Gå till innehållet

På sysav.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

IngelstaKalkon_korv_besk.jpg

Ingelsta Kalkon

Att kassera färdiga produkter är en dubbel förlust för Ingelsta Kalkon. – Det händer inte ofta, men vid några tillfällen tvingas vi slänga varor. Det innebär en kostnad samtidigt som vi förlorar intäkter, men strider också mot våra miljövärderingar säger Jenny Bordui på Ingelsta Kalkon.

Det händer inte ofta, men ibland tvingas Ingelsta Kalkon kassera produkter ur lagret.  

– Det alltid tråkigt. Man vill inte slänga mat, hur sällan det än händer. Och det är givetvis även en ekonomisk förlust för oss. Därför är det extra viktigt att jag kan hitta en smidig och ekonomisk hantering, säger Jenny Bordui, hållbarhets- och kvalitetsansvarig på Ingelsta Kalkon.

Sedan några år tillbaka anlitar hon Sysav för att hämta och hantera avfallet.

Ingelsta Kalkon grundades 1984 på Österlen i Skåne. I dag är Ingelsta Kalkon ett känt varumärke i hela Sverige. Deras färska och frysta kalkonprodukter, med kalkondelar, korvar, syltor, köttbullar och annat i utbudet, säljs både i egna butiker och vanliga livsmedelsaffärer.

– Mycket produceras färskt och levereras direkt till kund, men frysprodukterna har vi i lager, säger Jenny Bordui.

Många regler som ska följas 

Eftersom det handlar om livsmedel finns särskilda regler för hur avfallet ska hanteras.

– I vissa fall ska produkterna till exempel destrueras, säger Jenny Bordui och berättar om de olika riskkategorier som finns.

– Det vore en hopplös uppgift för mig att ringa runt till transportörer, förklara de krav som finns och samtidigt försöka förhandla priset, säger hon och tillägger:

– Vi gör det ju dessutom så sällan. Det kan gå år mellan gångerna. Nu ringer jag i stället ett samtal till min kontakt på Sysav, Anna-Maria Håkansson. Jag berättar vad som ska hämtas och när. Sen hanterar hon resten. Hon fastställer riskkategori, upphandlar transport och rätt hantering av avfallet, ser till att vi får en container som passar och att allt sker vid den tidpunkt vi bestämt, säger Jenny Bordui.

biogas-470x290.jpg

Livsmedelsavfall

Livsmedelsavfall som blir till biogas och biogödsel är två produkter som passar väl in i kretsloppssamhället.

Sysav Industri AB

Läs mer