På sysav.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Matavfall - en resurs

50 procent av allt matavfall ska behandlas biologiskt enligt ett nationellt mål.

Utsortering och behandling av matavfall pågår sedan några år på flera orter i Sverige. 

Majoriteten av de sydskånska kommunerna har infört eller är på väg att införa utsortering och separat insamling av matavfall från hushåll, storkök, restauranger och butiker.

Matavfall från hushåll och verksamheter sorteras ut och läggs i särskilda papperspåsar. Storkök och restauranger kan också använda avfallskvarnar där matavfallet samlas i en tank. Butiker och livsmedelsproducenter har möjlighet att lämna vissa typer av livsmedelsavfall i plast- och pappersförpackningar.

En effektiv förbehandling av matavfallet är viktig för att den fortsatta behandlingen i en biogasanläggning ska fungera väl. På Sysavs förbehandlingsanläggning i Malmö bearbetas matavfallet till en pumpbar slurry, vilket  är anläggningens slutprodukt. Slurryn behandlas sen i en biogasanläggning för produktion av biogas och biogödsel.

Det är viktigt med rätt sortering så att inte oönskade ämnen hamnar på åkern.

Matavfallets väg

Vad händer med maten? Klicka på bilden och se vad som händer efter det att matavfallet slängs.

Insamling av matavfall

Matavfallet från hushåll samlas in i papperspåsar men med olika typ av insamlingssystem. I vissa kommuner samlas matavfall in i separata kärl, i vissa kommuner i delat eller fyrfackskärl. Vänd dig till din kommun eller det företag som avsvarar för insamlingen i din kommun för att få information om hur det går till hos dig. 

Bild

Matavfall från skolor

En del av matavfallet som förbehandlas kommer från skolor.

Ladda ner broschyr om matavfall

Vill du veta mer om hur matavfallet blir till biogas och biogödsel? Ta en titt i vårt broschyrarkiv. Där finns våra broschyrer, årsredovisningar och annat informationsmaterial.