På sysav.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

NilsOls Alpha - ett industriföretag med unik avfallslösning

Nischindustriföretaget NilsOls Alpha utmanade Sysav. Företaget ville ta större miljöansvar, men behövde ett system för att effektivt hantera även relativt små rester av de många plaster och metaller som varje månad passerar genom produktionen.

Om man ska använda stereotyper är NilsOls Alpha det klassiska svenska industriföretaget. Grundat 1983 och idag med 40 anställda som i verkstäderna i Malmö ständigt utvecklar en modern produktion. Specialistkompetensen ligger inom svarvning, fräsning, 3D-bearbetning och montering av produkter i plast och metall. Och det i en internationellt hårt konkurrensutsatt bransch.

Bland kunderna finns storföretag som Tetrapak och Alfa Laval, men också många fåmansföretagen.

– Man måste nischa sig. Vi har valt att satsa mot detaljer med hög precision och på att ha stor flexibilitet i produktionen, säger Joakim Vinteräng, projektledare NilsOls Alpha.

Mycket plast och metall 

De många och starkt varierande uppdragen innebär att NilsOls Alpha varje månad hanterar ett stort antal metaller och plaster. Bland resterna från produktionen finns aluminium, rostfritt stål och mässing. Material med det gemensamt att det blir stora miljövinster om man kan återvinna dem.

– Det är allt från skärvätskor, torkdukar och oljor, till plast- och metallspån.

metallspån

För att kunna återvinnas måste resterna från materialen tas omhand separat och på grund av den varierade produktionen blir det ofta relativt små mängder av varje ämne.

– Det är viktigt för oss att ta ansvar för den miljöpåverkan vi har. Samtidigt behövde vi en lösning som samlade hanteringen för att göra den tillräckligt effektiv.

Måste vara lätt att göra rätt 

Tillsammans med Sysav har man arbetat fram en lösning som kuggar in i produktionen i företagets verkstäder.

– Det var en intressant resa. Vi ville hitta ett intuitivt system som skulle göra det lätt för våra medarbetare att ta omhand avfall direkt i produktionen. Helst vid maskinen där det uppstår. Man ska inte behöva gå omvägar för att ”göra rätt”, säger Joakim Vinteräng och tillägger:

– Vi satsar inte på mer återvinning för att för att tjäna pengar, utan för att det är ett ansvar vi vill ta. Samtidigt är vi verksamma i en konkurrensutsatt bransch och måste ha effektiva lösningar för att på sikt finnas kvar på marknaden.

Joakim Vinteräng, proejktledare

”Kan vi bidra till en bättre miljö, känns det ganska självklart att göra det.  Samtidigt behövde vi en lösning som samlade hanteringen för att göra den tillräckligt effektiv.” Joakim Vinteräng, projektledare NilsOls Alpha

 

Samarbetet med Sysav har gett mersmak 

Tillsammans med Sysav gjorde NilsOls Alpha en gedigen genomgång av flödena i produktionen, vilka fraktioner som ska sorteras och var avfallsbehållarna strategiskt skulle placeras.

– Målet har varit att vi ska återvinna så mycket som möjligt, med minimal hantering. Så att vi kan fokusera på vår kärnverksamhet.

Än har Sysavs system på NilsOls Alpha bara på plats i lite drygt en månad, men det har gett mersmak.

– Vi sneglar redan mot vad mer vi kan göra. Om vi till exempel kan bryta ner avfallet på fler fraktioner. Miljö är viktigt idag. Ur ett internationellt perspektiv är det absolut en fördel att jobba med återvinning och avfallshantering, säger Joakim Vinteräng.

Bild

Sénat Memedoski

Avfallsrådgivare för Sysav®Total, farligt avfall och byggavfall

Läs mer om Sysav®Total och hur vi kan hjälpa ditt företag med smarta avfallslösningar