På sysav.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

aug 15, 2016 09:00

Nyhet

Frukta inte den fallna frukten

Från den 15 augusti till den 30 oktober kan fallfrukt lämnas på alla Sysavs återvinningscentraler. Besök sysav.se för att hitta återvinningscentralen närmast dig. Kom om du pallar!

Istället för att lämna fallfrukten som trädgårdsavfall på återvinningscentralen, som visserligen då komposteras, kan du lägga frukten i behållaren för fallfrukt. Det enda du ska tänka på är att inte blanda fallfrukten med ditt övriga trädgårdsavfall. Enkelt va!

Det bästa är såklart om frukten används och äts upp. Men för den som inte har tid och ork att göra mängder med saft och marmelad är Sysavs fallfruktsinsamling ett miljöriktigt alternativ. 

Om du har stora mängder frukt kan du kontakta ett musteri istället. Eller anmäla dig till Fruktförmedlingen på www.aktavara.org/fruktformedlingen.

264 ton fallfrukt insamlat sedan starten 2014
Sedan 2014 har Sysav erbjudit hushåll att lämna fallfrukt på återvinningscentralerna, vilket har blivit ett väldigt lyckat projekt. Fallfrukten tas om hand i förbehandlingsanläggningen för matavfall som så småningom blir biogas och biogödsel.

Det första året samlades ungefär 150 ton in och förra året blev det lite mindre, 114 ton. Totalt har det kommit in drygt 264 ton fallfrukt sedan projektet startade, vilket motsvarar ungefär 27000 liter bensin. Det skulle räcka till ungefär 24 bilars bränsleförbrukning i ett helt år.