Deponering
Avfall som inte kan återbrukas, återvinnas eller bli energi måste deponeras.
Deponera betyder att avfallet tas ut ur kretsloppet för att förvaras tryggt och åtskilt från miljön runt omkring. Man kan säga att det läggs på "tippen" för slutförvaring.
Sedan 2002 är det förbjudet att deponera brännbart avfall, och sedan 2005 är det förbjudet att deponera organiskt avfall. Mängden avfall som deponeras har minskat kraftigt de senaste tio åren.
Det som inte kan återvinnas eller förbrännas
Det som läggs på deponi idag är till exempel slam och aska från avfallsförbränning, asbesthaltiga material och giftiga substanser. När deponier är fulla ska de sluttäckas så att så lite vatten som möjligt tränger ner i avfallet.
Området planteras ofta, och många gamla deponier används som friluftsområden.
Spillepengs fritidsområde är en tidigare deponi som omvandlats till fritidsområde med motionsslingor, utegym, hundrastplats och möjligheter till fågelskådning.
Gamla tippar kan innehålla miljöfarliga ämnen
Det finns många gamla soptippar i Sverige. Vad som finns begravt i dem varierar, och i vissa av dem finns tyvärr miljöfarliga ämnen. Gamla soptippar läcker ofta metan, kväve, fosfor och tungmetaller.
Sysav tar upp metan från Spillepengs gamla tipp, "Skitspissen" på ren skånska; metanet används som energi i kraftvärmeverket.
Lakvatten
Vatten som passerar en deponi kallas för lakvatten. Vattnet kan både innehålla näringsämnen och föroreningar, och kan vara skadligt för miljön. Därför behöver det renas.
På avfallsanläggningen Spillepeng finns en vattenreningsanläggning som samlar upp och renar vattnet.
Ställ fråga, lämna synpunkt, gör felanmälan
Kontakt gällande "Deponering"
Kundservice privat
Vardagar kl 8-16.30
Kundservice företag
Vardagar kl 8-16.30
040-635 18 00
kundservice@sysav.se
Växel
040-635 18 00
Fax: 040-635 18 10
Adress
Spillepengsgatan 13
202 13 Malmö
Hitta till oss