Så lite som möjligt deponeras
Avfall som inte kan materialåtervinnas, behandlas biologiskt, förbrännas med energiutvinning eller på annat sätt nyttiggöras måste deponeras. Deponering är slutförvaring av avfall.
Deponering är den behandlingsmetod som används för avfall som inte kan behandlas på annat sätt, samt för material och ämnen vi inte vill ha tillbaka i naturens kretslopp.
En deponi är det som för inte så länge sedan kallades för soptipp. ”Tippen” har förändrats drastiskt de senaste åren.
Ända fram till 1980-talet var slutgiltig förvaring den vanligaste typen av avfallshantering. I Sverige är det idag en marginell företeelse.
Det avfall som vi inte kan eller bör återvinna läggs på deponi och utgörs till största delen av förorenade massor, asbesthaltiga material samt andra giftiga ämnen. Endast omkring 1 procent av det svenska hushållsavfallet deponeras numera.
Stora krav ställs på en deponis konstruktion, som måste ha täta ytskikt, dräneringssystem samt rening av lakvatten (vätska som rinner genom eller tränger ut från sopor vid deponering). Metangasen som bildas sugs upp i den utsträckning det är möjligt och används som energi.
Sysav har två deponier: Avfallsanläggningen Spillepeng i Malmö och Hedeskoga avfallsanläggning i Ystad.
Ställ fråga, lämna synpunkt, gör felanmälan
Kontakt gällande "Deponering"
Kundservice privat
Vardagar kl 8-16.30
Kundservice företag
Vardagar kl 8-16.30
040-635 18 00
kundservice@sysav.se
Växel
040-635 18 00
Fax: 040-635 18 10
Adress
Spillepengsgatan 13
202 13 Malmö
Hitta till oss