Du verkar ha script inaktiverat i webbläsaren. För att kunna använda alla funktionerna måste script aktiveras.

På sysav.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

http://www.sysav.se/Om-oss/Miljo-och-ansvar/Lagstiftning/Producentansvar-pa-forpackningar/

Producentansvar

Syftet med att ge producenterna ansvaret för avfallet är att minska slöseriet med naturresurser och att det på sikt ska leda till fler produkter som är resurssnåla, lätta att återvinna och som inte innehåller miljöfarliga ämnen.

Producentansvar innebär att alla som tillverkar, importerar eller säljer varor med producentansvar ska bekosta att de tas omhand på ett miljövänligt sätt.

Sverige har hittills infört producentansvar för:

  • bilar 
  • däck 
  • elprodukter 
  • förpackningar 
  • returpapper
  • batterier
  • läkemedel
  • radioaktiva produkter och herrelösa strålkällor

Det finns även frivilliga åtaganden, som liknar producentansvar, för kontorspapper och lantbruksplast.

Producentansvar på förpackningar

1994 infördes producentansvar på förpackningar. 

Tidningar och förpackningar

Insamling och återvinning av förpackningar av plast, metall, glas och papper är Förpacknings- och tidningsinsamlingens (FTI) ansvar. De ska lämnas till en så kallad återvinningsstation.

Producentansvar för elavfall

År 2001 infördes producentansvar el-avfall. 

Genom ett samarbete mellan producenter och kommuner har insamlingen av elavfall lösts på ett enkelt sätt. Hushållen kan lämna sitt elavfall på Sysavs återvinningscentraler i stället för att vända sig till respektive tillverkare eller återförsäljare.

I praktiken fungerar producentansvaret så att producenterna betalar en viss summa för varje produkt till ett servicebolag som heter El-Kretsen, som sedan administrerar omhändertagandet.

Produkter som omfattas av producentansvar är exempelvis hushållsmaskiner, TV och video, vitvaror, kontorsutrustning, telekomutrustning, kameror, klockor, laboratorieutrustning och leksaker med sladd eller batteri. Däremot omfattas inte varmvattenberedare. För kyl och frys gäller producentansvaret endast för sådana enheter som normalt förekommer i hushåll.

Varför särskilt omhändertagande av elektronik?

Huvudskälet för att införa producentansvar på elektronik är att denna typ av avfall ofta har delar med miljöfarligt innehåll. Flertalet produkter behandlas i samma processer medan andra sorteras ut och behandlas separat. Värdefullt material separeras från farligt avfall och inbyggda batterier sorteras för vidare behandling. Sysav tar på El-Kretsens uppdrag emot elektronikskrot från olika delar av Sverige. KS Recycling i Malmö har en behandlingsanläggning för detta ändamål.

Senast uppdaterat 2013-10-03

Kontakta oss

  • 040-635 18 00

Kundservice
Kontakta kundservice privat
Vardagar kl 8-16.30

Kontakta kundservice företag
Vardagar kl 8-12,12.45-16.00

Tel: 040-635 18 00
Fax: 040-635 18 10  

Besöksadress
Spillepengsgatan 13
211 24 Malmö
Hitta till oss

Postadress
Box 503 44 
202 13 Malmö

Öppettider
Återvinningscentraler
Övriga anläggningar

Om Sysav

Sysav tar emot, återvinner och behandlar avfall från hushåll och industrier i södra Skåne. Vår vision är att vi ska bidra till att skapa världens mest hållbara region, för denna och kommande generationer. 

Sysav ägs av 14 kommuner och erbjuder en säker och trygg avfallshantering, där återanvändning och återvinning av material och energi maximeras på ett kostnadseffektivt sätt med miljö och resurshushållning i fokus. 

Sysav har två dotterbolag, Sysav Industri AB och Sysav Utveckling AB. Sysav Industri AB har specialiserat sig på att hantera avfall från industrier och företag. Sysav Industri AB erbjuder även rådgivning och tar emot internationella förfrågningar om avfallshantering. Sysav Utveckling AB arbetar med forskning och utveckling.