Gå till innehållet

På sysav.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Företag på återvinningscentralen för hushåll

Företag, verksamheter och föreningar är välkomna till Sysavs återvinningscentraler, men måste betala för att lämna sitt avfall och måste följa särskilda regler.

Allmänna regler och anvisningar

 • Mängden avfall som lämnas får inte överstiga vad som normalt uppkommer i ett hushåll.
 • Farligt avfall kan inte lämnas.
 • Företag debiteras enligt gällande taxa.
 • Allt avfall ska sorteras.
 • Maxvikt på fordon är 3,5 ton.

Särskilda regler kring farligt avfall

Företag och verksamheter har skyldighet att sortera ut farligt avfall och måste själva bekosta omhändertagande av det. Företag kan inte lämna farligt avfall på återvinningscentralen. Det finns strikta regler för transport av farligt avfall från verksamheter och de gäller både för små och för stora företag.

I övrigt gäller samma sorteringsanvisningar som för hushåll, vid oklarheter kontakta personalen.

Tillbaka till toppenUpp

Förändringar från den 4 december 2019

Passersystemet som infördes under december 2019 på Sysavs återvinningscentraler för hushåll innebär att du är välkommen att lämna samma typ av avfall som tidigare. Det är däremot inte längre gratis att lämna in wellpapp, förpackningar (FTI) och elavfall. Företag, verksamheter och föreningar använder kundkort och betalar för alla besök.
Beställ kundkort

Hänvisningar för kostnadsfri inlämning

Tillbaka till toppenUpp

Detta kan företag lämna på återvinningscentralen

Sysav tar, mot betalning, emot följande typer av grovavfall i mindre mängder:

 • Trä, både målat och omålat
 • Gips
 • Brännbart rest
 • Trädgårdsavfall
 • Sängar och soffor
 • Jord, sten, tegel och betong
 • Metall
 • Isolering och blåbetong
 • Wellpapp
 • Förpackningar (förpackningar av plast, papper, metall och glas, samt returpapper och tidningspapper)
 • Elavfall
 • Ljuskällor
Tillbaka till toppenUpp

Detta kan företag inte lämna på återvinningscentralen

Farligt avfall

Farligt avfall lämnas på Sysavs anläggning för farligt avfall i Malmö eller på Måsalycke avfallsanläggning i S:t Olof. För mer information, kontakta kundservice.

Elavfall

Mindre mängder elavfall som omfattas av producentansvaret för sådant material kan lämnas mot betalning på våra återvinningscentraler.
Elavfall kan även lämnas på Anläggningen för för farligt avfall mot betalning. Kontakta alltid kundservice om du har stora mängder elavfall eller annat svårhantering material. 

Större mängder avfall

På grund av begränsat utrymme på återvinningscentralerna kan större mängder avfall inte lämnas. Större mängder avfall lämnas på Sysavs avfallsanläggningar eller på återvinningscentralen för företag.

Det finns ytterligare avfall som inte tas emot på återvinningscentralerna. För mer information, se respektive återvinningscentral.

Övrigt

VI TAR INTE EMOT GÖR SÅ HÄR ISTÄLLET
Asbest och eternit i större mängder. Sök på eternit i sorteringsguiden för mer information om hantering, priser och lämningsställen eller ring Sysavs kundservice 040-635 18 00.
Bilar, bildelar eller bildäck Kontakta en bilskrotfirma eller däckfirma
Gasoltuber, dykartuber mm Lämna till en återförsäljare
Sprängämnen och ammunition Lämna till polisen (ring först) 
Fyrverkerier Lämna till en återförsäljare 

 

Tillbaka till toppenUpp

Därför kostar det för företag

Kostnaden för omhändertagandet av huvuddelen av allt avfall som uppstår i hushållet omfattas av den avfallstaxa alla hushåll betalar. Så är det inte för företag, verksamheter eller föreningar. Dessa betalar för det avfall som lämnas.

Lagstiftningen skiljer sig åt

Också lagstiftningen är olika för hushåll och företag. Det gäller särskilt det farliga avfallet. Det finns strikta regler för transport av farligt avfall från verksamheter och de gäller lika mycket för små som för stora företag.

Tillbaka till toppenUpp

Fordon får ej överskrida 3,5 ton

På återvinningscentralerna får fordonets totalvikt inte överskrida 3,5 ton. Om fordonet överskrider maxvikt, hänvisas kunden till återvinningscentralen för företag i Malmö, eller till någon av avfallsanläggningarna i Ystad, S:t Olof eller Trelleborg.

Tillbaka till toppenUpp

Så fungerar betalningen

återvinningscentraler för hushåll kan man betala på följande sätt - med kundkort och betalning mot faktura, med betalkort på plats eller med företagskuponger. Företagskuponger säljs inte längre men kommer att fungera som betalning under hela 2019 och 2020, och kan växlas in mot förbetalda besök i samband med ansökan om kundkort. Kontakta gärna kundservice om du har frågor. 

Betalning och priser - läs mer här

Beställ kundkort

Tänk på att företagskuponger och kundkort inte gäller som betalning på våra avfallsanläggningar, återvinningscentralen för företag, eller på anläggningen för farligt avfall.

Tillbaka till toppenUpp
Körkort_680x355px.png

Kom ihåg körkortet

Du som privatperson använder körkortet för att öppna bommen på återvinningscentralen. Företag använder kundkort.

Särskild återvinningscentral för företag

För företag finns en särskild återvinningscentral på Spillepengs avfallsanläggning i Malmö. Här lämnas sorterat grovavfall (ej farligt avfall eller elavfall).

Minimiavgift 100 kr (inkl. moms). Betalningen görs i vågen vid infarten till avfallsanläggningen Spillepeng. Betalar gör du med betalkort eller med Sysavs vågkort. 

Läs mer

Kontakta kundservice