Du verkar ha script inaktiverat i webbläsaren. För att kunna använda alla funktionerna måste script aktiveras.

På sysav.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

http://www.sysav.se/foretag/kundservice_foretag/Kundtidningen-Retur/

Kundtidningen Retur

Trädgårdsavfall blir plantjord, träavfall blir nya spånplattor. Ja, till och med slaggen från Sysavs avfallskraftvärmeverk innehåller material som återvinns.

Varje år åker tusentals kunder hem från Sysavs återvinningscentraler med plantjord i bagaget. Jorden kan ha börjat sitt liv som häckklipp som någon lämnat in som trädgårdsavfall. Därefter har det krossats i en kvarn och sedan legat och mognat i tre år för att sedan siktas och bli odlingsmaterial. Ett perfekt kretslopp och en produkts som uppskattas både av privatkunder, företag och kommuner som köper stora mängder av Sysavs plantjord till sina anläggningar.

Träavfall har tidigare eldats upp men numera återvinns materialet och blir råvara till nya produkter. Under 2017 skrev Sysav kontrakt med det polska företaget Krononspan som är en av världens ledande tillverkare av bland annat spånskivor. Träavfallet som nu kommer till Sysav krossas och flisas. Varje dag anländer två lastbilar till Spillepeng och hämtar träflis för vidare befordran till Polen.

Över en halv miljon ton avfall hamnar i år i Sysavs avfallskraftvärmeverk. Det som blir över, slaggen, innehåller metaller som blir råvara till nya produkter. Sysavs samarbetspartner, Scanmetal A/S i Danmark delar upp materialet och skickar det sedan vidare till smältverk och gjuterier.

Allt detta kan du läsa om i Retur nr 3/2017.

Senast uppdaterat 2017-07-13
Tyck till om sidan

Om Retur

Målgrupp: Sysav Retur är en kund- och marknadstidning från Sysav Industri AB i Malmö.
Omfång: 16 sidor
Startår: 2008
Antal utgåvor: 3-4 nummer per år
Ansvarig utgivare: Gunilla Carlsson

Kontakta oss

  • 040-635 18 00

Kundservice
Kontakta kundservice privat
Vardagar kl 8-16.30

Kontakta kundservice företag
Vardagar kl 8-12,12.45-16.00

Tel: 040-635 18 00
Fax: 040-635 18 10  

Besöksadress
Spillepengsgatan 13
211 24 Malmö
Hitta till oss

Postadress
Box 503 44 
202 13 Malmö

Öppettider
Återvinningscentraler
Övriga anläggningar

Om Sysav

Sysav tar emot, återvinner och behandlar avfall från hushåll och industrier i södra Skåne. Vår vision är att vi ska bidra till att skapa världens mest hållbara region, för denna och kommande generationer. 

Sysav ägs av 14 kommuner och erbjuder en säker och trygg avfallshantering, där återanvändning och återvinning av material och energi maximeras på ett kostnadseffektivt sätt med miljö och resurshushållning i fokus. 

Sysav har två dotterbolag, Sysav Industri AB och Sysav Utveckling AB. Sysav Industri AB har specialiserat sig på att hantera avfall från industrier och företag. Sysav Industri AB erbjuder även rådgivning och tar emot internationella förfrågningar om avfallshantering. Sysav Utveckling AB arbetar med forskning och utveckling.