På sysav.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Kundtidningen Retur

Trädgårdsavfall blir plantjord, träavfall blir nya spånplattor. Ja, till och med slaggen från Sysavs avfallskraftvärmeverk innehåller material som återvinns.

Varje år åker tusentals kunder hem från Sysavs återvinningscentraler med plantjord i bagaget. Jorden kan ha börjat sitt liv som häckklipp som någon lämnat in som trädgårdsavfall. Därefter har det krossats i en kvarn och sedan legat och mognat i tre år för att sedan siktas och bli odlingsmaterial. Ett perfekt kretslopp och en produkts som uppskattas både av privatkunder, företag och kommuner som köper stora mängder av Sysavs plantjord till sina anläggningar.

Träavfall har tidigare eldats upp men numera återvinns materialet och blir råvara till nya produkter. Under 2017 skrev Sysav kontrakt med det polska företaget Krononspan som är en av världens ledande tillverkare av bland annat spånskivor. Träavfallet som nu kommer till Sysav krossas och flisas. Varje dag anländer två lastbilar till Spillepeng och hämtar träflis för vidare befordran till Polen.

Över en halv miljon ton avfall hamnar i år i Sysavs avfallskraftvärmeverk. Det som blir över, slaggen, innehåller metaller som blir råvara till nya produkter. Sysavs samarbetspartner, Scanmetal A/S i Danmark delar upp materialet och skickar det sedan vidare till smältverk och gjuterier.

Allt detta kan du läsa om i Retur nr 3/2017.

Om Retur

Målgrupp: Sysav Retur är en kund- och marknadstidning från Sysav Industri AB i Malmö.
Omfång: 16 sidor
Startår: 2008
Antal utgåvor: 3-4 nummer per år
Ansvarig utgivare: Gunilla Carlsson