Gå till innehållet
matavfallspåse.png

Matavfall

Vad är matavfall?

Matavfall är sådant som blir över och inte kan sparas, när du lagat eller ätit mat. Här kan du läsa om vad som är matavfall, hur du sorterar och få praktiska tips för påsen för matavfall och för kärlet.

Lägg matavfall i bruna påsen

Grönsaker, frukt, bröd, kött och fisk är matavfall precis som fiskben och ben från till exempel revben och kotletter. Äggskal, te (både i lösvikt och tepåsar), kaffesump i sitt filter och lite hushållspapper går också bra att lägga bland matavfallet.

Om påsen ställs i en vanlig hink förstörs cirkulationen och då blir påsen blöt och går sönder. Därför ska du använda den bruna hållaren, som är utformad så att det kommer in luft till påsen. Det gör att fukten från matavfallet avdunstar.

Låt blött avfall som potatisskal rinna av i vasken en stund – eller skala direkt i ett durkslag, så rinner vattnet av under tiden.

ikoner_matavfall.png

Så sorterar du matavfall

I sorteringsguiden kan du läsa om vad som ska läggas i matavfallspåsen och vad som inte får kastas i den.

Om matavfall i sorteringsguiden

Tillbaka till toppenUpp
ikon av matolja

Så sorterar du matolja och matfett

Häll inte matolja och fett i avloppet. Ta för vana att inte hälla fettet direkt i avloppet eftersom fett i avloppssystemet ger problem i rör och anläggningar. 

Välj istället att torka upp det med lite hushållspapper som du lägger i din vanliga soppåse eller i matavfallspåsen.

I sorteringsguiden kan du läsa mer om hur du ska göra med matfett. Matolja ska även lämnas in på återvinningscentralen.

Mer om matolja i sorteringsguiden

Tillbaka till toppenUpp
Illustrerad bild av en brun påse med matavfall

Så hanterar du påsen och kärlet under de varma sommarmånaderna

Under de varma sommarmånaderna är risken större att det uppkommer fluglarver i ditt kärl/facket för matavfall. Fluglarverna är inte farliga men kan upplevas som obehagliga.

Här finns tips på hur du minskar risken för att få larver i ditt kärl.

  • Håll ditt avfall så torrt som möjligt, låt det rinna av ordentligt. Hushållspapper och servetter som suger upp blött matavfall kan läggas i påsen.
  • Använd alltid den särskilda hållaren som håller påsen luftig. Använd aldrig en hink eller liknande eftersom då kan inte påsen andas och går lättare sönder.
  • Byt påse efter två dagar, även om den inte är full.
  • Stäng papperspåsen ordentligt innan du lägger den i kärlet. Det minskar risken för problem med flugor och larver sommartid.
  • Om påsen känns fuktig eller blöt, lägg den i en extra papperspåse och förslut ordentligt
  • Mat som luktar mycket, till exempel räkskal och fisk går bra att frysa in i påsen och lägga i kärlet dagen innan tömning.

Kärlet

  • Placera ditt kärl i skuggan om du har möjlighet. Det minimerar lukt och fördröjer komposteringsprocessen innan kärlet töms. Flugor trivs i värme.
  • Rengör ditt kärl med jämna mellanrum, gärna någon extra gång på sommaren. Det går även bra att hälla några droppar ättika i kärlet efteråt eller blanda en flaska med hälften ättika/vatten och spraya.
  • Lägg inte matavfall löst i kärlet, använd alltid papperspåsen. 
Tillbaka till toppenUpp
Hand som håller en brun matavfallspåse

Ingen plast!

Matavfallet ska inte packas i plastpåsar eftersom plast gör det omöjligt att återvinna avfallet. Detta gäller även komposterbara påsar gjorda av majsstärkelse och bioplast.