Gå till innehållet

aug 20, 2015 15:15

Pressmeddelande

Sysav tar utmanande grepp för att minska avfallet

Nyhetsbild: Sysav tar utmanande grepp för att minska avfallet

Vi svenskar slänger 8 kg kläder och andra textilier per person och år. Sysav, som bland annat bedriver opinionsarbete för att minska mängden avfall, ger sig nu in i modebranschen för att nå ut med sitt budskap via en helt ny målgrupp – modebloggarna.

Habegäret efter det allra senaste bidrar till att många snabbt gör av med kläder som känns förra säsongen. I detta slit-och-släng-samhälle har miljöföretaget Sysav i uppdrag att minska avfallet. Under hösten 2015 är fokus på textilavfall. För att nå ut med budskapet om textilindustrins negativa miljöpåverkan använder Sysav en utmaning om att endast använda fyra plagg i en vecka. Några av de som antagit utmaningen Four Fit Challenge är Sveriges största modebloggare Sandra Beijer på sandrabeijer.se, som inspirerar med tips för ett mer hållbart mode, samt två av Sveriges största inrednings- och livsstilsbloggare Tant Johanna och Trendenser.

Vi måste testa nya vägar för att nå ut. Four Fit Challenge handlar om att hjälpa, inspirera och engagera snarare än att använda pekpinnar. Som avfallshanterare har vi aldrig tidigare samarbetat med mode- och livsstilsbloggare eller gett modetips men vi hoppas att det ska vara vägen för att minska textilavfallet.

Gunilla Carlsson, kommunikationschef Sysav

Four Fit Challenge

Fyra plagg i en vecka för att väcka tankar kring modekonsumtionsvanor och skapa medvetenhet om vad billiga plagg egentligen kostar för miljön och människorna som jobbar inom textilindustrin. Exempelvis kan det gå åt så mycket som 29 000 liter vatten för att ta fram ett enda kg bomull. Ett annat exempel är att det krävs cirka 1 kg kemikalier för att få fram 1 kg textil.

Att använda färre plagg, köpa kvalitet, återanvända och styla om kläder i garderoben istället för att köpa nya samt sälja på loppis eller bloppis är bra saker att tänka på för ett mer hållbart mode. Vem som helst kan delta i Four Fit Challenge och sprida den i sina sociala medier. Läs gärna mer på fourfitchallenge.se. 

För mer information:

Anna Vilén, Kommunikatör Sysav
Telefon: 040-635 22 42 E-post: anna.vilen@sysav.se

Om oss

Sysav, Sydskånes avfallsaktiebolag, tar emot och behandlar avfall från hushåll, företag och verksamheter i södra Skåne. Genom mångsidighet och bredd kombineras olika metoder och varje avfall tas omhand efter sina egna förutsättningar.

Mer än 90 procent av avfallet återvinns som olika former av material eller energi. Sysavs mål är att avfall så lång det är möjligt ska komma till nytta. Naturens kretslopp och en miljöriktigt avfallshantering är grundförutsättningar för verksamheten.