Gå till innehållet
matavfallspåse.png

Matavfall

Vad är matavfall?

Matavfall är sådant som blir över och inte kan sparas, när du lagat eller ätit mat. Här kan du läsa om vad som är matavfall, hur du sorterar och få praktiska tips för påsen för matavfall och för kärlet.

Lägg matavfall i bruna påsen

Grönsaker, frukt, bröd, kött och fisk är matavfall precis som fiskben och ben från till exempel revben och kotletter. Äggskal, te (både i lösvikt och tepåsar), kaffesump i sitt filter och lite hushållspapper går också bra att lägga bland matavfallet.

Om påsen ställs i en vanlig hink förstörs cirkulationen och då blir påsen blöt och går sönder. Därför ska du använda den bruna hållaren, som är utformad så att det kommer in luft till påsen. Det gör att fukten från matavfallet avdunstar.

Låt blött avfall som potatisskal rinna av i vasken en stund – eller skala direkt i ett durkslag, så rinner vattnet av under tiden.

Sophämtning vintertid 

Halka och snö kan försvåra avfallshämtningen på vintern och avfall kan frysa fast i kärlen. Här tipsar vi om hur du kan undvika problemen så att dina sopor kan hämtas som vanligt även hela vintern.

Underlätta för sophämtaren

För att underlätta framkomligheten för sophämtarna och för att säkra din sophämtning ska du inför tömningsdagen:

  • Se till att det är halkfritt fram till ditt sopkärl.
  • Skotta rent från snö när det behövs.
  • Undvika att skotta upp vallar på gatan framför huset, då det är svårt att rulla sopkärlet över vallarna.
  • Bor du på landsbygden och vet att det kan vara svårt att ta sig fram med lastbil till fastigheten; ställ fram dina kärl till närmaste farbara väg på tömningsdagen, och meddela gärna kundservice.

Fastfruset avfall

Blöta matavfallspåsar fryser fast
Om det blir minusgrader kan papperspåsarna med matavfall frysa fast i kärlet/facket för matavfall. Du ansvarar för att matavfallspåsarna är lösa i kärlet och går att tömma.

Undvik fastfrysning genom att:

  • Låt blött matavfall rinna av i vasken innan du lägger det i papperspåsen.
  • Använd servett eller hushållspapper när du slänger blött matavfall, de absorberar eventuell vätska och håller påsen torrare.
  • Se till att papperspåsen är ordentligt stängd, så att inget matavfall ramlar ur påsen ut i kärlet.
  • Ta en förbrukad dagstidning (eller äggkartong) och lägg den i botten av facket för matavfall för att undvika fastfrysning.
  • Låt matavfallspåsen frysa till ute innan det läggs i kärlet, ställ gärna en spann över påsen så att fåglar och andra djur inte kommer till.
  • Hålla kärlet rent och torrt – ett rent kärl minskar risken för fastfrysning.
  • Byt påse ofta. Genom att byta påse ofta håller den sig relativt torr.

Är avfallet redan fastfryst?

Om avfallet har fryst fast i kärlet behöver du se till att kärlet går att tömma på tömningsdagen. Peta loss påsarna med ett kvastskaft eller liknande. Tänk på att ditt kärl börjar tömmas redan klockan 6.30 och hela dagen.

Har vi inte kunnat tömma ditt kärl?

Om vi besökt dig och inte lyckats tömma helt och hållet på grund av att avfallet fryst fast, försök gärna klara dig till nästa ordinarie tömning. Ofta handlar det om ett fåtal påsar som fastnat i botten. Om kärlet skulle bli fullt innan nästa tömning, kan du boka en extra tömning mot en avgift.

Trädgårdskärlet: Lägg några grova grenar i botten på trädgårdskärlet. Tänk på att det är viktigt att tömma kärlet inför vinteruppehållet så att inget avfall fryser fast och fastnar i kärlet.

Tänk på att du som har abonnemang för trädgårdsavfall har ansvar för att se till att avfallet är löst i tunnan. Det avfall som eventuellt sitter fast i kärlet efter en normal tömning lämnas kvar. Om trädgårdsavfallet frusit fast i botten är det lättast att använda en grep eller en spade för att få loss det. Har du ett garage kan du ställa in trädgårdskärlet för att innehållet ska tina upp och lossna. 

 

Tillbaka till toppenUpp
ikoner_matavfall.png

Så sorterar du matavfall

I sorteringsguiden kan du läsa om vad som ska läggas i matavfallspåsen och vad som inte får kastas i den.

Om matavfall i sorteringsguiden

Tillbaka till toppenUpp
ikon av matolja

Så sorterar du matolja och matfett

Häll inte matolja och fett i avloppet. Ta för vana att inte hälla fettet direkt i avloppet eftersom fett i avloppssystemet ger problem i rör och anläggningar. 

Välj istället att torka upp det med lite hushållspapper som du lägger i din vanliga soppåse eller i matavfallspåsen.

I sorteringsguiden kan du läsa mer om hur du ska göra med matfett. Matolja ska även lämnas in på återvinningscentralen.

Mer om matolja i sorteringsguiden

Tillbaka till toppenUpp
Hand som håller en brun matavfallspåse

Ingen plast!

Matavfallet ska inte packas i plastpåsar eftersom plast gör det omöjligt att återvinna avfallet. Detta gäller även komposterbara påsar gjorda av majsstärkelse och bioplast.