Gå till innehållet

Jobba på Sysav

På Sysav bidrar du till att skapa världens mest hållbara region, för denna och kommande generationer.

ÅVC – vad är det? Sex olika perspektiv

Marita3 kopiera.jpg Marita, Hedeskoga återvinningscentral
simon.jpg Simon, Staffanstorps återvinningscentral
mustafa.jpg Mustafa, Trelleborg återvinningscentral

Marita, Hedeskoga återvinningscentral

Att arbeta på en av Sysavs femton återvinningscentraler (ÅVC), innebär en dag full av olika arbetsmoment och att du träffar mängder av människor. Du visar var de slänger det som inte går att användas igen och var de kan lämna saker till återbruk. Det som är helt och fungerar och kan komma till glädje för någon annan ska ju inte kastas, eller hur?

- Syftet med våra återvinningscentraler är att få en värld som räcker längre, vi måste göra det tillsammans. Var och en men ändå tillsammans, Marita, medarbetare på Hedeskoga återvinningscentral.

Är du också proffs på att möta olika typer av kunder och tycker att hållbarhet är viktigt?

Välkommen med din ansökan!

Lediga jobb och spontanansökan

 

 

Simon, Staffanstorps återvinningscentral

Att arbeta på en av Sysavs återvinningscentraler (ÅVC), innebär en dag full av olika arbetsmoment och att du träffar mängder av människor. Du visar var de kan lämna saker till återbruk och var de slänger det som inte går att användas igen.

- Många tror att det är ett grovjobb, men jag skulle säga att det är ett serviceyrke, säger Simon på Staffanstorps återvinningscentral.

Är du också proffs på att möta olika typer av kunder och tycker att hållbarhet är viktigt?

Ta en titt på lediga jobb eller skicka in en intresseanmälan. Välkommen med din ansökan!

Lediga jobb och spontanansökan

Mustafa, Trelleborg återvinningscentral

Att arbeta på en återvinningscentral (ÅVC), innebär en dag full av olika arbetsmoment och att du träffar mängder av människor. Du visar var de kan lämna saker till återbruk och var de slänger det som inte går att användas igen.

- Man ska kunna komma överens med människor och vara social. Det krävs också väldigt mycket eget initiati, säger Mustafa, medarbetare på Trelleborg återvinningscentral.

Är du också proffs på att möta olika typer av kunder och tycker att hållbarhet är viktigt?

Ta en titt på lediga jobb eller skicka in en intresseanmälan. Välkommen med din ansökan!

Lediga jobb och spontanansökan

På återvinningscentralen bidrar du till en hållbar värld

Marie-3.jpg Marie, Staffanstorps återvinningscentral
Biljana2.jpg Biljana, Norra hamnen återvinningscentral
Andreas.jpg Andreas Maguire

Marie, Staffanstorps återvinningscentral

Att arbeta på en av Sysavs femton återvinningscentraler (ÅVC), innebär en dag full av olika arbetsmoment och att du träffar mängder av människor. Du visar var de kan lämna saker till återbruk och var de slänger det som inte går att användas igen.

- Man måste vara framåt och vilja gå fram till folk och prata med dem, och förstå deras situation. Men jobbet är också väldigt varierat, vi gör så mycket mer än det som syns, säger Marie på Staffanstorps återvinningscentral.

Är du också proffs på att möta olika typer av kunder och tycker att hållbarhet är viktigt?

Ta en titt på lediga jobb eller skicka in en intresseanmälan. Välkommen med din ansökan!

Lediga jobb och spontanansökan

Biljana, Norra hamnen återvinningscentral

På en återvinningscentral lämnar privatpersoner och verksamheter grovavfall till återvinning eller lämnar in kläder och prylar till återbruk. Det som är helt och fungerar och kan komma till glädje för någon annan ska ju inte kastas, eller hur?

- Jag älskar mitt jobb, jag brinner för hållbarhet och att hjälpa kunderna att sortera rätt och så har jag underbara kollegor, säger Biljana på Norra Hamnens återvinningscentral

Är du också intresserad av att hållbarhet och att möta kunder?

Välkommen med din ansökan!

Lediga jobb och spontanansökan

Andreas Maguire

På en återvinningscentral lämnar privatpersoner och verksamheter grovavfall till återvinning eller lämnar in kläder och prylar till återbruk. Det som är helt och fungerar och kan komma till glädje för någon annan ska ju inte kastas, eller hur?

- Det bästa med mitt jobb är att det är så varierat, ingen dag är den andra lik, det är det som är så roligt. Och att träffa folk hela tiden. Det är viktigt att ha tålamod och lite is i magen, så klarar man det mesta.

Är du också intresserad av att hållbarhet och att möta kunder?

Välkommen med din ansökan!

Lediga jobb och spontanansökan

Vad är en återvinningcentral?

Tippen, återvinningen eller återvinningscentralen. Kärt barn har många namn. Men visste du att många förväxlar begreppen återvinningsstation och återvinningscentral? En återvinningsstation är de mindre stationerna nära din bostad i ditt kvarter, där du lämnar förpackningar av olika slag. Dessa sköts av förpacknings- och tidningsinsamlingen. En återvinningscentral är betydligt större och tar även emot mängder av grovavfall. Sysav ansvarar för 15 återvinningscentraler i södra Skåne.

Se alla ÅVC:er här

680x355 åvc.png

Varför Sysav?

På Sysav blir du en del av ett företag där visionen är en viktig ledstjärna: Sysav bidrar till att skapa världens mest hållbara region, för denna och kommande generationer.

Sysav är ett miljö- och återvinningsföretag som tar hand om avfall från hushåll och industrier och återvinner det, så långt det går, till en resurs som går att använda igen.

Vi verkar för ett samhälle med cirkulära flöden, hållbar produktion och konsumtion, där onödigt avfall inte uppstår.
Sysav är stolt över att bidra till att skapa världens mest hållbara region - tillsammans med kunder, samarbetspartners och våra 14 ägarkommuner.

akv.jpg


Varje år slängs i genomsnitt ett halvt ton sopor per person. Avfall som vi tar hand om och gör något nyttigt av. Inom Sysavkoncernen återvinner vi 98 procent av allt avfall vi tar emot. Det är världsklass! Men vi vill hela tiden bli bättre och behöver fler engagerade och intresserade kollegor som är med och leder den fortsatta utvecklingen.

För dig som är intresserad av teknik och miljö finns spännande och intressanta utvecklingsmöjligheter. Men även för dig som är intresserad av att sälja, arbeta med kommunikation, ha kundkontakter arbeta med it eller i driften ute på någon av våra anläggningar.

Avfallsbranschen utvecklas ständigt och har många olika yrkesinriktningar. Hos oss får du möjligheter att utvecklas i ditt yrkesliv.


Fler fördelar med att arbeta på Sysav

På Sysav får du en arbetsplats där ett tillitsfullt och lyhört ledarskap och medarbetarskap premieras, och goda förutsättningar att må så bra som möjligt. Och de flesta som jobbar på Sysav gillar att jobba här, det kan vi se i våra medarbetarundersökningar. Det beror inte bara på att vi har förmånlig sjukvårdsförsäkring och friskvårdsbidrag utan också på att vi har ett bra arbetsklimat och schyssta villkor när det gäller arbetstider och lön.

På Sysav arbetar du tillsammans med kollegor med olika bakgrund och erfarenheter - detta tycker vi är berikande. Det ger vidgade perspektiv och gör arbetslivet roligare och mer intressant.

Oavsett vad du arbetar med är det också viktigt att få utvecklas och öka din kompetens. På Sysav får du möjlighet till det via såväl interna som externa utbildningar.

Att arbeta hos oss är inte bara utmanande och roligt – vi bidrar dessutom till en bättre miljö och en bättre framtid. På Sysav jobbar du med frågor som har betydelse. Och det kan du vara stolt över.

Sök lediga jobb

matavfall-500x350.jpg


596x400 tyg.png

Vår värdegrund

För oss är det viktigt att arbeta tillsammans - med ansvar och engagemang.

På Sysav har vi tagit fram en värdegrund som speglar vår verksamhet.

Tillsammans
- Ingen av oss är lika smart som alla av oss.
Ansvar -Vi är ansvariga för det vi gör. Och för det vi inte gör.
Engagemang – Engagemang är det som förvandlar ett löfte till verklighet


Medarbetare berättar

Joakim(2).jpg Processingenjör återvinningsavdelningar
paulina560(2).jpg Miljö- och hållbarhetsstrateg
Eugene_jobbar_M(2).jpg Industrielektriker
Glad_kille_pa_Sysav_M(2).jpg Avfallskontrollant

Processingenjör återvinningsavdelningar

Joakim Gabrielsson jobbar som processingenjör på avdelningen för återvinningsanläggningar.

"Direkt efter min utbildning inom miljövetenskap på Malmö högskola började jag söka jobb och hittade en platsannons där Sysav sökte en miljötekniker till återvinningsavdelningen på Spillepeng. Detta var 2010. På den tiden fanns inte den anläggning som jag arbetar på idag, dvs lakvattenanläggningen som renar det vatten som kommer från våra deponier. Lakvatten är regnvatten som har varit i kontakt med avfall och därmed förorenat.  

Det har varit jättespännande att få följa processen från start med byggandet av den nya anläggningen. Vattnet renas med biologiska metoder och det var oerhört lärorikt att få se hur dessa biologiska processer kom igång och nu fungerar.

En arbetsdag för mig kan börja med att jag hämtar vatten och gör mätningar och analyser i labbet. Jag tittar på om den biologiska processen sker som den ska och styr sen anläggningen utifrån värdena. Jag ser till att mätare och annan utrustning fungerar och justerar vattennivåer och flöden i våra bassänger och pumpstationer.

Jag gillar att jobba på Sysav, det är en stor bredd på människorna som jobbar här och företaget är bra på att utveckla mig i min yrkesroll genom bland annat olika utbildningar, både externa och interna kurser."

Joakim(2).jpg

Miljö- och hållbarhetsstrateg

Paulina Luedtke arbetar som miljö- och hållbarhetsstrateg på avdelningen Verksamhetsutveckling.

"Det viktigaste för mig är att känna att det jag jobbar med betyder något för verksamheten, att jag är delaktig och bidrar till utvecklingen, och så är det verkligen på Sysav. Jag brinner för miljöfrågan och har ett genuint intresse och ett engagemang kring hållbarhetsfrågor och det delar jag med företaget.

Jag har en ingenjörsexamen i miljöteknik och har arbetat med miljö- och hållbarhetsfrågor i ca 20 år. På Sysav har jag drivit arbetet med att ta fram vår strategi hållbar resurshantering. Meningen är att flytta fokus och att se avfallet som en resurs. Vi arbetar mycket med att skapa insikt kring hållbar produktion och konsumtion, allt i syfte att få till cirkulära flöden. Jag driver också andra hållbarhetsarbeten och projekt inom Sysav och ansvarar också för Sysavs arbete med FN:s globala hållbarhetsmål och hållbarhetsdelen i vår års- och hållbarhetsredovisning

Jag är också medlem i ett antal miljö- och hållbarhetsnätverk, både för att dela med mej av Sysavs kunskap men också för att själv lära mig mer inom olika hållbarhetsområden.  

För mig är det otroligt betydelsefullt att arbetet med hållbarhetsfrågorna är "på riktigt", att det finns en genuin vilja att skapa förändring i rätt riktning. Det är roligt att jobba med dessa frågor på Sysav eftersom jag dels är omgärdad av mycket kompetenta kollegor och att hållbarhetsfrågan på Sysav är på riktigt. Företaget ser det som ett prioriterat arbete i alla led."

paulina560(2).jpg

Industrielektriker

Eugen Marcian arbetar som industrielektriker på avfallskraftvärmekraftverket i Malmö.

”Jag har arbetat med el i hela mitt liv. Därför tvekade jag inte när jobbet som industrielektriker utannonserades på Sysav och jag ville väldigt gärna ha jobbet. Jag har jobbat på Sysav sedan 2009 och i mitt jobb ingår det att ansvara för att underhållet och driften av elen i anläggningen fungerar.

När jag kommer till arbetet på morgonen har vi morgonmöte och går genom de arbetsordrar som har kommit in. I vissa fall är det akuta jobb, andra är mer underhåll. I min vardag kan det handla om allt från ganska så enkla uppgifter till stora strömavbrott, där läget är mer akut.

Eftersom avfallskraftvärmeverket i Malmö är igång dygnet runt så har jag beredskapstjänst. Vid de tillfällen jag har beredskapstjänst ska jag vara tillgänglig dygnet runt.

Det bästa med att jobba på Sysav är att mitt arbete är varierande, det händer nya saker varje dag, dessutom lär jag mig nya saker varje dag. Jag trivs helt enkelt väldigt bra på Sysav.”

Eugene_jobbar_M(2).jpg

Avfallskontrollant

Shkodran Izmaku arbetar som avfallskontrollant med vågansvar på Spillepeng. Tidigare jobbade han som ÅVC-arbetare på Svedala återvinningscentral. Här berättar han som sitt arbete.

”2012 började jag på Sysav. Då hade jag tidigare arbetat som lagerarbetare på flera företag, som bussmekaniker och som byggarbetare i Tyskland.

Jag började som ÅVC-arbetare på Svedalas återvinningscentral. Det innebar att jag gav service till våra kunder, svarade på frågor om var man ska slänga sitt avfall och ofta ville kunderna också veta vad som händer med soporna och hur de återvinns.

Idag arbetar jag som avfallskontrollant med vågansvar ute på Spillepeng. Det innebär att jag jobbar i fyraveckorsskift med en vecka i vågen, två veckor som avfallskontrollant och en vecka på företagens återvinningscentral. Det är väldigt utvecklande. Jag får vara med i hela flödet från det att kunden kommer in med sitt avfall till det att de lämnar området.

I vågen väger jag 600-800 bilar varje dag, där går det undan och det finns inte så mycket tid till kundkontakt. Prata med kunderna får jag däremot göra när jag är ute och kontrollerar avfallet som lämnas och när jag är på återvinningscentralen. Företagens återvinningscentral är lite annorlunda än hushållens. Kunderna kommer ofta, ibland flera gånger per dag och man lär känna dem vilket är roligt.

Jobbet är mycket varierande och självständigt och jag gillar kundkontakten. Jag får utmaningar där jag måste tänka till och jag får arbeta utomhus, det är aldrig tråkigt.”

Glad_kille_pa_Sysav_M(2).jpg

Sysavstipendiet

Sysavstipendiet

Varje år delar Sysav ut stipendier på upp till 50 000 kr för uppsatser inom området avfall- och resurshantering.

För att uppmuntra studenter och lärare vid universitet och högskolor i Skåne, att genomföra studier inom området avfall- och resurshantering, delar Sysav ut stipendier. Stipendierna ges till de uppsats- eller examensarbeten som anses mest förtjänstfulla och relevanta för svensk avfall- och resurshantering.

Arbeten som rör avfallsminimering och återanvändning är naturligtvis också mycket välkomna att ansöka. Läs stipendiaternas arbeten här.  

Förutsättningar

Uppsatsen eller examensarbetet ska vara på kandidat-, magister- eller mastersnivå motsvarande minst 15 högskolepoäng. Arbetet ska vara godkänt under 2021 eller fram till sista ansökningsdatum vid universitet eller högskola i Skåne. Ansökningar tas emot löpande fram till sista ansökningsdatum. Din handledare måste veta om att du söker stipendiet.

 

Stipendiekommitté

Styrelsen för Sysav Utveckling utgör stipendiekommittén, vars beslut inte kan överklagas. Kommittén förbehåller sig rätten att fritt fördela stipendiesumman om 50 000 kr eller att inte dela ut något stipendium.

Stipendieutdelning

Stipendierna delas ut under Sysavdagen.

Kontakt

Kontakta gärna Magnus Pettersson, (magnus.pettersson@sysav.se) på Sysav Utveckling AB för mer information.

Om du ansöker om Sysavstipendiet kommer Sysav att behandla dina personuppgifter du lämnar i ansökan för att komma i kontakt med dig.

Mer information om vår dataskyddspolicy hittar du här

Ladda ner ansökan här


Examensarbete och uppdrag på Sysav

Examensarbete och uppdrag

Är du intresserad av avfall och miljö och är i slutet av din utbildning?

Ta chansen att lära känna Sysav genom att göra ditt examensarbete hos oss! Du lär känna oss och vi får en viktig uppgift utredd och granskad av någon med en utomståendes öppna blick.  Varje år har ett antal studenter möjligheten att göra examensarbete eller uppdrag på Sysav. För oss är detta en bra möjlighet att lära känna dig och hålla oss uppdaterade med den senaste kunskapen. Du får en uppfattning om vad vi är för företag och kan knyta din utbildning till näringslivet.

Sustainalink

Alla våra uppdrag och examensarbeten förmedlas via Sustainalink. Sustainalink är en ideell organisation som jobbar med att skapa kontakter mellan högskola och näringsliv, med fokus på miljö-och hållbarhetsfrågor. För att se om vi har några uppdrag ute just nu är du välkommen att besöka deras hemsida.

Hittar du inget uppdrag som passar just dig kan du också kontakta Sustainalink med en egen idé, så ser vi om det kan passa.

Läs tidigare rapporter

Forskningsrapporter, examensarbeten och rapporter som belönats med Sysavsstipendiet finns att läsa.