På sysav.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Materialåtervinning

Återvinning handlar om att sortera olika material för sig, så att man sedan kan göra nya saker av dem.

Materialåtervinning har människan sysslat med i flera tusen år. Om till exempel en metallkniv gick sönder, smältes bitarna ner och användes till ett nytt metallföremål.

Det inte är ju inte så smart att hugga ner träd varje gång man ska tillverka papper, när man i stället kan återanvända gammalt papper. Pappersfibrerna kan återvinnas 5-7 gånger. På så sätt sparar vi både träd, och en hel massa energi som annars hade gått åt till fibertillverkningen.

Metall, glas och plast kan också återvinnas och bli nya grejer.f%c3%b6rpackningar

Det är lätt att göra rätt!

För att materialåtervinna sopor måste vi först sortera dem. När du sorterar ut förpackningar i papper, plast, metall och glas kastar du dem i rätt behållare på återvinningsstationen, eller i soptunnan hemma – om du har en tunna med flera fack.

På återvinningscentralen slänger man sådant som inte får plats i soptunnan hemma. Det kan till exempel vara en utsliten säng, ett trasigt kylskåp eller nedsågade grenar från trädgården. Det som kastas på återvinningscentralen måste också sorteras så att de olika materialen kan återvinnas.  

Mat kan också återvinnas

Rester av mat, som till exempel tepåsar, äppelskruttar, potatisskal och det där på tallriken som du absolut inte orkade äta upp, kan också återvinnas. Matavfall kan bli till både biogödsel för gödning av våra åkrar och biogas som man kan köra bil och buss på. Än så länge har inte alla i södra Skåne möjlighet att sortera ut sitt matavfall, men du som har en brun papperspåse under vasken i köket gör det förstås!

matavfallTill matavfall räknas matrester och kladdigt hushållspapper, fiskrens, frityrolja och kycklingben med mera. De bruna papperspåsarna hämtas av en sopbil och körs till Sysav. Där blandas och mixas matavfallet till en grötliknande massa som kallas slurry. Slurryn skickas sedan till en biogasanläggning där den omvandlas till biogas och biogödsel.

Genom att sortera ut matavfallet kommer näringen tillbaka till marken och kretsloppet sluts.

Fundera på

  • Vilka material sorterar du och din familj ut där hemma och tar till återvinning?
  • Vad har ni för källsortering på er skola?
  • Är det lätt eller svårt att källsortera?

Tips

  1. Att samla pantburkar kan vara ett bra sätt att dryga ut veckopengen och samtidigt göra en insats för en bättre miljö
  2. Kolla med mamma och pappa om du kan få högre veckopeng ifall du tar på dig uppgiften att slänga familjens sorterade förpackningar.
  3. Testa att göra nytt papper av gammalt.