Du verkar ha script inaktiverat i webbläsaren. För att kunna använda alla funktionerna måste script aktiveras.

På sysav.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

http://www.sysav.se/foretag/kundservice_foretag/Avfall-fran-foretag-verksamheter-och-foeriningar-och/

Företag på återvinningscentralen

Företag, verksamheter och föreningar är välkomna till Sysavs återvinningscentraler, men måste betala för att lämna sitt avfall och måste följa särskilda regler.

Regler och anvisningar

 • Mängden avfall som lämnas får inte överstiga vad som normalt uppkommer i ett hushåll.
 • Farligt avfall kan inte lämnas.
 • Företag debiteras enligt gällande taxa.
 • Allt avfall ska sorteras.
 • Maxvikt på fordon är 3,5 ton.

Särskilda regler kring farligt avfall

Företag och verksamheter har skyldighet att sortera ut farligt avfall och måste själva bekosta omhändertagande av det. Företag kan inte lämna farligt avfall på återvinningscentralen. Det finns strikta regler för transport av farligt avfall från verksamheter och de gäller både för små och för stora företag.

I övrigt gäller samma sorteringsanvisningar som för hushåll, vid oklarheter kontakta personalen.

Detta kan företag lämna på återvinningscentralen

Mot betalning

Sysav tar, mot betalning, emot följande typer av grovavfall i mindre mängder:

 • Trä, både målat och omålat
 • Gips
 • Brännbart rest
 • Trädgårdsavfall
 • Sängar och soffor
 • Jord, sten, tegel och betong
 • Metallskrot
 • Isolering och blåbetong

Kostnadsfritt

Avfall som omfattas av producentansvar lämnas kostnadsfritt på återvinningscentralen, dock bara i samma mängd som normalt uppkommer i ett hushåll.
Med producentansvar menas att de företag som säljer eller tillverkar produkter är skyldiga att se till att de tas om hand när de blivit utslitna.

Sysav tar kostnadsfritt emot:

 • Wellpapp
 • Förpackningar (förpackningar av plast, papper, metall och glas, samt returpapper och tidningspapper)
 • Diskmaskin, tvättmaskin och spis
 • Övrig elektronik
 • Ljuskällor

Elavfall

Mindre mängder elavfall, oavsett om det omfattas av producentansvar eller inte, kan lämnas kostnadsfritt på våra återvinningscentraler.

Detta kan företag inte lämna på återvinningscentralen

Farligt avfall

Farligt avfall lämnas på Sysavs anläggning för farligt avfall i Malmö eller på Måsalycke avfallsanläggning i S:t Olof. För mer information, kontakta kundservice.

Elavfall

Småföretag kan lämna mindre mängder elavfall kostnadsfritt på återvinningscentralerna.

Större mängder elavfall och elavfall som inte omfattas av producentansvar lämnas på avfallsanläggningarna Hedeskoga i Ystad, Måsalycke i S:t Olof eller på anläggningen för farligt avfall i Malmö.

Elavfall som inte omfattas av producentansvar kan i vissa fall vara avgiftsbelagt. Detta gäller även om du har svårhanterligt material, som exempelvis individuellt förpackat elavfall samt TV-apparater/monitorer i större mängder.

Kontakta alltid kundservice om du har stora mängder elavfall eller annat svårhantering material. 

Större mängder avfall

På grund av begränsat utrymme på återvinningscentralerna kan större mängder avfall inte lämnas. Större mängder avfall lämnas på Sysavs avfallsanläggningar eller på återvinningscentralen för företag.

Det finns ytterligare avfall som inte tas emot på återvinningscentralerna. För mer information, se respektive återvinningscentral.

Övrigt

VI TAR INTE EMOTGÖR SÅ HÄR ISTÄLLET
Asbest och eternit i större mängder. Sök på eternit i sorteringsguiden för mer information om hantering, priser och lämningsställen eller ring Sysavs kundservice 040-635 18 00.
Bilar, bildelar eller bildäck Kontakta en bilskrotfirma eller däckfirma
Gasoltuber, dykartuber mm Lämna till en återförsäljare
Sprängämnen och ammunition Lämna till polisen (ring först) 
Fyrverkerier Lämna till en återförsäljare 

Är du osäker på om du kan lämna ditt avfall på en återvinningscentral, sök i sorteringsguiden för företag.

Kostnaden för omhändertagandet av huvuddelen av allt avfall som uppstår i hushållet omfattas av den avfallstaxa alla hushåll betalar. Så är det inte för företag, verksamheter eller föreningar. Dessa betalar för det avfall som lämnas.

Lagstiftningen skiljer sig åt

Också lagstiftningen är olika för hushåll och företag. Det gäller särskilt det farliga avfallet. Det finns strikta regler för transport av farligt avfall från verksamheter och de gäller lika mycket för små som för stora företag.

 

Bild

Kontakta kundservice

 • 040-6351800
 • Kundservice privatpersoner
  Vardagar kl 8-16.30

  Kundservice företag
  Vardagar kl 8-12, 12.45-16.00

  Använd webbformuläret för att skicka meddelande.

Senast uppdaterat 2017-12-01
Tyck till om sidan

Fordon med totalvikt över 3,5 ton

På återvinningscentralerna får fordonets totalvikt inte överskrida 3,5 ton. Om fordonet överskrider maxvikt, hänvisas kunden till återvinningscentralen för företag i Malmö, eller till någon av avfallsanläggningarna i Ystad, S:t Olof eller Trelleborg.

Hitta till oss

Återvinningscentral för företag

För företag finns en särskild återvinningscentral på Spillepengs avfallsanläggning i Malmö. Här lämnas sorterat grovavfall (ej farligt avfall eller elavfall).

Minimiavgift 100 kr (inkl. moms). Betalningen görs i vågen vid infarten till avfallsanläggningen Spillepeng. Betalar gör du med betalkort eller med Sysavs vågkort. 

Återvinningscentral för företag

Så fungerar betalningen

På återvinningscentralen kan man betala på två sätt - med förbetalda företagskuponger (250 kr/gång) eller med kontokort på plats (400 kr/gång). 

Ett häfte med 10 kuponger kan köpas genom att sätta in 2 500 kr (pris inkl moms) på bankgiro 235-6541. Märk talongen Företagskuponger och ange namn samt adress dit kupongerna ska skickas. Häftet kommer inom några dagar.

En kupong gäller som betalning på alla våra återvinningscentraler. Kontrollera att postadressen dit kupongerna ska skickas framgår. Om adressen inte framgår skicka den via e-post till epost@sysav.se.

Företagskuponger gäller inte som betalning vid anläggningen för farligt avfall.

Betalning

Kontakta oss

 • 040-635 18 00

Kundservice
Kontakta kundservice privat
Vardagar kl 8-16.30

Kontakta kundservice företag
Vardagar kl 8-12,12.45-16.00

Tel: 040-635 18 00
Fax: 040-635 18 10  

Besöksadress
Spillepengsgatan 13
211 24 Malmö
Hitta till oss

Postadress
Box 503 44 
202 13 Malmö

Öppettider
Återvinningscentraler
Övriga anläggningar

Om Sysav

Sysav tar emot, återvinner och behandlar avfall från hushåll och industrier i södra Skåne. Vår vision är att vi ska bidra till att skapa världens mest hållbara region, för denna och kommande generationer. 

Sysav ägs av 14 kommuner och erbjuder en säker och trygg avfallshantering, där återanvändning och återvinning av material och energi maximeras på ett kostnadseffektivt sätt med miljö och resurshushållning i fokus. 

Sysav har två dotterbolag, Sysav Industri AB och Sysav Utveckling AB. Sysav Industri AB har specialiserat sig på att hantera avfall från industrier och företag. Sysav Industri AB erbjuder även rådgivning och tar emot internationella förfrågningar om avfallshantering. Sysav Utveckling AB arbetar med forskning och utveckling.