På sysav.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

A till Ö för miljö- och modemedvetna

Går det att älska kläder och mode och ändå ha ett gott miljösamvete?

Inspireras från A till Ö, och bli en miljömedveten fashionista!

ANVÄND de plagg du har.

BYGG UPP en basgarderob. BYT UT knapparna i blusen/rocken/kappan så får dina favoritplagg ett uppsving och håller flera säsonger till.

CHECKA vad din garderob innehåller innan du shoppar.

DUBBELKOLLA med affärens personal: Vad innebär det att jeansen marknadsförs som ekologiska? Hur många procent av bomullen är egentligen ekologiskt odlad? Färgades jeansen på ett ansvarsfullt sätt? 

ERKÄNN för dig själv om du gjort ett onödigt köp. Lämna tillbaka till butiken, ge bort eller sälj vidare.

FRÅGA personalen om butikens sortiment av ekologiska och rättvist producerade kläder. Ju fler vi blir som ifrågasätter ursprung/framställning, desto bättre kommer butikerna att bli på att köpa in hållbart producerade kläder.

GRANSKA etikett och prislapp. Var är plagget sytt? Vilka material består det av? Kan odlarna, bomullsplockarna, vävarna och sömmerskorna med flera tjäna tillräckligt om t-shirten kostar 49:-?

HANDLA second hand. Roligt, billigt och du kan skapa din helt egna stil.

INVESTERA i klassiska kläder av god kvalité. De håller i evigheter och om/när du tröttnar på dem, har de högt andrahandsvärde.

JUSTERA de plagg du tröttnat på, som känns omoderna eller som inte passar längre. Med lite fantasi, nål och tråd får du ”nya kläder” som är helt unika och sååå mycket du!

KÖP bara det du verkligen behöver och vill ha. Hyllvärmare blir ingen glad av.

LAGA trasiga plagg och LÄMNA utslitna kläder till textilåtervinning.

MATERIALTÄNK  Köp kläder som är eko-/fairtrademärkta.

NJUT av de miljövänliga och snygga kläder och skor du har!

OMVANDLA klädkontot till ett upplevelsekonto. Du kommer kunna fika och äta ute oftare, gå på bio, konserter och teater oftare och kanske till och med ha råd med en weekendresa.

PÅVERKA inköpare och producenter. Tillsammans är vi starka!

Q&A Mejla dina ekofrågor till kommunikatörerna hos de varumärken du gillar och ställ ekofrågor till butikspersonal. Ju fler vi blir som kräver eko-rekovaror, desto större blir utbudet!

RENSA i garderober, byråer och hyllor med jämna mellanrum och skänk det du inte använder till välgörenhet eller sälj på nätet eller loppis.

SY nytt av gammalt. Ett par jeans kan du lätt klippa av till shorts. En klänning kan du korta av till en blus. Och du som är fingerfärdig och påhittig kan göra fantastiska kreationer av dina gamla plagg.

TA HAND OM dina kläder. På så sätt skonar du både miljön och plånboken.

UNNA DIG att köpa de där snygga, något dyrare skorna som är tillverkade av gamla bussäten. Så coola och så miljöriktiga!

VÄDRA kläderna istället för att tvätta dem. Tvättar sliter på dina kläder. En skjorta som känns lite ofräsch trots att du bara använt den några timmar, blir som nytvättad efter vädring. Förutsatt att du inte svettats, förstås!

WASTE NOT! Favoritjeansen som blivit alldeles för nötta eller som det gått hål i på fel ställen, kan bli en kudde, en sminkväska, ett iPadfodral eller något helt annat.

X-ELLERA i att kombinera dina kläder på olika vis. Använd olika, miljövänliga accessoarer för att förnya din look.

YTTRA DIG! Berätta för vänner och bekanta om ditt nya köpbeteende och bli en trendsättare!

ZZZZzzz Om du får oemotståndlig lust att köpa en tröja, en klänning eller en jacka: Gå hem, kolla din garderob och sov på saken. Om du morgonen därpå känner att du faktiskt har behov av plagget, köp det.

ÅNGRA inte ett impulsköp. Bär plagget med stolthet och känn dig snyggast i världen! Ett annat alternativ är att sälja eller ge bort det - och låta någon annan bli snyggast i världen.

ÄNDRA! Sätt en applikation på tröjan som fått en fläck. Sy en dekorationssöm på kjolen du tycker ser lite trist ut. Sätt en ficka i avstickande färg på skjortan. Eller gör något helt annat!

ÖVA dig på köpstopp. Prova att ha en shoppingfri månad, ett shoppingfritt halvår eller år. Du stärker din karaktär och kommer känna dig otroligt nöjd med dig själv.