Du verkar ha script inaktiverat i webbläsaren. För att kunna använda alla funktionerna måste script aktiveras.

På sysav.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

http://www.sysav.se/skola/elever/Avfallstrappan/energiatervinning/

Energiåtervinning

Avfall används för att värma upp hus och göra elektricitet. Sopor som inte kan återanvändas eller återvinnas till nytt material kan eldas upp och omvandlas till fjärrvärme och el.

I Sysavs avfallskraftvärmeverk i Malmö eldas avfall. Röken renas noga för att smuts och farliga ämnen inte ska komma ut i luften, havet eller jorden.

Värme och el

I avfallskraftvärmeverket gör vi både värme och el. Värmen skickas till bostäder och andra hus i Malmö och Burlöv genom vatten i underjordiska ledningar. Vattenburen värme kallas för fjärrvärme. Ungefär hälften av all fjäärvärme i Malmö och Burlöv kommer från förbränning av sopor.

El behöver vi för att tända lampor, se på TV, ladda mobiler och laga mat till exempel.

I kraftvärmeverket gör vi el genom att hetta upp vatten till ånga. Ångans kraft får hjul i en kondensor att snurra jättefort och snurrandet sätter i sin tur igång en generator. I generatorn förvandlas rörelseenergin till el.Bild p%c3%a5 energiprocess

Senast uppdaterat 2017-12-20
Tyck till om sidan

Fundera på

  • Hur är ditt hem uppvärmt?
  • Hur värms skolan upp?
  • Vilka olika energikällor känner du till?
  • Vilka är för- och nackdelarna med de olika energikällorna?

 

 

Kontakta oss

  • 040-635 18 00

Kundservice
Kontakta kundservice privat
Vardagar kl 8-16.30

Kontakta kundservice företag
Vardagar kl 8-12,12.45-16.00

Tel: 040-635 18 00
Fax: 040-635 18 10  

Besöksadress
Spillepengsgatan 13
211 24 Malmö
Hitta till oss

Postadress
Box 503 44 
202 13 Malmö

Öppettider
Återvinningscentraler
Övriga anläggningar

Om Sysav

Sysav tar emot, återvinner och behandlar avfall från hushåll och industrier i södra Skåne. Vår vision är att vi ska bidra till att skapa världens mest hållbara region, för denna och kommande generationer. 

Sysav ägs av 14 kommuner och erbjuder en säker och trygg avfallshantering, där återanvändning och återvinning av material och energi maximeras på ett kostnadseffektivt sätt med miljö och resurshushållning i fokus. 

Sysav har två dotterbolag, Sysav Industri AB och Sysav Utveckling AB. Sysav Industri AB har specialiserat sig på att hantera avfall från industrier och företag. Sysav Industri AB erbjuder även rådgivning och tar emot internationella förfrågningar om avfallshantering. Sysav Utveckling AB arbetar med forskning och utveckling.