På sysav.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Vanliga behandlingsmetoder för farligt avfall

Det finns många sätt att behandla farligt avfall på. De vanligaste metoderna är återvinning, förbränning med energiutvinning, neutralisation, deponi och så kallad kryo-malning, som egentligen är en form av separationsmetod.

Återvinning

Sysav lämnar spillolja, begagnad kylarvätska och bilbatterier till återvinning. Detta görs i godkända anläggningar i Sverige men även i utlandet.

Förbränning med energiutvinning

Detta är den vanligaste behandlingsmetoden för fast och flytande avfall. Metoden är speciellt lämpad för farligt avfall med högt energiinnehåll. Vissa förbränningsanläggningar förbränner vid väldigt höga temperatur (1200 grader Celcisus), så kallad högtemperatursförbränning. Detta är bra om det farliga avfallet behöver destrueras.

Neutralisation

Denna behandlingsmetod används för sura och alkaliska lösningar och går ut på att syror och baser neutraliserar varandra.

Deponi, dvs slutförvaring av avfall

En del av det farliga avfallet slutförvaras (deponeras) på så kallade deponier för farligt avfall. Det är specialdeponier som är särskilt täta och avsedda för farligt avfall.

Kryomalning

Kryomalning är en separationsmetod som används till exempel för halvtomma färgburkar. Genom stark nedfrysning stelnar färgen. I en hammarkvarn delas burken i chipsstora bitar. Metallen separeras med en magnet för återvinning och färgen går till förbränning.