På sysav.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Avfall sorteras för maximal återvinning

Till avfallsanläggningarna kommer grovavfall och blandat avfall som innehåller olika material från företag och Sysavs återvinningscentraler.

Med hjälp av maskiner utrustade med gripklor sorteras avfallet i olika fraktioner, till exempel metall, trä, gips, brännbart avfall och avfall som måste deponeras. 

För att maximera återvinningen kan maskinerna också ta isär föremål som består av olika material. Cirka 90 procent av avfallet som sorteras återvinns som material eller energi. Övriga tio procent deponeras.

Flisning

Utsorterat trä bearbetas för att kunna användas som bränsle. På avfallsanläggningarna lagras och flisas träet, som sedan kan användas i biobränslepannor. 

Rent, omålat trä kan eldas i princip i alla biobränslepannor,
medan användningen av målat trä är mer begränsad eftersom det ställer högre krav på rökgasrening. 

Flis skickas även till spånplattetillverkning i Polen. 

Bild

Slaggsortering

På Spillepengs avfallsanläggning sorteras slagg från Sysavs avfallskraftvärmeverk. Slaggen innehåller avfall som inte förbränts i pannan, till exempel grus, porslin, glas och metall.

Genom att köra slaggen genom en stor sorteringsmaskin kan de olika materialen tas tillvara. Dessa delas upp i fyra material som kan användas igen – slaggrus, magnetiskt skrot, icke magnetiskt skrot och en brännbar rest – samt en mindre del som behöver deponeras.

Den största delen av slaggen, cirka 90 procent, blir slaggrus. Gruset kan användas vid anläggningsarbeten.