På sysav.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Förebyggande

Att förebygga avfall handlar helt enkelt om att minska mängden sopor. Vet du att vi kastar mer och mer sopor hela tiden?

Idag kastar var och en av oss i genomsnitt cirka 470 kilo per år. Det är ungefär så sopp%c3%a5se 460 kgmycket som tolv fjärdeklassare väger tillsammans.

Så har det inte alltid varit. För 90 år sedan kastades bara 30 kilo sopor per person och år i Sverige. Allt man ägde användes tills det var utslitet och inte gick att använda längre.

Det fanns heller inte lika mycket grejer att köpa – elektronikprylar som mobiltelefoner till exempel var inte ens uppfunna. Engångsprylar fanns inte heller. Gick sakerna sönder, lagade man dem.

Mer än fyra jordklot

tre jordklotOm alla människor i hela världen levde på samma sätt som vi gör i Sverige, skulle det behövas 4,2 jordklot till för att tillgångarna skulle räcka åt alla.

Vi byter ut möbler, kläder, mobiltelefoner och andra prylar för att vi tröttnat på dem.

Alla har ju det inte lika bra som vi har det i Sverige. Det finns länder där människor kastar mer sopor än vi gör, men det finns ännu fler fattiga länder där man slänger mycket mindre - just för att man inte har så många ägodelar.

Eftersom det inte finns tre jordklot, skulle det inte fungera om alla i hela världen levde och slösade som vi. Vi behöver hitta bättre och klokare sätt att använda jordens tillgångar på så att de räcker till alla.

Osynliga sopor

Det går åt många olika material för att tillverka en enda sak. När man använder metaller, ädelmetaller, plast och annat för att framställa en mobiltelefon blir det också mycket sopor. 86 kilo sopor blir det under en mobiltelefons livscykel, det vill säga från det att metallerna grävs fram ur jordskorpan till dess att telefonen kastas bort.

Idag återvinns mycket av våra sopor. För miljön är det förstås mycket bättre än att lägga dem på soptippen. Men avfallet som uppstod när råvaror togs upp ur marken, och energin som gick åt i fabriken där saken tillverkades, och energin som användes när saken sen skickades till olika delar av världen för att säljas… Den kan vi inte återvinna.

Det allra bästa är att se till att det inte blir så mycket sopor. Det kan man göra på många sätt, bland annat genom att bara köpa hem den mat man faktiskt äter upp, genom att använda sina prylar tills de är utslitna och genom att köpa färre grejer.

Kom ihåg att allt som tillverkas och allt vi köper blir sopor förr eller senare.

Fundera på

  • Har du någon gång gjort ett riktigt dåligt köp?
  • Är det viktigt att ha den senaste mobilen? Varför?
  • Varför kastar vi så mycket mer sopor idag jämfört med hur det var när era morföräldrar var små?
  • Vad tror du dina mor- och farföräldrar gjorde på fritiden när de var i er ålder? De kollade troligen inte på TV eller spelade på mobilen. Fråga dem gärna!
  • Vilka tjänar på att vi köper och slänger allt mer saker? Vilka förlorar på det?
  • Hur tror ni att det kommer se ut om 20 år? Kommer vi att kasta mer eller mindre sopor då? Varför?
  • Fundera på sätt att minska mängden sopor!