Gå till innehållet

På sysav.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Genom att lämna din telefon till återbruk eller återvinning bidrar du till ett minskat uttag av våra naturresurser. 

Lämna luren på returen

Vinn säsongskort till Malmö Redhawks!

Den 7 mars spelar Malmö Redhawks mot Växjö Lakers. Ta med dig en gammal mobil till matchen, få korv och tävla om ett säsongskort.  

Sysav samarbetar med Malmö Redhawks för en bättre miljö. Den 7 mars kan du som går på matchen mot Växjö göra en insats genom att lämna in en gammal telefon. De 500 första som lämnar in en telefon får en korvkupong, och alla är med och tävlar om säsongskort. Alla intäkter som tillfaller Sysav för återvinning kommer oavkortat att skänkas till välgörenhets-organisationen Help@Hand, som ser till att fler barn får gå i skolan. 

Läs mer om Help@Hand


Varför samlar vi in telefoner?

Vad innehåller en mobiltelefon?

Varför är det så viktigt att återvinna just elektronik?

En mobiltelefon väger ca 150 gram men ger upphov till 86 kilo avfall under tillverkningen. Det är mycket! Om vi inte behöver producera lika många nya telefoner kan vi minska både utsläpp och spara på jordens resurser.   

Konfliktmineraler

I våra mobiler finns konfliktmineraler, såsom tantal, volfram, tenn och guld. Mineralerna utvinns ofta under mycket dåliga förhållanden i konfliktzoner och används dessutom för att finansiera fortsatt konflikt. 


Miljoner mobiler samlar damm

Det finns cirka 15 miljoner mobiltelefoner i Sverige som inte används. Det är produkter och naturresurser som bara samlar damm!

Sverige är ett elektroniktätt land, och vi har mycket som bara ligger i byrålådan utan att användas. 

Siffor från SIFO:

  • 81 % av svenskarna har minst en telefon som inte används
  • 19 % har fem eller flera gamla mobiler liggande 
  • 76 % återvinner inte sin mobil när man köper en ny


Vad händer med med luren jag lämnar in?

De telefoner som går att återbruka fixas till för att kunna användas igen. Telefonerna som inte går att använda igen materialåtervinns.  

Allt innehåll raderas 

Radering av inlämnade produkter med minnesmedia sker med Blancco, ett raderingsverktyg certifierat av bland annat Svenska Försvaret och NATO.

Återvinning

Om telefonen måste återvinns istället för att återbrukas plockas den isär och olika material separeras. Det som går att materialåtervinna används som råvara i tillverkning av nya produkter, till exempel aluminium, järn och andra metaller. 

Vi samarbetar med Sims Recycling, läs gärna mer på deras webbplats.