På latin heter kvicksilver hydrargyrum och betyder levande eller flytande silver. Kvicksilver (Hg), eller mineralet cinnober (HgS) som kvicksilver oftast utvinns ur, är ett metalliskt grundämne.
Det är flytande i rumstemperatur, smältpunkten är vid -38,8°C och kokpunkten är vid +356,7°C. Kvicksilver upptäcktes och började användas under 2000-talet f.Kr.
Ett miljögift
Kvicksilver är ett av våra farligaste miljögifter och eftersom det är ett grundämne kan det aldrig brytas ner eller förstöras genom kemiska reaktioner. Sprids kvicksilver i miljön utgör det ett hot mot natur, djur och människor under en mycket lång tid. Utsorterat kvicksilver förbehandlas och mellanlagras i Sverige för att sedan skickas till Tyskland för slutförvaring i nedlagda saltgruvor. Kvicksilvret som finns i ljuskällor återvinns och används på nytt i lågenergilampor och lysrör.
Kvicksilver är ett av de allra farligaste miljögifterna och utgör ett hot både mot miljö och människors hälsa. Det är en lättflyktig metall som kan spridas över långa avstånd i atmosfären. Kvicksilver kan inte brytas ner, utan ansamlas i mark, vatten och levande organismer.
Utsläppskällor
Nedfallet av kvicksilver har minskat de senaste årtiondena, men inte tillräckligt för att förhindra att kvicksilverhalterna ökar i miljön. Globalt är den största källan till luftutsläpp av kvicksilver förbränning av kol. Andra utsläppskällor är exempelvis smältverk, krematorier på grund av amalgamfyllningar i tänderna och avfallsförbränning på grund av kvicksilver i produkter.
Kvicksilver sprids också direkt till mark och vatten genom bland annat utsläpp från industrier, utlakning från gamla soptippar och via spridning av avloppsslam.
Kvicksilver och dess föreningar har framför allt negativa effekter på nervsystemet, hjärt-/kärlsystemet, immunförsvaret, fortplantningssystemet och njurarna.
Metylkvicksilver*
Den farligaste formen av kvicksilver är metylkvicksilver*, eftersom det överförs till fostret och hämmar barnets mentala utveckling. Kvicksilver kan omvandlas till metylformen av naturliga processer i miljön och anrikas i näringskedjan, i fisk till exempel. Befolkningsgrupper som äter mycket fisk, skaldjur och marina däggdjur är därför särskilt utsatta.
Begränsa användning
Kemikalieinspektionen i Sverige arbetar för att begränsa användning och utsläpp av kvicksilver - nationellt, inom EU och internationellt. Sverige har sedan den 1 juni 2009 ett totalförbud mot kvicksilver, med hänvisning till att det är ett miljögift. Förbudet omfattar bruket av kvicksilver i amalgam som används för lagning av tänder. Några undantag finns till förbudet. Kvicksilver får fortsatt användas i följande produkter på grund av harmoniserade EU-regler:
- ljuskällor
- el och elektronik
- batterier
- analyskemikalier
- fordon
Historiskt har kvicksilver främst använts vid framställning av guld, silver, klor, soda och amalgam.
*Metylkvicksilver är en kemisk metallorganisk förening som består av väte, kol och kvicksilver, samt av en positivt laddad jon. Det är ett mycket giftigt och bioackumulerande miljögift. Den kemiska beteckningen är CH3Hg+.
Ställ fråga, lämna synpunkt, gör felanmälan
Kontakt gällande "Farligt avfall"
Kundservice privat
Vardagar kl 8-16.30
Kundservice företag
Vardagar kl 8-16.30
040-635 18 00
kundservice@sysav.se
Växel
040-635 18 00
Fax: 040-635 18 10
Adress
Spillepengsgatan 13
202 13 Malmö
Hitta till oss