På sysav.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Dina jeans och miljön

Bomull är favoriten i våra kläder och används i våra älskade jeans.

Vi skulle göra miljön en stor tjänst om alla jeans syddes av ekologisk bomull och dessutom kunde återvinnas när man inte längre ville ha dem. Riktigt så enkelt är det tyvärr inte. Från det att bomullen plockats till det att du provar jeansen i butiken har det gått åt 11 000 liter vatten. 

Jeans och miljön

Produktionen av alla sorters bomullstyger skapar stora mängder avfall. Alltifrån kemikalier som används i färgerier och väverier till gruvavfall vid anrikning av metaller, samt stora kvantiteter avloppsvatten.

Naturskyddsföreningen rekommenderar därför att vi köper ekologiska jeans. Främst för att det inte går åt lika mycket vatten och energi när man inte använder konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel i odlingen och i produktionsprocessen. Tyvärr är fortfarande bara 2,5 procent av världens bomullsodlingar ekologiska.

Nudie är ett svenskt märke som syr jeans av ekologisk bomull och som dessutom reparerar jeans som köpts i deras butiker.

Bild

Hållbara jeans

Det starka denimtyget slits både av att vi använder våra byxor men också när vi tvättar dem. En bra tumregel är därför att tvätta så sällan som möjligt och på låg temperatur (40 istället för 60 grader). Går det hål är det lätt att laga. I Sysavs syskola visar designern Helle Robertson hur du kan göra.

Avklippta eller omsydda jeans kan bli till shorts eller en kjol. I ett projekt har Helle Robertson, tillsammans med andra svenska designers och Röda Korset, även skapat en mängd nya produkter av bland annat insamlade jeans. 

Second hand och återvinning av tyg

Märkesjeans är eftertraktade i second hand – affärer och på klädbytardagar. Flera välgörenhetsorganisationer bedriver också projekt som syftar till att skapa ett både miljömässigt och socialt hållbart samhälle. Så du kan göra en riktigt god gärning om du handlar hos dem. 

Släng oanvändbara textilier och kläder i textilbehållaren så att de kan återvinnas. Det pågår flera projekt som undersöker hur man kan använda textilier som samlats in på återvinningscentraler till att producera nya. Sysav stödjer ett av dem, SipTex som har sin försöksanläggning i Avesta. Så i framtiden ska vi förhoppningsvis kunna köpa nya jeans som är tillverkade av återvunnen textil, vävt på våra gamla. 

Checklista för att bli en hållbar konsument:

  1. Köp begagnade jeans.
  2. Köp ekologiska jeans.
  3. Tvätta sällan och på låg temperatur.
  4. Återanvänd och redesigna dina byxor.