Gå till innehållet

Det påverkar väl inte dig?

Det är så enkelt att låta det där glasspappret virvla iväg, att fimpa i sanden eller slänga ut läskburken genom bilfönstret. Du är inte ensam om att tycka det. För när någon börjar skräpa ner, följer andra efter. Trots att det leder till föroreningar i naturen, mikroplaster i våra hav och en skräpig miljö ingen vill vistas i. Så jo, visst påverkar det dig - och oss alla.

Vad vet du om kläders miljöpåverkan?

Varje år köper varje svensk ungefär 13 kilo textilier. Drygt hälften, ca 8 kilo, läggs i soppåsen när ägaren inte längre vill ha det. Hur kan man göra för att konsumera textil på ett mer hållbart sätt? 

Spillepengs fritidsområde är kanske Malmös mest oupptäckta rekreationsområde. Här finns elljusspår, MTB-bana och utegym i en varierande och kuperad terräng.

När du sorterar dina sopor väl kan de tas om hand på ett säkert och bra sätt och det mesta av dina sopor kan då återvinnas. Att bearbeta återvunnet material är inte lika energikrävande och energi sparas som annars hade gått åt vid användning av jungfrulig råvara.

En hållbar present är något du behöver, vill ha och kan använda och som dessutom inte belastar miljön och klimatet på ett negativt sätt. Låter det svårt? Det behöver det inte vara. Här har vi samlat massor av inspiration på hållbara presenter.