Gå till innehållet

På sysav.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

matavfallspåse.png

Matavfall och påsar för matavfall

Matavfall

Matavfall är sådant som blir över och inte kan sparas, när du lagat eller ätit mat. Här kan du läsa om vad som är matavfall, hur du sorterar och få praktiska tips för påsen för matavfall och för kärlet.

Lägg matavfall i bruna påsen

Grönsaker, frukt, bröd, kött och fisk är matavfall precis som fiskben och ben från till exempel revben och kotletter. Äggskal, te (både i lösvikt och tepåsar), servetter och hushållspapper går också bra att lägga bland matavfallet.

Låt blött avfall som potatisskal rinna av i vasken en stund – eller skala direkt i ett durkslag, så rinner vattnet av under tiden.

ikoner_matavfall.png

Så sorterar du matavfall

I sorteringsguiden kan du läsa om vad som ska läggas i matavfallspåsen och vad som inte får kastas i den.

Om matavfall i sorteringsguiden

Tillbaka till toppenUpp
ikon av matolja

Så sorterar du matolja och matfett

Häll inte matolja och fett i avloppet. Ta för vana att inte hälla fettet direkt i avloppet eftersom fett i avloppssystemet ger problem i rör och anläggningar. 

Välj istället att torka upp det med lite hushållspapper som du lägger i din vanliga soppåse eller i matavfallspåsen.

I sorteringsguiden kan du läsa mer om hur du ska göra med matfett. Matolja kan även lämnas in på återvinningscentralen.

Mer om matolja i sorteringsguiden

Tillbaka till toppenUpp

Hållaren för matavfallspåsen

Om påsen ställs i en vanlig hink förstörs cirkulationen och då blir påsen blöt och går sönder. Därför ska du använda den bruna hållaren, som är utformad så att det kommer in luft till påsen. Det gör att fukten från matavfallet avdunstar.

Hållarens storlek

  • Bredd: 255 mm
  • Djup: 200 mm
  • Höjd: 200 mm
Tillbaka till toppenUpp
Hand som håller en brun matavfallspåse

Så använder du påsen för matavfall

Ställ påsen i hållaren. Lägg matavfall i papperspåsen. Vik ihop påsen ordentligt och lägg den i kärlet för matavfall.

Även om påsen inte är full är det bra att slänga den varannan dag.

Papper är en förnybar råvara och påsen är gjord av ett tåligt papper som släpper igenom vattenånga men inte vattendroppar. 

Tips! Låt avfallet rinna av innan det kastas. Lägg gärna hushållspapper i botten av matavfallspåsen, det suger upp fukten. 

Tillbaka till toppenUpp