Du verkar ha script inaktiverat i webbläsaren. För att kunna använda alla funktionerna måste script aktiveras.

På sysav.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

http://www.sysav.se/skola/elever/Avfallstrappan/Deponering-elever/

Deponering

Avfall som man inte går att återanvända eller återvinna läggs på deponier. I folkmun kallas deponier för soptippar. Deponering innebär att det vi inte kan göra något bra av begravs i jorden för slutgiltig förvaring.

För inte så länge sedan la man nästan alla sopor på tippen. Idag kan vi återvinna mycket mer och väldigt lite avfall deponeras.

Mer än 99 procent av alla hushållssopor i Sverige återanvänds, återvinns till nytt material eller blir till värme och elektricitet. Det är alltså mindre än 1 procent av hushållens avfall som deponeras.

Sysav har två deponier. Där läggs sådant som vi inte kan ta tillvara och sådant som är så farligt för människor att det är bättre att kapsla in det och lagra det på ett säkert sätt.
DeponiDeponi_lektion

Senast uppdaterat 2017-12-20
Tyck till om sidan

Fundera på

  • Hur kommer det sig att vi nuförtiden återvinner mer och lägger mindre på soptippen?
  • Hur tror du att en soptipp ser ut? Hur tror du att den såg ut för 100 år sedan?
  • Varför deponerar vi vissa grejer och ämnen?
  • Tror du att det alltid kommer att finnas sopor som deponeras?

Kontakta oss

  • 040-635 18 00

Kundservice
Kontakta kundservice privat
Vardagar kl 8-16.30

Kontakta kundservice företag
Vardagar kl 8-12,12.45-16.00

Tel: 040-635 18 00
Fax: 040-635 18 10  

Besöksadress
Spillepengsgatan 13
211 24 Malmö
Hitta till oss

Postadress
Box 503 44 
202 13 Malmö

Öppettider
Återvinningscentraler
Övriga anläggningar

Om Sysav

Sysav tar emot, återvinner och behandlar avfall från hushåll och industrier i södra Skåne. Vår vision är att vi ska bidra till att skapa världens mest hållbara region, för denna och kommande generationer. 

Sysav ägs av 14 kommuner och erbjuder en säker och trygg avfallshantering, där återanvändning och återvinning av material och energi maximeras på ett kostnadseffektivt sätt med miljö och resurshushållning i fokus. 

Sysav har två dotterbolag, Sysav Industri AB och Sysav Utveckling AB. Sysav Industri AB har specialiserat sig på att hantera avfall från industrier och företag. Sysav Industri AB erbjuder även rådgivning och tar emot internationella förfrågningar om avfallshantering. Sysav Utveckling AB arbetar med forskning och utveckling.