grupper, alla lagar samma rätt.

Tips!

Övermogna bananer kan enkelt frysas in och förvandlas till god och nyttig glass i mixern. Tortillabröd med olika rest-toppings kan varieras i det 
oändliga och i pannkakor kan man röra ner överbliven havregrynsgröt från frukosten. 

Bild

Tävla med din klass

Rädda matresterna och tävla med din klass. Första pris är 3000 kr till klasskassan. Tävlingen startar den 1 oktober och slutar den 1 december 2018.