
All matproduktion påverkar miljön i större eller mindre utsträckning. Att producera mat som slängs är inte hållbart.
Bara i Sverige kastas ungefär en miljon ton mat per år.
FNs globala hållbarhetsmål 12
Att minska matsvinnet ingår i FNs globala hållbarhetsmål 12 som handlar om hållbar konsumtion och produktion.
"Att uppnå hållbar utveckling kräver att vi minskar vårt ekologiska fotavtryck genom att ändra hur vi producerar och konsumerar varor och resurser."
Delmål 3: Halvera matsvinnet i världen.
Till 2030, halvera det globala matsvinnet per person i butik- och konsumentledet, och minska matsvinnet längs hela livsmedelskedjan, även förlusterna efter skörd.
Matsvinn
Matsvinn är mat som slängs som hade kunnat ätas. Matrester och mat vars bäst före-datum gått ut som slängs trots att det är ätligt
Mat slängs i alla produktionsled
Mat slängs i onödan i alla produktionsled.
- Det slängs där det odlas på grund av att det inte ser ut på ett specifikt sätt.
- I transporten på väg till butiken kasseras maten om den blir stött, eller om en förpackning eller emballaget går sönder.
- När varorna närmar sig bäst före-datum, om etiketten inte ser helt rätt ut eller om förpackningen blir smutsig slänger butiken varorna.
- Hemma slängs matrester och varor med kort hållbarhet.
Matavfall
All matproduktion påverkar miljön i större eller mindre utsträckning. Att producera mat som slängs är inte hållbart. Bara i Sverige kastas ungefär en miljon ton mat per år.
Oundvikligt matavfall
Exempel på oundvikligt matavfall är sådant vi inte kan äta. T.ex. äggskal, kycklingben, bananskal, äppelskruttar och tepåsar.
Bäst före-datum
Bäst före-datum är inget mått på hur länge livsmedlet är ätbart. Skafferivaror kan hålla i flera år, mjölk upp till en vecka efter bäst före-datum och ägg i ett par månader om de förvaras kylt.
Biogas är bra men minskat matsvinn är ännu bättre
Ur klimatsynpunkt är det cirka tio gånger mer effektivt att förebygga matavfall vid källan än att använda matavfallet för biogasproduktion. Vinsten med att minska matproduktionens klimatutsläpp är mycket större än vinsten av att ta hand om maten i efterhand. För det matavfall som ändå uppstår behöver vi bli bättre på att ta hand om materialet och energin i avfallet på ett effektivt sätt.
Biogas och biogödsel
Matavfall som sorteras ut och samlas in behandlas och omvandlas till biogas, som är ett miljövänligt, koldioxidneutralt drivmedel för bussar och bilar. Samtidigt fås biogödsel som återför näringsämnen till åkermarken så att kretsloppet sluts.
Ställ fråga, lämna synpunkt, gör felanmälan
Kontakt gällande "Matsvinn & matavfall"
Kundservice privat
Vardagar kl 8-16.30
Kundservice företag
Vardagar kl 8-16.30
040-635 18 00
kundservice@sysav.se
Växel
040-635 18 00
Fax: 040-635 18 10
Adress
Spillepengsgatan 13
202 13 Malmö
Hitta till oss