På sysav.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Du och hållbar utveckling

Du är otroligt viktig för framtiden. Här får du veta hur dina val kan bidra till hållbar utveckling.

För dig i år 4-6. Lär dig mer om ekologiska fotavtryck, global uppvärmning och ta med dig några smarta tips för dig och miljön.

Hållbar utveckling handlar om att skydda våra naturresurser som klimat, ozonlager, biologisk mångfald, hav och sötvattentillgångar.

Dina och mina intelligenta val påverkar vår framtid positivt och bidrar till en hållbar utveckling och ett hållbart samhälle. Du och dina val gör skillnad! 

Ekologiska fotavtryck är ett sätt att mäta hur mycket av jordens tillgångar vi använder. Vårt sätt att leva avgör hur stort det ekologiska fotavtrycket blir.

Den mark- och vattenyta som går åt för att ge ett lands invånare mat och virke, plats för bostäder och vägar, samt den yta som går åt för att suga upp växthusgaser kallas för ekologiskt fotavtryck. Alltså helt enkelt hur stor plats vi tar på jorden!

Fotavtryckets storlek

Människans basbehov - mat, bostäder, vägar och transportmedel - står för mer än två tredjedelar av vårt ekologiska fotavtryck. Men till viss del kan vi själva bestämma hur stort fotavtryck vi gör genom att tänka på att naturresurser och energi går åt till allt vi gör, använder och köper. Vilken mat vi väljer att köpa och hur vi väljer att värma upp vår bostad är exempel på hur vi, genom våra val, själva påverkar fotavtryckets storlek.

Har rika och fattiga olika fotstorlek?

Vi som bor i världens rika länder gör de största fotavtrycken, eftersom det är vi som har råd att bygga och handla mycket grejer. I rika länder finns det bra vägar och järnvägar, många bilar, fina bostäder, skolor och sjukhus. Vi som bor i rika länder kan äta oss mätta och vi har råd att handla många saker. Mycket mer än vi behöver, faktiskt.

Var lämnar vi fotavtryck?

Våra ekologiska fotavtryck hamnar ofta i världens fattiga länder, där naturresurserna till våra kläder och prylar hämtas och där också tillverkning sker.

Fredagsmys

Till fredagsmyset kanske du ibland köper chips. I många chips är palmolja en ingrediens. Palmolja odlas bland annat på Borneo. Borneo är världens tredje största ö och ligger i Sydostasien.

 

Skövling av regnskogar

För att få plats att odla oljepalmerna hugger man ner tropiska skogar. De tropiska skogarna behövs för att alla djur- och växtarter ska finnas kvar och för att suga upp växthusgaser som till exempel koldioxid.

Vägra palmolja!

Det är alltså miljösmart att välja chips som inte innehåller palmolja. Detsamma gäller förstås de kex, kakor och andra livsmedel som innehåller palmolja.

 

 

Middagsdags

När du äter en hamburgare kanske den kommer från en ko som matats med soja från Sydamerika, där savanner och skogar fått ge plats åt gigantiska sojaodlingar. Vid odlingen har bekämpningsmedel, konstgödsel och mängder med vatten använts. Sojan har sedan fraktats tusentals mil i stora lastfartyg.

Fisar, andra sköna utsläpp och energi

Kon som ätit sojan släpper ut den starka, miljöovänliga växthusgasen metan. Massor med energi går åt innan kossan vuxit färdigt, slaktats, styckats, förpackats, körts till butiken och sedan köpts hem till dig, där den tillagats och till sist lagts på din tallrik för att bli uppäten.

Vegetariskt eller helt vego ibland

Varje led i händelsekedjan påverkar jordens resurser (mark, luft och vatten). Byter du ibland ut hamburgaren mot en vegansk eller vegetarisk burgare, minskar du ditt ekologiska fotavtryck. Det är både miljö – och klimatsmart! Och hälsosamt!

Nya jeans

För att producera ett par jeans används ungefär 10 000 liter sötvatten. Vatten går åt för att:

 • odla bomullen
 • färga tyget
 • tillverka brallorna

Vattnet blir förorenat både på grund av de kemikalier som finns i bekämpningsmedel som används vid bomullsodlingen och av kemikalier i färgningen av jeanstyget. I de länder där väldigt mycket jeans tillverkas, renas vattnet oftast inte innan det släpps ut i vattendrag. 

Dåliga arbetsvillkor

Många av människorna som arbetar med att odla och plocka bomullen, färga tyget och sy jeansen, har jättedåliga arbetsförhållanden. Kanske får de i sig giftiga kemikalier, kanske barn jobbar på bomullsfälten och i fabrikerna, och väldigt många har alldeles för långa arbetsdagar och får alldeles för låga löner.

Handla med hjärtat och hjärnan

Genom att handla jeans på second hand eller genom att köpa jeans av ekologisk bomull som är ansvarsfullt tillverkade minskar du ditt ekologiska fotavtryck. 

Använd jordens resurser klokt

Vi blir fler och fler människor på jorden, men vi har bara ett enda jordklot. Redan nu använder vi för mycket av jordens tillgångar. Jorden hinner inte tillverka nya råvaror i den snabba takt som vi använder dem.

Metaller och mineraler tar slut

En del metaller och mineraler håller på att ta slut - och när de tar slut, är de slut - finito, puts väck och borta för alltid. Vi måste börja tänka på ett annat vis och använda jordens tillgångar på ett smartare sätt. 

Downsiza och byt skostorlek

Vi kan enkelt krympa vårt ekologiska fotavtryck! Schysst! Det gör vi genom att:

 • köpa färre saker – färre grejer blir också mindre sopor
 • återanvända
 • återvinna
 • handla klokt
 • låna prylar av varandra
 • samäga grejer
 • hyra saker
 • slänga mindre (=minska mängden sopor)
 • välja miljömärkta produkter
 • ställa krav på producenter, företag och politiker så att det blir enklare att tillverka och konsumera på ett hållbart sätt
 • äta mindre kött
 • äta mer vegetariskt
 • köpa miljömärkta matvaror
 • odla örter, grönsaker, bär och frukt själv
 • äta kött som är producerat på ett hållbart vis – naturbeteskött, till exempel
 • gå eller cykla istället för att åka bil eller annat färdmedel för kortare sträckor
 • åka kollektivt (buss, spårvagn, tunnelbana och tåg till exempel) istället för att köra eller åka egen bil
 • köpa kläder och andra textilier av ekologiskt eller återvunnet material
 • köpa produkter av hög kvalitet
 • dricka kranvatten istället för buteljerat vatten
 • välja elbolag som levererar el från förnybara (sol, vatten, eller vind) källor
 • sänka energiförbrukningen i bostaden – till exempel sänka inomhustemperaturen, vädra kort och effektivt, stänga av elektriska och elektroniska apparater när de inte används, fylla tvätt-/diskmaskinen innan den körs, duscha i stället för att bada i badkar, duscha någon minut kortare med mera

Genom att äta mer vegetarisk mat, sänka energiförbrukningen hemma och minska  bilåkandet kan du minska ditt ekologiska fotavtryck med en tredjedel.

Växthuseffekt, smältande isar och stigande havsnivå. Vad innebär det egentligen? Global uppvärmning är detsamma som växthuseffekt. Men vad har det för betydelse?

Solen, atmosfären och vi

Kring jorden finns atmosfären. Atmosfären består av olika gaser som koldioxid, metan och vattenånga. För att vi människor och allt annat levande på jorden ska kunna existera, behöver vi solens värme och ljus. Utan sol inget liv...

 

Atmosfärens roll

En av atmosfärens viktigaste uppgifter är att se till att en del av solens värme fångas upp av gaserna och stannar kvar vid jordens yta. Utan atmosfärens gaser hade vi haft en medeltemperatur på cirka –18 grader. Brrr, riktigt vinterkallt överallt hela tiden.

Atmosfären funkar som ett växthus

Man kan likna atmosfären vid glasrutor i ett växthus:
Glaset släpper in värme men håller också kvar en del av värmen inne i växthuset. Det är därför global uppvärmning också kallas växthuseffekt. Gaserna koldioxid, metan och lustgas kallas för växthusgaser.

Naturlig växthuseffekt

Det är tur att det finns en naturlig växthuseffekt! Utan den skulle livet på jorden sett väldigt annorlunda ut.

Större växthuseffekt

Under de senaste cirka 100 åren har mängden gaser i atmosfären ökat. Det har lett till en förstärkt växthuseffekt, vilket innebär att temperaturen på jorden stiger. Ju mer gaser det finns i atmosfären, desto mer värme hålls kvar vid jordens yta. 

Vad händer när det blir varmare?

När temperaturen på jorden ökar, stiger  till exempel havsnivån. Det beror bland annat på att isarna och glaciärerna smälter. En höjd havsnivå kan innebära att hela öar och kustområden hamnar under vatten, vilket betyder att många människor förlorar både hem och åkermarker. Kustområdena i Sverige är också hotade.

Väder och vind påverkas

De områden i världen som är torra och varma nu, kommer att bli ännu torrare och ännu varmare. Det innebär att det kommer att bli svårt att bo där, eftersom tillgången på vatten och mat kommer att minska.  På andra håll i världen, till exempel i Sverige, kommer kommer vädret bli ostadigt med kraftiga regn, översvämningar, värmeböljor och stark blåst.

Människan påverkar klimatet

De allra flesta forskare menar att det är vi människor som gjort och gör så att jordens medeltemperatur ökar. Alltså att det är vi som är orsaken till att det blir större mängder växthusgaser i atmosfären, och att de håller kvar mer värme hos oss på jorden.

 

Uppfinningar

flygplanUnder de senaste 100-150 åren har vi varit jättekluriga, och kommit på massor av saker som är tänkta att göra livet lättare och bättre för oss. Exempel är bilar, bil med sl%c3%a4pflygplan, tvättmaskiner, kylskåp och alla möjliga andra nyttoprylar. Men vi har också uppfunnit mängder av onödiga grejer som vi egentligen inte behöver.

 

Fossila bränslen

Vi har hittat kol, naturgas och olja i jordskorpan. Kol, naturgas och olja är exempel på fossila bränslen, det vill säga sådana naturresurser det inte finns hur mycket som helst av. Kolen, oljan och naturgasen har vi använt till att värma våra bostäder med, köra bilar på och driva fabriker med exempelvis. 

Fossil energi orsakar miljöfarliga utsläpp

Olja, kol och naturgas ökar mängden växthusgaser i atmosfären. När man förbränner (använder) de här naturtillgångarna avges en hel massa koldioxid och metan. Det är växthusgaser atmosfären och naturen inte hinner ta hand om.

Moder Jord

jordglobJorden är finurligt uppbyggd. Innan människan började använda för mycket naturtillgångar i alldeles för snabb takt, och för mycket växthusgaser började släppas ut, kunde jorden själv hålla atmosfären i balans. Nu hinner jorden helt enkelt inte med längre.

 

Jorden = ett flygplan?

För att göra det lite enklare att förstå, kan vi jämföra jorden med ett flygplan.  
Om ett flygplan är byggt för 300 personer blir det svårt för planet att lyfta och flyga om fler än 300 passagerare finns ombord. Det blir ett balansfel, och flygplanet har svårt att orka med den extra vikten. Så är det för vår planet, när det gäller växthusgaser.

 

Vad är bra för dig, för andra och för miljön?

När du vuxit ifrån dina leksaker, vuxit ur dina jeans eller tröttnat på din bokhylla finns det massor av bra och skojiga saker du kan göra för att spara pengar och samtidigt vara miljösmart.
Be a smartie!


DIY

Do it yourself! Ändra, måla om, dekorera och fixa din helt egna stil. Om du målar om din gamla bokhylla, sätter nya handtag eller knoppar på din gamla byrå, dekorerar din gamla tröja eller klipper av dina gamla jeans till shorts blir dina gamla grejer som nya.
Kul att göra själv! Unikt - ingen annan har något exakt likadant!

DIY-do it yourself

 

Ge bort

Din lillasyster, din kusin eller din kompis kanske tycker att dina urvuxna jeans bara är sååå fett rätt för henne eller honom.
Dina för barnsliga saker och för små kläder kan du annars skänka till ett flyktingboende eller en välgörenhetsorganisation. Du gör någon jätteglad och dina gamla grejer kommer till nytta igen.

Bytt är bytt…

Byt grejer och kläder med kompisar och släktingar. Du får nya grejer, du blir av med gamla saker och det blir ingen miljöbelastning. Urbra! Ordna ett klädbytarparty, fixa en bokbytarhylla på skolan, fixa en leksaksbytardag på lillbrorsans dagis. Bara din fantasi sätter gränser!

Sälj

Sälj dina för små kläder och grejerna du tröttnat på på nätet eller på loppis. Loppis är jättekul – du träffar många människor och använder dina mattekunskaper i praktiken!

skylt säg nejSäg NEJ till slöseri

Starta en motkampanj till köp-och-slängkulturen:

 • Tänk efter innan du handlar
 • Undvik att köpa grejer du bara kan använda en gång eller bara några få gånger
 • Låna eller hyr om du bara behöver en sak en endaste gång
 • När du handlar - gör kloka val 
 • Använd grejerna du köper, ta väl hand om och vårda dem
 • Om prylarna går sönder, laga och reparera
 • Tröttnar du på sakerna, gör om och fixa
 • När du inte kan eller vill använda grejerna längre - ge bort, byt eller sälj

Tänk efter före

Varför vill du ha just den där prylen?
Är svaret för att du behöver den? Köp den - men handla klokt!
Är svaret för att din bästis har en likadan, för att den är inne eller för att du blir den första på skolan att ha en sån? Tänk en gång till!

Bry dig

Ta hand om grejerna du köper och vårda dem ömt! Du behöver till exempel inte tvätta jeans eller varma tröjor så ofta. Det går superbra att vädra kläderna istället. Har du fått en fläck på tröjan? Ta bort fläcken – tvätta inte hela tröjan.

Sortera

När din grej inte går att använda eller laga mer och faktiskt måste bli en sopa – sortera den rätt så att den kan bli ett nytt material eller energi.

jordglob som spargrisOrd att leva efter

Sex miljösmarta ord att komma ihåg. På engelska börjar de alla på bokstaven r.
Lätt att lära sig och lätt att minnas!

Rethink, reduce, recreate, repair, reuse and recycle

På ren svenska blir det:

Tänk om, minska mängden sopor, återskapa, reparera, återanvänd och återvinn

Genom att tänka efter innan du handlar något, blir både du och världen rikare! 
Om du, efter noggrant övervägande, kommer fram till att du faktiskt inte behöver prylen, tröjan eller jeansen har du sparat:

 • Pengar
 • Naturtillgångar
 • Miljö
 • Sopor

rik personPengarna

Pengarna du sparat kan du istället använda till något annat! Du kan gå på bio eller gå ut och fika med dina kompisar. Du kan gå på en fotbollsmatch eller en konsert. Eller kan du spara pengarna till den där lite dyrare grejen du jättegärna vill ha och faktiskt behöver!

Naturtillgångarna

Naturtillgångarna du sparat är alla råvaror, all energi och allt vatten som hade gått åt till att tillverka, förpacka och transportera prylen.

Miljön

Miljön du sparat är utsläppen av växthusgaser som hade blivit vid tillverkning, transport och användning av grejen. Det är också de föroreningar av luft, vatten och natur som hade uppstått vid till exempel färgning av jeansen.

Soporna

Soporna du sparat är de sopor som aldrig blev. När du valde att inte köpa prylen såg du till att sopor undveks både vid tillverkning, emballering och efter användning. Ju mindre sopor vi måste ta hand om ju bättre är det, eftersom massor av energi och stora landområden måste användas vid sophantering.

Spara genom att handla dyrt

När du köper något, kan du tänka på att köpa av god kvalité. En sak eller ett klädesplagg som är tillverkat på ett miljövänligt sätt, av ekologiska råvaror och då människorna i hela tillverkningskedjan har bra arbetsförhållanden, är ofta lite dyrare. I gengäld håller manicken eller klädesplagget längre och får också ett högre andrahandsvärde.

Spara genom att handla billigt

Kolla second handbutiker och köp-/sälj-/bytessajter på nätet! Du kan göra fantastiska fynd och få unika prylar som inte alla andra har.

Spara genom att låna

Om du behöver något bara en eller några få gånger kan du antagligen låna det av någon. Smart och helt kostnadsfritt!

Små förändringar gör stor skillnad

Vi hör ofta ord som klimathot, växthusgaseffekt, global uppvärmning, naturkatastrof, klimatflyktingar och det är naturligt att vi känner oss lite rädda och ängsliga när vi hör att det blir allt varmare på jorden och att isarna smälter till exempel.

Men vi kan alla påverka genom att göra klimatsmarta val. Exempelvis genom att:

 • inte handla i onödan
 • handla rätt redan i butiken
 • laga och reparera
 • se till att gamla prylar kommer till nytta för andra
 • sortera sopor rätt

Det gäller bara att tänka efter - före!
Svårare är det faktiskt inte.

Mänskliga rättigheter

Hållbar utveckling handlar inte bara om miljön. Det handlar lika mycket om arbete för demokrati och mänskliga rättigheter – om att utrota fattigdom och skapa social rättvisa.