På sysav.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Din t-shirt och miljön

En ny t-shirt till helgen för 79 kronor måste man väl kunna unna sig?

Men du betalar egentligen bara en del av det verkliga priset för den billiga tröjan. I tillverkningen används ofta massor av kemikalier, ofta så mycket som 1 kg för varje kilo bomullstextil. Så kostnaderna för miljön är mycket högre.

Bild

Konsumtion och miljö

I Sysavs kampanj Four Fit Challenge tittade vi närmare på den ökade konsumtionen av textil och hur den påverkar vår miljö men också de som arbetar i bomullsindustrin och oss som bär de färdiga kläderna.

Bild

Bomullsodling

Bomull är det absolut vanligaste materialet i t-shirts. Det är skönt att bära närmast kroppen men ganska svårt att odla. Bomullsplantan är känslig för insektsangrepp och torka och måste därför konstbevattnas och besprutas med bekämpningsmedel.

Det innebär stora påfrestningar på både människor och natur runt bomullsodlingarna. I områden runtomkring har man kunnat se hur den biologiska mångfalden minskat. Dessutom förorenar bekämpningsmedlen områden och vattendrag runt odlingarna. De som arbetar i bomullsfälten riskerar dessutom förhöjd dödlighet eller att bli sjuka när de exponeras för medlen.

För att få veta mera om bomullsodlingens miljömässiga konsekvenser, läs Världsnaturfondens WWF rapport "Bomull - en ren naturprodukt?"

Ekologiskt odlad bomull är bättre men det finns även andra material som inte är så skadliga för miljön och som dessutom är nedbrytbara i naturen. Hampa, ull, lin och lycocell är några exempel på miljövänliga alternativ. Här är ett reportage som handlar om hur gran och tall förvandlas till, bland annat, råvara till våra kläder.

Miljömärkning av kläder

Leta också efter t-shirts med miljömärkning i butiken: Bra Miljöval, GOTS, Svanen och EU Ecolabel.

Naturskyddsföreningen har sammanställt en guide för hur du blir en grönare klädkonsument som finns på nätet.

Checklista för att bli en hållbar konsument:

  1. Välj gärna kläder av andra material än bomull.
  2. Köp kläder med eko – eller miljöcertifiering.
  3. Köp second hand och på loppis eller byt med kompisar.
  4. Använd utslitna t-shirts som damm – och putstrasor.