På sysav.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Ditt kärl och hur du hanterar det

Vad du ska tänka på innan sopbilen kommer och vilka regler som gäller kring sopkärlet finns samlat här.

Som husägare har du ansvar för att se till att ditt kärl enkelt kan hämtas och tömmas. Billigast är det att själv dra fram kärlet till tomtgränsen. Om du inte själv drar fram ditt kärl finns det möjlighet att beställa tilläggstjänsten Gångavstånd till ditt abonnemang.

Här kommer några tips som gör det lättare för oss att hämta dina sopor. I vissa fall är det kanske till och med så att vi inte har kunnat hämta dina sopor och då meddelar vi det genom en lapp som hängs fast i kärlet.

 Att t%c3%a4nka p%c3%a5 innan sopbilen kommer

Kärlet ska ställas fram senast 06.30 på tömningsdagen och glöm inte att kärlen ska stå med draghandtaget och hjulen utåt mot gatan.

Bild

Tips under sommartid

Under de varma sommarmånaderna är risken större att det uppkommer fluglarver i ditt kärl för matavfall. Fluglarverna är inte farliga men kan upplevas som obehagliga.

  • Placera ditt kärl i skuggan om du har möjlighet. Det minimerar lukt och fördröjer komposteringsprocessen innan kärlet töms. Flugor trivs i värme.
  • Rengör ditt kärl med jämna mellanrum, gärna någon extra gång på sommaren. Det går även bra att hälla några droppar ättika i kärlet efteråt eller blanda en flaska med hälften ättika/vatten och spraya.
  • Lägg inte matavfall löst i kärlet, använd alltid papperspåsen. 
  • Stäng påsen ordentligt innan du lägger den i matavfallskärlet. 

Om avfallet i kärlet är felsorterat går det inte att tömma ditt kärl.

Allt avfall i ditt kärl kommer att återvinnas till nytt material, nya råvaror eller till energi. För att materialet ska kunna användas måste det vara sorterat enligt anvisningar.

Har något i ditt kärl hamnat fel kommer vi  att uppmärksamma dig om detta genom att hänga en lapp på ditt kärl som talar om att sorteringen har blivit fel denna gång. Det är då viktigt att du tänker på detta framöver så att vi kan hämta ditt avfall.

Om ditt kärl inte kunnat tömmas på grund av felsortering finns det möjlighet att beställa en budad tömning mot en avgift om felsorteringen har åtgärdats och avfallet ligger i rätt fack