Ingen plast!
Matavfallet ska inte packas i plastpåsar eftersom plast gör det omöjligt att återvinna avfallet. Detta gäller även komposterbara påsar gjorda av majsstärkelse och bioplast.
Matavfall är sådant som blir över och inte kan sparas, när du lagat eller ätit mat. Här kan du läsa om vad som är matavfall, hur du sorterar och få praktiska tips för påsen för matavfall och för kärlet.
Grönsaker, frukt, bröd, kött och fisk är matavfall precis som fiskben och ben från till exempel revben och kotletter. Äggskal, te (både i lösvikt och tepåsar), kaffesump i sitt filter och lite hushållspapper går också bra att lägga bland matavfallet.
Om påsen ställs i en vanlig hink förstörs cirkulationen och då blir påsen blöt och går sönder. Därför ska du använda den bruna hållaren, som är utformad så att det kommer in luft till påsen. Det gör att fukten från matavfallet avdunstar.
Låt blött avfall som potatisskal rinna av i vasken en stund – eller skala direkt i ett durkslag, så rinner vattnet av under tiden.
I sorteringsguiden kan du läsa om vad som ska läggas i matavfallspåsen och vad som inte får kastas i den.
Häll inte matolja och fett i avloppet. Ta för vana att inte hälla fettet direkt i avloppet eftersom fett i avloppssystemet ger problem i rör och anläggningar.
Välj istället att torka upp det med lite hushållspapper som du lägger i din vanliga soppåse eller i matavfallspåsen.
I sorteringsguiden kan du läsa mer om hur du ska göra med matfett. Matolja ska även lämnas in på återvinningscentralen.
Under de varma sommarmånaderna är risken större att det uppkommer fluglarver i ditt kärl/facket för matavfall. Fluglarverna är inte farliga men kan upplevas som obehagliga.
Här finns tips på hur du minskar risken för att få larver i ditt kärl.
Ställ fråga, lämna synpunkt, gör felanmälan
Kontakt gällande "Matavfall"
Kundservice privat
Vardagar kl 8-16.30
Kundservice företag
Vardagar kl 8-16.30
040-635 18 00
kundservice@sysav.se
Växel
040-635 18 00
Fax: 040-635 18 10
Adress
Spillepengsgatan 13
202 13 Malmö
Hitta till oss