Gå till innehållet
470x290 person och kärl.png

Information som rör ditt sopkärl

Vad du ska tänka på innan sopbilen kommer och vilka regler som gäller kring sopkärlet finns samlat här.

Att tänka på innan sopbilen kommer

Som husägare har du ansvar för att se till att ditt kärl enkelt kan hämtas och tömmas. Billigast är det att själv dra fram kärlet till tomtgränsen. Om du inte själv drar fram ditt kärl finns det möjlighet att beställa tilläggstjänsten Gångavstånd till ditt abonnemang.

Här kommer några tips som gör det lättare för oss att hämta dina sopor. I vissa fall är det kanske till och med så att vi inte har kunnat hämta dina sopor och då meddelar vi det genom en lapp som hängs fast i kärlet.

 

 Att t%c3%a4nka p%c3%a5 innan sopbilen kommer

Kärlet ska ställas fram senast 06.30 på tömningsdagen och glöm inte att kärlen ska stå med draghandtaget och hjulen utåt mot gatan.

Tillbaka till toppenUpp

Vad händer om mitt avfall är felsorterat?

Om avfallet i kärlet är felsorterat går det inte att tömma ditt kärl.

Allt avfall i ditt kärl kommer att återvinnas till nytt material, nya råvaror eller till energi. För att materialet ska kunna användas måste det vara sorterat enligt anvisningar.

Har något i ditt kärl hamnat fel kommer vi  att uppmärksamma dig om detta genom att hänga en lapp på ditt kärl som talar om att sorteringen har blivit fel denna gång. Det är då viktigt att du tänker på detta framöver så att vi kan hämta ditt avfall.

Om ditt kärl inte kunnat tömmas på grund av felsortering finns det möjlighet att beställa en budad tömning mot en avgift om felsorteringen har åtgärdats och avfallet ligger i rätt fack  

Tillbaka till toppenUpp
Illustrerad bild av en brun påse med matavfall

Så hanterar du påsen och kärlet under de varma sommarmånaderna

Under de varma sommarmånaderna är risken större att det uppkommer fluglarver i ditt kärl/facket för matavfall. Fluglarverna är inte farliga men kan upplevas som obehagliga.

Här finns tips på hur du minskar risken för att få larver i ditt kärl.

  • Håll ditt avfall så torrt som möjligt, låt det rinna av ordentligt. Hushållspapper och servetter som suger upp blött matavfall kan läggas i påsen.
  • Använd alltid den särskilda hållaren som håller påsen luftig. Använd aldrig en hink eller liknande eftersom då kan inte påsen andas och går lättare sönder.
  • Byt påse efter två dagar, även om den inte är full.
  • Stäng papperspåsen ordentligt innan du lägger den i kärlet. Det minskar risken för problem med flugor och larver sommartid.
  • Om påsen känns fuktig eller blöt, lägg den i en extra papperspåse och förslut ordentligt
  • Mat som luktar mycket, till exempel räkskal och fisk går bra att frysa in i påsen och lägga i kärlet dagen innan tömning.

Kärlet

  • Placera ditt kärl i skuggan om du har möjlighet. Det minimerar lukt och fördröjer komposteringsprocessen innan kärlet töms. Flugor trivs i värme.
  • Rengör ditt kärl med jämna mellanrum, gärna någon extra gång på sommaren. Det går även bra att hälla några droppar ättika i kärlet efteråt eller blanda en flaska med hälften ättika/vatten och spraya.
  • Lägg inte matavfall löst i kärlet, använd alltid papperspåsen. 
Tillbaka till toppenUpp
klippa häcken .png

Klipp träd och buskar så att sopbilen kommer fram

Det ska vara fri sikt och god framkomlighet på vägen.

  • Sopbilen behöver 4 meter fri bredd för att kunna komma fram.
  • Vägbredden behöver vara 4 meter (5 meter röjd väg).
  • Den fria höjden ska vara 4,6 meter.
Tillbaka till toppenUpp