På sysav.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Din dator och miljön

Vi svenskar älskar våra elektroniska prylar. En majoritet av oss har faktiskt tillgång till såväl dator, mobil och surfplatta.

En laptop gör vårt liv enklare och roligare. Men den genererar också massor av avfall. Så förläng livslängden på din bärbara dator och när det inte går - återvinn den och all annan elektronik.

Datorer och miljön

Vid tillverkningen av en bärbar dator som väger några få kilo genereras över ett ton avfall.

Det består till största delen av rester från gruvbrytning och slagg från blysmältverk.

Avfallet blir kvar efter det att man, bland annat, utvunnit guld till kretskort, LCD-moduler och CD-ROM-enheter som sitter i våra datorer. Dessutom bildas en stor mängd växthusgaser när metaller bryts och bearbetas.

Datorer, mobiler och andra prylar blir ju till på köpet avfall en gång till, när vi slänger dem. Varje år kastar vi cirka 13 kilo elektroniskt avfall per person. Många gånger fastän sakerna inte är trasiga eller särskilt gamla.

Bild

Insamling och återvinning

Det är viktigt att lämna in obrukbara el-prylar på rätt ställe. 

I Sverige är det El-Kretsen som ansvarar för att elektroniskt avfall och batterier samlas in. Turligt nog är det också möjligt att återvinna delar av vår gamla elektronik och använda dem till att skapa ny. 

Bild

Återanvända datorn

Det allra bästa är emellertid om vi kan återanvända datorer och andra elektroniska prylar och inte behöver tillverka nya. Om du, till exempel, återanvänder en dator istället för att köpa en ny minskar du utsläppen av koldioxid med hela 69 kilo.

Det finns framåtblickande och miljömedvetna företag i Sverige idag som både köper gamla datorer som de servar och uppdaterar och hyr ut och säljer begagnade mobiltelefoner, datorer, nätverksutrustning och servrar.

Checklista för att bli en hållbar konsument:

  1. Uppdatera och uppgradera din befintliga laptop – den kanske bara behöver lite extra minne?
  2. Kolla om det finns begagnade datorer att köpa.
  3. Köp nytt men använd din dator länge och reparera om den går sönder.
  4. När den är pensionsmässig, skicka den till el-återvinningen.