Du verkar ha script inaktiverat i webbläsaren. För att kunna använda alla funktionerna måste script aktiveras.

På sysav.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

http://www.sysav.se/Privat/min-sophamtning/Ditt-karl-och-hur-du-hanterar-det/

Ditt kärl och hur du hanterar det

Som husägare har du ansvar för att se till att ditt kärl enkelt kan hämtas och tömmas. Billigast är det att själv dra fram kärlet till tomtgränsen. Om du inte själv drar fram ditt kärl finns det möjlighet att beställa en tilläggstjänst (gångavstånd) till ditt abonnemang.

Här kommer några tips som gör det lättare för oss att hämta dina sopor. I vissa fall är det kanske till och med så att vi inte har kunnat hämta dina sopor och då meddelar vi det genom en lapp som hängs fast i kärlet.

 Att t%c3%a4nka p%c3%a5 innan sopbilen kommer

Sophämtning vintertid 

Halka och snö kan försvåra avfallshämtningen på vintern och avfall kan frysa fast i kärlen. Här tipsar vi om hur du kan underlätta problemen så att dina sopor kan hämtas som vanligt även hela vintern.

Underlätta för sophämtaren

För att underlätta framkomligheten för sophämtarna och för att säkra din sophämtning ska du inför tömningsdagen:

  • Se till att det är halkfritt fram till ditt sopkärl.
  • Skotta rent från snö när det behövs.
  • Undvika att skotta upp vallar på gatan framför huset, då det är svårt att rulla sopkärlet över vallarna.

Fastfruset avfall

Trädgårdskärlet: Lägg några grova grenar i botten på trädgårdskärlet. Tänk på att det är viktigt att tömma kärlet inför vinteruppehållet så att inget avfall fryser fast och fastnar i kärlet.

Matavfallsfacket/kärlet: Placera en tidning i botten på matavfallskärlet/facket. Det hjälper till att förhindra fastfrysning.

Tänk på att du som har abonnemang för trädgårdsavfall har ansvar för att se till att avfallet är löst i tunnan. Det avfall som eventuellt sitter fast i kärlet efter en normal tömning lämnas kvar. Om trädgårdsavfallet frusit fast i botten är det lättast att använda en grep eller en spade för att få loss det. Har du ett garage kan du ställa in trädgårdskärlet för att innehållet ska tina upp och lossna. 

Sortera rätt

Om avfallet i kärlet är felsorterat går det inte att tömma ditt kärl.

Allt avfall i ditt kärl kommer återvinnas till nytt material, nya råvaror eller till energi. För att materialet ska kunna användas måste det vara sorterat enligt anvisningar i kärlet. Har något i ditt kärl hamnat fel kommer vi  att uppmärksamma dig om detta genom att hänga en lapp på ditt kärl som talar om att sorteringen har blivit fel denna gång. Det är då viktigt att du tänker på detta framöver så att vi kan hämta ditt avfall. Om ditt kärl inte kunnat tömmas på grund av felsortering finns det möjlighet att beställa en budad tömning mot en avgift om avfallet ligger i rätt fack.  

Senast uppdaterat 2017-01-18

Kontakta oss

  • 040-635 18 00

Kundservice
Kontakta kundservice privat
Vardagar kl 8-16.30

Kontakta kundservice företag
Vardagar kl 8-12,12.45-16.00

Tel: 040-635 18 00
Fax: 040-635 18 10  

Besöksadress
Spillepengsgatan 13
211 24 Malmö
Hitta till oss

Postadress
Box 503 44 
202 13 Malmö

Öppettider
Återvinningscentraler
Övriga anläggningar

Om Sysav

Sysav tar emot, återvinner och behandlar avfall från hushåll och industrier i södra Skåne. Vår vision är att vi ska bidra till att skapa världens mest hållbara region, för denna och kommande generationer. 

Sysav ägs av 14 kommuner och erbjuder en säker och trygg avfallshantering, där återanvändning och återvinning av material och energi maximeras på ett kostnadseffektivt sätt med miljö och resurshushållning i fokus. 

Sysav har två dotterbolag, Sysav Industri AB och Sysav Utveckling AB. Sysav Industri AB har specialiserat sig på att hantera avfall från industrier och företag. Sysav Industri AB erbjuder även rådgivning och tar emot internationella förfrågningar om avfallshantering. Sysav Utveckling AB arbetar med forskning och utveckling.