Du verkar ha script inaktiverat i webbläsaren. För att kunna använda alla funktionerna måste script aktiveras.

På sysav.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

http://www.sysav.se/skola/lararrummet/lektionstips-ar-7-9/

Lektionstips år 7-9

Hållbar utveckling och avfallshantering på schemat? Var så god - lektionstips, uppgifter och övningar finns här!

Bild

Hållbar utveckling

Hur påverkar vi miljön med vår livsstil och våra val? Kan vi bidra till en hållbar utveckling? Undersök samspelet mellan ekologiska, ekonomiska och sociala förhållanden.

Hållbar utveckling
Bild

Avfallshantering

Återanvända, återvinna, energiutvinna eller deponera? Det finns många olika sätt att ta hand om avfall - men allra bäst är att minska mängden sopor.

Avfallshantering
Bild

Vår vision

Sysav bidrar till att skapa världens mest hållbara region, för denna och kommande generationer.

Senast uppdaterat 2017-12-13
Tyck till om sidan
Bild

Gör ett rollspel med dina elever

Rollspelet får eleverna att ta ställning om klädkonsumtion.

Vilka jeans ska jag välja? Hur kan jag genom mitt val av jeans styra utvecklingen mot ett hållbart samhälle?

Bild

A till Ö för miljö- och modemedvetna

Går det att älska kläder och mode och ändå ha ett gott miljösamvete?

Inspireras från A till Ö, och bli en miljömedveten fashionista!

Miljö + Mode = Sant

ANVÄND de plagg du har.
BYGG UPP en basgarderob. BYT UT knapparna i blusen/rocken/kappan så får dina favoritplagg ett uppsving och håller flera säsonger till.
CHECKA vad din garderob innehåller innan du shoppar.
DUBBELKOLLA med affärens personal: Vad innebär det att jeansen marknadsförs som ekologiska? Hur många procent av bomullen är egentligen ekologist odlad? Färgades jeansen på ett ansvarsfullt sätt? 
ERKÄNN för dig själv om du gjort ett onödigt köp. Lämna tillbaka till butiken, ge bort eller sälj vidare.
FRÅGA personalen om butikens sortiment av ekologiska och rättvist producerade kläder. Ju fler vi blir som ifrågasätter ursprung/framställning, desto bättre kommer butikerna att bli på att köpa in hållbart producerade kläder.
GRANSKA etikett och prislapp. Var är plagget sytt? Vilka material består det av? Kan odlarna, bomullsplockarna, vävarna och sömmerskorna med flera tjäna tillräckligt om t-shirten kostar 49:-?
HANDLA second hand. Roligt, billigt och du kan skapa din helt egna stil.
INVESTERA klassiska kläder av god kvalité. De håller i evigheter och om/är du tröttnar på dem, har de högt andrahandsvärde.
JUSTERA de plagg du tröttnat på, som känns omoderna eller som inte passar längre. Med lite fantasi, nål och tråd får du ”nya kläder” som är helt unika och så mycket du!
KÖP bara det du verkligen behöver och vill ha. Hyllvärmare blir ingen glad av.
LAGA trasiga plagg och LÄMNA utslitna kläder till textilåtervinning.
MATERIALTÄNK  Köp kläder som är eko-/fairtrademärkta.
NJUT av de miljövänliga och snygga kläder och skor du har!
OMVANDLA klädkontot till ett upplevelsekonto. Du kommer kunna fika och äta ute oftare, gå på bio, konserter och teater oftare och kanske till och med ha råd med en weekendresa.
PÅVERKA inköpare och producenter. Tillsammans är vi starka!
Q&A Mejla dina ekofrågor till kommunikatörerna hos de varumärken du gillar och ställ ekofrågor till butikspersonal. Ju fler vi blir som kräver eko-rekovaror, desto större blir utbudet!
RENSA i garderober, byråer och hyllor med jämna mellanrum och skänk det du inte använder till välgörenhet eller sälj på nätet eller loppis.
SY nytt av gammalt. Ett par jeans kan du lätt klippa av till shorts. En klänning kan du korta av till en blus. Och du som är fingerfärdig och påhittig kan göra fantastiska kreationer av dina gamla plagg.
TA HAND OM dina kläder. På så sätt skonar du både miljön och plånboken.
UNNA DIG att köpa de där snygga, något dyrare skorna som är tillverkade av gamla bussäten. Så coola och så miljöriktiga!
VÄDRA kläderna istället för att tvätta dem. Tvättar sliter på dina kläder. En skjorta som känns lite ofräsch trots att du bara använt den några timmar, blir som nytvättad efter vädring. Förutsatt att du inte svettats, förstås!
WASTE NOT! Favoritjeansen som blivit alldeles för nötta eller som det gått hål i på fel ställen, kan bli en kudde, en sminkväska, ett iPadfodral eller något helt annat.
X-ELLERA i att kombinera dina kläder på olika vis. Använd olika, miljövänliga accessoarer för att förnya din look.
YTTRA DIG! Berätta för vänner och bekanta om ditt nya köpbeteende och bli en trendsättare!
ZZZZzzz Om du får oemotståndlig lust att köpa en tröja, en klänning eller en jacka: Gå hem, kolla din garderob och sov på saken. Om du morgonen därpå känner att du faktiskt har behov av plagget, köp det.
ÅNGRA inte ett impulsköp. Bär plagget med stolthet och känn dig snyggast i världen! Ett annat alternativ är att sälja eller ge bort det - och låta någon annan bli snyggast i världen.
ÄNDRA! Sätt en applikation på tröjan som fått en fläck. Sy en dekorationssöm på kjolen du tycker ser lite trist ut. Sätt en ficka i avstickande färg på skjortan. Eller gör något helt annat!
ÖVA dig på köpstopp. Prova att ha en shoppingfri månad, ett shoppingfritt halvår eller år. Du stärker din karaktär och kommer känna dig otroligt nöjd med dig själv.

Bild

Tips på smart mode

Hur mycket kläder behöver en egentligen? Bygg upp en basgarderob, så kan du enkelt komplettera med accessoarer och en ny second hand-tröja då och då.

Köp plagg du kan mixa och matcha. Och kom ihåg att det lönar sig att vårda både kläder och skor. När klackade/sulade du om ett par skor eller boots senast?

 • Jeans – välsittande

 • T-shirts – kort- och långärmade

 • Blusar/Skjortor – som både kan kläs upp, - och ner

 • Kostym/Dräkt – för mer ”officiella” tillfällen

 • Stickade tröjor/koftor – både för värmens skull, och för att ha nonchalant slängd över axlarna

 • Kappa/Rock i klassiskt, tidlöst snitt

 • Snygga byxor/Klänningar – till kalas och fester

 • Skinnplagg – blir bara snyggare och snyggare med åren

 • Träningskläder

 • Säsongsplagg – shorts, kjolar, badkläder, vinterjacka, rejäla kängor/stövlar

 • Skor i bra kvalité – exempelvis sneakers, sandaler, boots och ”finskor”

Kontakta oss

 • 040-635 18 00

Kundservice
Kontakta kundservice privat
Vardagar kl 8-16.30

Kontakta kundservice företag
Vardagar kl 8-12,12.45-16.00

Tel: 040-635 18 00
Fax: 040-635 18 10  

Besöksadress
Spillepengsgatan 13
211 24 Malmö
Hitta till oss

Postadress
Box 503 44 
202 13 Malmö

Öppettider
Återvinningscentraler
Övriga anläggningar

Om Sysav

Sysav tar emot, återvinner och behandlar avfall från hushåll och industrier i södra Skåne. Vår vision är att vi ska bidra till att skapa världens mest hållbara region, för denna och kommande generationer. 

Sysav ägs av 14 kommuner och erbjuder en säker och trygg avfallshantering, där återanvändning och återvinning av material och energi maximeras på ett kostnadseffektivt sätt med miljö och resurshushållning i fokus. 

Sysav har två dotterbolag, Sysav Industri AB och Sysav Utveckling AB. Sysav Industri AB har specialiserat sig på att hantera avfall från industrier och företag. Sysav Industri AB erbjuder även rådgivning och tar emot internationella förfrågningar om avfallshantering. Sysav Utveckling AB arbetar med forskning och utveckling.