På sysav.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Så fungerar en biogasanläggning

Så här blir slurryn biogas och biogödsel. Matavfallet från Sysav behandlas i olika biogasanläggningar.

Sysav Illustration %c3%b6ver hur en biogasanl%c3%a4ggning fungerar.arbetar för att kunna bygga en egen biogasanläggning.

Nedbrytning av matavfallet

Idag skickas den pumpbara slurryn till olika biogasanläggningar i Skåne. Här behandlas slurryn i flera steg för att så småningom bli biogas och biogödsel. I biogasanläggningens syrefria miljö bryts kolhydrater, proteiner och fetter ner i flera steg av bakterier, bland annat metanproducerande mikroorganismer. Matavfallet har en uppehållstid på drygt tre veckor i biogasanläggningen. En metanrik biogas tas tillvara, liksom en flytande biogödsel där näringsämnen från matavfallet finns kvar.

Upphettning till 70 grader

För att säkerställa att inga sjukdomsalstrande bakterier överlever i biogasanläggningen hygieniseras det pumpbara matavfallet. Det görs genom att vätskan värms upp till 70 grader i en timme.

Biogas blir fordonsbränsle

Den producerade biogasen innehåller förutom den energirika gasen metan, också enTankning av biogas. betydande andel koldioxid. För att kunna använda biogasen som fordonsbränsle behöver det mesta av koldioxiden tas bort. Det görs i en uppgraderingsanläggning, som kan fungera på lite olika sätt. En vanlig metod är att rena gasen med vattenabsorption, det vill säga att gasen duschas med vatten. Koldioxiden löser sig i vattnet och kvar blir i princip ren metan.