Gå till innehållet

Minimeringsmästarna

Under ett års tid ska 10 hushåll inspireras till att leva mer hållbart i tävlingen Minimeringsmästarna. Under året hålls tematräffar om hållbar konsumtion, matsvinn, farligt avfall, delande och textil med tillhörande utmaningar. Tävlingen Minimeringsmästarna hålls över hela landet och arrangeras i Lomma, Kävlinge och Svedala av Sysav.

Lomma

Åsa Lomma (3).jpg

Åsa med familj

Jag har alltid försökt att tänka på miljön och hållbarhet i många aspekter av mitt leverne. Nu har jag kommit till ett skede i livet där jag känner att jag vill göra skillnad. 

Min tanke, när jag sökte till Minimeringsmästarna, var att jag ville lära mig mer om vad jag som privatperson kan göra för att minska klimatavtrycket och få tips och idéer som jag inte själv har tänkt på.

Jag tror att det är svårt för många att ta steget från att: "Jag borde verkligen…" till att faktiskt göra något konkret av den tanken. Där hoppas jag kunna hjälpa till att så ett frö som kan växa och utvecklas till en beständig rutin.

Följ Åsa på Instagram @minimeringsasa


Familjen Palmblad

Vi är en småbarnsfamilj med två döttrar som är nyfikna på hur man kan leva ett bra men samtidigt hållbart liv. Som en del av det provar vi bland annat att sälja bilen och resa mer med kollektivt och upptäcka vår natur med vår fina  lådcykel. 

Vi ville träffa fler personer som har gemensamma intresse för en mer hållbar livsstil och dessutom lära oss mer om konsumtion. Det är här två stora anledningar till att vi sökte till minimeringsmästarna.

Följ Andreas på Instagram @andreaspalmblad 

Andreas med barn Lomma .jpg


Christina och Erik med barn Lomma.jpg

Familjen Herder

Vi som familj drabbades av klimatångest för ett par år sedan. Sedan dess har vi valt att inte flyga samt t.ex. satt upp solceller på huset. Men att ändra på invanda mönster, såsom mat och att ta vara på rester, har vi varit sämre på. Med småbarn i huset så uppstår mycket spill och vi såg Minimeringsmästarna som en möjlighet att lära oss mer om hur vi kan göra för att ta nästa steg i vårt hållbarhetsarbete och få tips på hur vi kan ta vara på och minska våra rester. Vi uppskattar också inspirationen vi får kring minskad konsumtion överlag och nya idéer på klimatsmart matlagning.

Följ familjen på Instagram @minimeringsherders


Marie med familj

Jag såg inlägget på vårt intranät på jobb avseende Minimeringsmästarna och tänkte att det kunde vara roligt och viktigt att delta för att utmana sig själv och få ännu mer kunskap inom ett område som ligger mig varmt om hjärtat.

Vår familj består av mig, Marie, Malva 16 år, Mio 12 år samt hunden Molly.

En bit in i tävlingen ser jag nog att den största utmaningen blir att försöka minska matsvinnet. Även om det inte är jättestort och vi är relativt duktiga på det, så ser jag absolut en utvecklingspotential.

Något annat som jag skulle önska utveckla är samägande av prylar som man inte använder så ofta.

Ni kan följa oss på Facebook.

Marie med barn Lomma.jpg


Jonas Lomma.jpg

Familjen Berggren

Strävan att minska på vårt hushållsavfall, att förlänga livet på våra prylar genom att laga prylar istället för att köpa nytt faller sig naturligt eftersom det blir ett sätt att spara pengar på, men lika mycket för vår strävan att minska vårt ekologiska fotavtryck.

Vår familj består av Jonas, Helena, Adam och Hanna och vår devis är att ingen kan göra allt men alla kan göra något. Genom vår medverkan i Minimeringsmästarna hoppas vi kunna vässa våra ambitioner ytterligare - för framtida generationers skull.


Kävlinge

Familjen Leth

Varför vill ni bli Minimeringsmästare? 
Vi ville lära oss mer om vad vi kan göra för att förändra vårt sätt att leva och därmed bidra till att göra världen till en lite bättre plats även för våra barn.

Vad har ni fått för reaktioner från omgivningen?
Många är nyfikna på att veta mer och på vad vi gör.

Vad tycker ni om temat Matsvinn? 
Det har varit det mest utmanande temat tycker vi. Det är så lätt att glömma rester i kylen och med små barn är det inte alltid så lätt att förutse vad som gillas just idag.

Följ familjen Leth på Instagram: @bynsblommor

Mats och Camilla Kävlinge.jpg


Marina, Lucas med barn Kävlinge.jpg

Familjen Holm

Vi såg anmälan till Minimeringsmästarna som en möjlighet till att utmana oss själva i vår vardag och även få inspiration till vilka steg vi kan ta för att leva mer hållbart.
Det finns så mycket information och tips om vad man ska tänka på och ändra på i sin vardag, men vilka steg är de som spelar mest roll? Hur kan vi på mest effektivt sätt uppnå ett mer hållbart sätt att leva våra liv?
Det var sånt vi ville veta mer om och som vi upplever att Minimeringsmästarna har gett och ger oss svar på.

Vi vill gärna uppmuntra andra att ta steg in i en liknande resa, där vi tillsammans inspirerar varandra att minska vår klimatpåverkan i stort och smått.

Följ oss gärna på Instagram: @team_holm


Svedala

Karin och Peo

Varför ville ni bli Minimeringsmästare?
- Karin såg ett inlägg på Facebook om att tävlingen Minimeringsmästarna. Hon tänkte dirket att det var något för oss!

Vi är två 55+ med utflugna barn. Vi lever nära naturen och har länge varit aktiva i att minska vår miljöpåverkan. 

Vad har ni fått för reaktioner?
Många är nyfikna och vill vera mer. Vi pratar mycket med vår omgivning om hur man kan leva mer miljövänligt och det blir oftast väldigt bra diskussioner. 

Vad tycker ni om temat Matsvinn?
Tema matsvinn är nog det vi är bäst på. Vi lagar oftas mat på det som finns hemma och bakar en hel del surdegsbröd. 

Valastig.jpg


minimeringsmastarna_johanna.jpg

Johanna

Jag fick syn på tävlingen Minineringsmästarna i ett ögonblick när jag var lätt överväldigad av alla nya saker vi behövde för att vi flyttat från en liten hyresrätt till ett hus. Så det var känslan som inledde det hela.

Generellt handlar det mest om min känsla inför konsumtion. Jag har egentligen inget emot konsumtion, men det är just nu något helt normalt att köpa saker för att bara använda dem en gång och ibland inte ens det. Så jag ville helt enkelt vara en del av att flytta gränsen för vad som är normalt.

Följ Johanna på Instagram: @lejoch


Mio med familj

Jag anmälde vår hushåll till Minimeringsmästarna då jag ville få mer inspiration om hur vi kan leva mer hållbart och för att  träffa likasinnade människor. Undermedvetet hoppades jag kunna kompensera lite för den stora mängden avfall som produceras på mitt arbete som operationssjuksköterska. 

I vårt hushåll bor Mio, Johannes, Sophia och Sixten. Under tävlingen har vi lärt oss att miljömedvetenhet sträcker sig längre än sopsortering och att cykla till jobbet. De olika teman/ utmaningar hjälper oss att inse vilka andra områden vi kan jobba med. Genom deltagandet i Minimeringsmästarna vill vi vuxna även föra vidare kännedom och engagemang för miljön till våra barn.

Man kan följa våra (mestadels Mios) tankar och påhitt under @bara_ferdinanda

Mioara med barn.jpg


Om tävlingen Minimeringsmästarna

grytor och fat med upplagd mat

Under resan som Minimeringsmästare får deltagarna träffas på tematräffar under hela året. Där utbyter de erfarenheter och får tips och inspiration från både projektgruppen och andra föreläsare.

Utöver träffarna får deltagarna olika utmaningar som de ska genomföra till nästa träff, till exempel laga mat på rester eller anordna en klädbytarträff med kompisar.

Tematräffar:

  • Förträff
  • Hållbar konsumtion
  • Matsvinn
  • Farligt avfall
  • Delande
  • Textil

Delar i sociala medier

Utmaningarna och deras erfarenheter längs resans gång, delas via sociala medier, både på deltagarnas egna konton och på Minimeringsmästarnas Sysavs instagramkonto: @minimeringsmastarna_sysav

Varför finns Minimeringsmästarna?

Vi shoppar i Sverige som om det fanns 4,2 jordklot och vi gör av med 466 kg avfall varje år per person. Det är nästan ett halvt ton! Per person! Ja, det är galet. Men det går att göra något åt det, och vi kan göra det tillsammans. Att minska på sitt avfall är inte bara bättre för miljön - du kan spara pengar och få mer tid till annat. 

Därför finns Minimeringsmästarna - ett intiativ från Göteborgsregionen (GR), som finansieras av Avfall Sverige. Genom Minimeringsmästarna kan vi visa att mångar bäckar små blir en stor å. 


Minimeringsmästarna

 Minimeringsmästarna är ett initiativ från Göteborgsregionen (GR), som finansieras av Avfall Sverige.

Logotyp_Minimeringsmästarna.jpg