Du verkar ha script inaktiverat i webbläsaren. För att kunna använda alla funktionerna måste script aktiveras.

På sysav.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

http://www.sysav.se/skola/elever/Avfallstrappan/Ateranvandning/

Återanvändning

Återanvändning handlar om att använda samma sak flera gånger. De allra flesta använder till exempel sina kläder mer än en gång!

Om du sen ger din urvuxna tröja till din lillebror eller lillasyster, så kan den användas ännu fler gånger. På så sätt behöver det inte tillverkas lika många nya tröjor - och det är jättebra för miljön.

%c3%a5teranv%c3%a4ndningAtt återanvända saker gör också att det skapas mindre sopor, eftersom man då köper färre nya grejer.

Fixa din egna retrostil

Att handla begagnade kläder och prylar är prisvärt och man hittar personliga saker - sådant som inte kompisarna redan har.

Myrorna, Erikshjälpen, Emmaus och flera andra har second hand-affärer där begagnade saker säljs. Mycket av pengarna de får in går till att hjälpa fattiga människor, så att handla second-hand är schysst på flera sätt.

På nätet finns också många sajter där man kan byta, köpa och sälja begagnade saker. Eller varför inte ordna en klädbytardag eller loppis på skolan, i din förening eller på din gata?

Senast uppdaterat 2017-12-20
Tyck till om sidan

Fundera på

  • Har du någon gång köpt något begagnat?
  • Brukar du ge vidare sådant som du inte längre vill ha men som någon annan skulle kunna ha nytta av?
  • Har ni någon gång kastat något som fortfarande var helt och fungerande?
  • Har du någon gång reparerat något som gått sönder?
  • Hur påverkas miljön när nya kläder tillverkas?

Tips

  • Lämna de grejer du inte längre behöver till en second hand-butik eller anordna en loppis.
  • Låna böcker, tv-spel och tidningar på biblioteket så slipper du köpa dem själv.
  • Klipp av för korta jeans och gör shorts av dem.

Kontakta oss

  • 040-635 18 00

Kundservice
Kontakta kundservice privat
Vardagar kl 8-16.30

Kontakta kundservice företag
Vardagar kl 8-12,12.45-16.00

Tel: 040-635 18 00
Fax: 040-635 18 10  

Besöksadress
Spillepengsgatan 13
211 24 Malmö
Hitta till oss

Postadress
Box 503 44 
202 13 Malmö

Öppettider
Återvinningscentraler
Övriga anläggningar

Om Sysav

Sysav tar emot, återvinner och behandlar avfall från hushåll och industrier i södra Skåne. Vår vision är att vi ska bidra till att skapa världens mest hållbara region, för denna och kommande generationer. 

Sysav ägs av 14 kommuner och erbjuder en säker och trygg avfallshantering, där återanvändning och återvinning av material och energi maximeras på ett kostnadseffektivt sätt med miljö och resurshushållning i fokus. 

Sysav har två dotterbolag, Sysav Industri AB och Sysav Utveckling AB. Sysav Industri AB har specialiserat sig på att hantera avfall från industrier och företag. Sysav Industri AB erbjuder även rådgivning och tar emot internationella förfrågningar om avfallshantering. Sysav Utveckling AB arbetar med forskning och utveckling.