Du verkar ha script inaktiverat i webbläsaren. För att kunna använda alla funktionerna måste script aktiveras.

På sysav.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

http://www.sysav.se/Om-oss/Om-avfall/Biogas-och-biogodsel/Sa-har-fungerar-forbehandlingsanlaggningen/

Så fungerar förbehandlingsanläggningen

I förbehandlingsanläggningen tas olika matavfall omhand och behandlas på olika sätt.

Matavfall i olika form

I anläggningen behandlas i huvudsak hushållens matavfall. Det första steget är mottagning i en tippficka (8), sedan sker den fortsatta behandlingen i anläggningsdelarna (9 -13). Själva produktionen av slurry sker i anläggningens hjärtat (12) - skruvpressen. I anläggningen tas flytande matavfall (1) emot direkt till tank. Förpackat matavfall levereras oftast på pall och består till stor del av dryck och lättflytande mejeriprodukter (6, 7). Här skiljs det flytande livsmedlet från förpackningarna. 

Så här blir det slurry

Matavfallet sönderdelas och blötas upp så att det blir pumpbart i förbehandlingen. Föroreningar som papper och kartong avskiljs i en press. Denna del används för energiutvinning i Sysavs förbränningsanläggning. Slutprodukten är en pumpbar fraktion, som vi på Sysav kallar slurry. Den transporteras till en biogasanläggning för att behandlas biologiskt.  

El och fjärrvärme – en restprodukt

Det som blir kvar som en rest vid förbehandlingen av matavfallet används som bränsle i Sysavs avfallskraftvärmeverk. Den brännbara resten består av förpackningar och annat torrt material. Med en skruvtransportör via en bandvåg forslas den ut till bunkern i avfallskraftvärmeverket som ligger i samma byggnad som förbehandlingsanläggningen. Avfallet förbränns vid hög temperatur och med avancerad rökgasrening. Energi produceras i form av fjärrvärme och elkraft.

Senast uppdaterat 2017-12-06
Tyck till om sidan

Ladda ner broschyr om matavfall

Vill du veta mer om hur matavfallet blir till biogas och biogödsel? Ta en titt i vårt broschyrarkiv. Där finns våra broschyrer, årsredovisningar och annat informationsmaterial.

Broschyrarkiv
Bild

Så här fungerar en biogasanläggning

Så här blir slurryn biogas och biogödsel.

Så fungerar en biogasanläggning

Kontakta oss

  • 040-635 18 00

Kundservice
Kontakta kundservice privat
Vardagar kl 8-16.30

Kontakta kundservice företag
Vardagar kl 8-12,12.45-16.00

Tel: 040-635 18 00
Fax: 040-635 18 10  

Besöksadress
Spillepengsgatan 13
211 24 Malmö
Hitta till oss

Postadress
Box 503 44 
202 13 Malmö

Öppettider
Återvinningscentraler
Övriga anläggningar

Om Sysav

Sysav tar emot, återvinner och behandlar avfall från hushåll och industrier i södra Skåne. Vår vision är att vi ska bidra till att skapa världens mest hållbara region, för denna och kommande generationer. 

Sysav ägs av 14 kommuner och erbjuder en säker och trygg avfallshantering, där återanvändning och återvinning av material och energi maximeras på ett kostnadseffektivt sätt med miljö och resurshushållning i fokus. 

Sysav har två dotterbolag, Sysav Industri AB och Sysav Utveckling AB. Sysav Industri AB har specialiserat sig på att hantera avfall från industrier och företag. Sysav Industri AB erbjuder även rådgivning och tar emot internationella förfrågningar om avfallshantering. Sysav Utveckling AB arbetar med forskning och utveckling.