Gå till innehållet
Bilteknik_footer.jpg

Bilteknik i Lund

– När det gäller miljöarbete tror jag på att alltid göra det man kan. Sysav hjälper oss att steg för steg hitta nya smarta lösningar, säger Dzintars Kadikis.

– Vi vill skicka så mycket som möjligt till återvinning. Inte bara det miljöfarliga avfall vi måste ta hand om, utan allt som går att återvinna. Skrot. Plastdetaljer. Allt.

Både farligt avfall och "vanligt" avfall 

Oljor, glykol och batterier. Listan över produkter som klassas som farligt avfall på en bilverkstad kan göras lång. Familjeägda bilverkstaden Bilteknik i Lund är inget undantag.
– Jag har varit i branschen sedan 1980-talet. Mycket har blivit bättre sen dess, men vi hanterar fortfarande ämnen som kan skada både oss som jobbar här på verkstaden och naturen runt omkring oss, säger Dzintars Kadikis.

Det är inte bara listan över ämnen som måste hanteras med försiktighet som är lång. Det handlar även om stora volymer ”vanligt” avfall.
– Förpackningsmaterial. Plast och kartong. Det blir otroliga mängder, säger Dzintars Kadikis och suckar.


Behövde ett smidigt system

Dzintars Kadikis vill att så mycket som möjligt av det avfall som verkstaden får ska återvinnas – och han använder gärna ny teknik för att minska utsläppen.
I samband med att Bilteknik flyttade till nya lokaler för några år sedan installerades exempelvis högeffektiva fläktsystem som snabbt suger upp och tar hand om ångor och partiklar. Då började man också arbeta ännu mer systematiskt med återvinning.
– Vi behövde ett system som gjorde det smidigt för oss i det dagliga arbetet att göra det vi måste, som att ta hand om oljor och annat farligt avfall. Men vi ville också sortera och återvinna mer av vårt övriga avfall, säger Dzintars Kadikis.
Tillsammans med Sysav skräddarsydde Bilteknik en lösning för återvinning och hantering av farligt avfall.
– Sysav känns som en partner i arbetet. När det dyker upp något vi inte vet hur vi ska återvinna hjälper Sysav oss att hitta ett svar.

Slutet system skonar miljön 

Nyligen investerade man i en däcktvätt som genom ett slutet system fångar upp metaller och andra partiklar från smutsiga bildäck.
– Däcken blir rena och de farliga ämnen, bland annat en hel del tungmetaller, som samlas upp i tvätten tar Sysav hand om. Den största vinsten är att vi får bättre arbetsmiljö när partiklarna inte längre sprids i luften i verkstaden. Men vi bidrar även till att få bort i alla fall lite farliga ämnen från naturen, säger han.
Det är en inställnings som präglar miljöarbetet på Bilteknik i Lund.
– När det gäller miljö tror jag på att göra det man kan. Även om stegen ibland känns små. Vi kan inte vänta på att någon kommer på den stora lösningen som fixar allt.

senat_memedoski.jpg

Sénat Memedoski

Avfallsrådgivare för Sysav®Total, farligt avfall och byggavfall