Gå till innehållet
UC_21_1920x1080-100.jpg

Upcycle Challenge 2021 – RE:DENIM

Välkomna att delta i redesigntävlingen Upcycle Challenge! I årets utmaning RE:DENIM ska deltagarna ge kasserade/begagnade denimkläder ett nytt liv genom att upcycla och designa om dem till nya fantastiska denimprodukter. Deltagarna tävlar bland annat om upp till 15 000 kronor. Tävlingen arrangeras i år av Sysav.

Anmälan är stängd. Mer information om tävlingen kommer inom kort.

Vilka kan delta?

Alla kreatörer som brinner för hållbar design och har tillgång till symaskin är välkomna. Enskilda deltagare kan anmäla sig och tävla med sin design i kategorierna ”Bästa look” och ”Bästa funktion”. Är ni 2–3 personer som vill delta tillsammans, kan ni bilda ett lag och tävla i kategorin ”Bästa kollektion” med en serie denimprodukter.

Deltagare under 18 år skall målmans godkännande för att delta i tävlingen. Ladda ner Samtyckesblankett här!

Tillbaka till toppenUpp

Vad och när?

Deltagarna bjuds in till en digital kick-off den 26:e februari (save the date!) Tävlingsperioden (skapande i egen hemmaverkstad) pågår mellan den 6–22 mars. OBS! Deltagarna måste kunna hämta textilmaterial på Sysav i Malmö.

Sista anmälningsdag är den 16 februari.

Tillbaka till toppenUpp

Pris

 • Prisvinnarna som utses av juryn delar på totalt 15 000 kronor.
 • Alla tävlingsdeltagare får en gåva tillverkad av REMAKE (limited edition!) på Skåne Stadsmission och all vinst från vårt gåvoinköp bidrar till Stadsmissions sociala biståndsarbete i regionen.
 • Alla finalister i tävlingen har möjligheten att testa sitt koncept som RE:DENIM designer i samarbete med REMAKE. Samverkan och försäljningen sker enligt överenskommelse med Skåne Stadsmission.
 • Alla finalister/utvalda tävlingsbidrag har möjlighet att presenteras på ett internationellt designevent i Malmö, Southern Sweden Design Days, arrangeras av Form/Design Center.
 • Folkets favorit genom omröstning på Instagram vinner en garanterad plats i finalen.
Tillbaka till toppenUpp

Upcycle Challenge 2021

Nu är det dags för nästa utmaning! Temat för i år är textil och mode med särskilt fokus på denimprodukter. Trots att en hel del görs står denim (jeanstyg av bomull) för mycket stor klimatpåverkan i hela kedjan: bekämpningsmedel, vattenförbrukning, kemikalier, konstgödsel, energi och transport. Dessutom är det ofta ohållbara arbetsvillkor vid odling och tillverkning. Hur kan vi förlänga livslängden på denimplaggen? Målet med tävlingen är att få se idéer om redesignade produkter med hållbarhetstänk. Idén för årets Upcycle challenge-tema har tagits fram i samarbete med Sustainable Business Hub.

Sysav har nyligen lanserat världens första storskaliga och automatiserade sorteringsanläggning för textil i Malmö. Siptex underlättar fiber-till-fiber-återvinning av textil, men kan inte lösa eller avhjälpa den stora miljöbelastning och klimatpåverkan som textiltillverkningen ger upphov till. Inte heller kan en sorteringsanläggning lösa problemen med överkonsumtion av textilier och fast fashion i nuvarande linjära ekonomi.

Tillbaka till toppenUpp

Utmaning

Årets utmaning ‘’RE:DENIM’’ är att ge kasserade/begagnade denimkläder som kommit in till Siptex-anläggningen ett nytt liv innan de fiberåtervinns med hänsyn till designvärde, funktion samt hållbarhetskoncept.

Tillbaka till toppenUpp

Hur går det till?

Efter anmälan och bekräftelse om antagande hålls en digital Kick-off med information och inspiration inför den kommande processen: var och när man hämtar material, dokumentation under skapande, inlämning och redovisning. Bilder av denimprodukten/kreationen kommer att läggas upp på Instagram där alla kan rösta på sina favoriter. Utvalda finalister (eller av finalist utsedd person) med produkt/kreation spelas in (Covid-säkrat sätt) på en runway show och prisutdelning till vinnare sker vid det digitala eventet Sysavdagen den 23:e april 2021.

Tillbaka till toppenUpp

Tävlingsregler

 • att skapa ny produkt från utdelat resttextil. Att lappa ett par jeans är inte tillräckligt. Den nyskapade produkten ska kunna användas flera gånger och om den ska bäras som plagg ska man kunna ta på sig kreationen utan hjälp.
 • att man huvudsakligen endast får använda utdelat resttextil, undantagen är kompletterande material som ex. smådekorationer (såsom spets), sytråd, knappar och dragkedjan.
 • Dokumentation under tävlingsprocessen och bilder på tävlingsbidrag kommer att publiceras på Instagram för omröstning.
 • Ang. färgning och användning av kemikalier: Den ska vara miljövänlig utan hälsorisk
 • Deltagandet i tävlingen är kostnadsfri, dock står tävlingsdeltagarna själv för merkostnader under tävlingen, som reskostnader och införskaffande av kompletterande material.
 • För enskilde tävlande är det tillåtet att lämna max två (2) tävlingsbidrag. Ett lag kan lämna max två (2) kollektioner.
Tillbaka till toppenUpp

Tävlingsvillkor

 • Du kan endast vinna ett (1) pris i tävlingen.
 • Dina personuppgifter som du lämnar i samband med anmälan kommer att behandlas för att kunna administrera tävlingen. Om du eller ditt lag nomineras till finalister, kan dina/era personuppgifter som namn, efternamn samt foto och film behandlas och används i samband med nominering, prisutdelning och kommunikation om tävlingen, inkluderar på Sysavs hemsida, nyhetsbrev och pressmeddelande. Samtliga personuppgifter ska ta bort senast ett (1) år efter sista anmälansdatum till denna tävling, dvs 2022-02-16.
 • Sysav tar inte ansvar för eventuella tekniska svårigheter eller problem som kan påverka anmälan eller inlämning av tävlingsbidrag för denna tävling.
 • Ansvarig för tävlingen är: Sydskånes avfallsaktiebolag, Sysav, Org.nr: 556187–0410.
  Sysav förbehåller rätten att fatta slutliga beslut gällande tävlingsvillkor, vinnare och pris, vilka inte kan överklagas och inte heller behöver motiveras.
 • För att delta i tävling måste du acceptera tävlingsreglerna och –villkor. Deltagare under 18 år skall målmans godkännande för att delta i tävlingen.
 • Den enskilde tävlande äger rättighet till sin egen kreation(tävlingsbidrag) och tävlande lag äger rättighet till kollektion(er) gemensamt. De tävlande ger, tävlingsarrangerören, Sysav, rätten att visa upp och kommunicera om tävlingsbidraget, detta inkluderar och sker i samband med dokumentation, kommunikation och marknadsföring av tävlingen, dock inte av kommersiellt syfte och i enlighet med svensk lag och god sed.
 • Vinnarna utses, om ej annat anges, av en jury bestående av representanter med god insyn i textilbranschen. Juryns beslut kan inte överklagas.
 • Priset är personligt och kan ej överlåtas till annan person.
 • Vinnare kommer att bli informerade personligen via e-post. Vinnaren ansvarar själv för att betala eventuell skatt som uppstår till följd av vinsten.
 • Sysav förbehåller sig rätten att inte utfärda något pris om vi får vetskap, eller på sannolika grunder, anser att en vinnare inte är kvalificerad att delta i tävlingen. Vid misstanke om fusk i något avseende äger Sysav rätten att diskvalificera bidrag.
Tillbaka till toppenUpp

Bedömningskriterier (i fallande ordning)

 • Bidragets designvärde.
 • Bidragets funktion (praktisk/smart funktionalitet).
 • Bidraget ska ”markera” cirkularitet och att genom kreativ design göra ett statement angående hållbarhet.
 • Hantverksskicklighet. 
 • Bidragets kommersiella möjligheter.
Tillbaka till toppenUpp

Om juryn

 • Anders Kärrman, Textile Expert & Educator, Textile Support
 • Anna Vilén, Communication Officer & Siptex Expert, Sysav Industri
 • Helle Robertsson, Fashion Designer & Brand Owner, Robert & Blad
 • Kevin Gelsi, Sustainability Coordinator, Nudie Jeans
 • Ulrika Lydahl, Head of Costume, Wig and Make-up, Malmö Opera
Tillbaka till toppenUpp
Xue 270x190.png

Xue Kullenius

Projektledare