Du verkar ha script inaktiverat i webbläsaren. För att kunna använda alla funktionerna måste script aktiveras.

På sysav.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

http://www.sysav.se/Om-oss/Om-avfall/Sortering-atervinning-deponering/Sortering/

Avfall sorteras för maximal återvinning

Till avfallsanläggningarna kommer grovavfall och blandat avfall som innehåller olika material från företag och Sysavs återvinningscentraler.

Med hjälp av maskiner utrustade med gripklor sorteras avfallet i olika fraktioner, till exempel metall, trä, gips, brännbart avfall och avfall som måste deponeras. 

För att maximera återvinningen kan maskinerna också ta isär föremål som består av olika material. Cirka 90 procent av avfallet som sorteras återvinns som material eller energi. Övriga tio procent deponeras.

Flisning

Utsorterat trä bearbetas för att kunna användas som bränsle. På avfallsanläggningarna lagras och flisas träet, som sedan kan användas i biobränslepannor. 

Rent, omålat trä kan eldas i princip i alla biobränslepannor,
medan användningen av målat trä är mer begränsad eftersom det ställer högre krav på rökgasrening. 

Flis skickas även till spånplattetillverkning i Polen. 

Senast uppdaterat 2017-10-30
Tyck till om sidan
Bild

Slaggsortering

På Spillepengs avfallsanläggning sorteras slagg från Sysavs avfallskraftvärmeverk. Slaggen innehåller avfall som inte förbränts i pannan, till exempel grus, porslin, glas och metall.

Genom att köra slaggen genom en stor sorteringsmaskin kan de olika materialen tas tillvara. Dessa delas upp i fyra material som kan användas igen – slaggrus, magnetiskt skrot, icke magnetiskt skrot och en brännbar rest – samt en mindre del som behöver deponeras.

Den största delen av slaggen, cirka 90 procent, blir slaggrus. Gruset kan användas vid anläggningsarbeten.

Kontakta oss

  • 040-635 18 00

Kundservice
Kontakta kundservice privat
Vardagar kl 8-16.30

Kontakta kundservice företag
Vardagar kl 8-12,12.45-16.00

Tel: 040-635 18 00
Fax: 040-635 18 10  

Besöksadress
Spillepengsgatan 13
211 24 Malmö
Hitta till oss

Postadress
Box 503 44 
202 13 Malmö

Öppettider
Återvinningscentraler
Övriga anläggningar

Om Sysav

Sysav tar emot, återvinner och behandlar avfall från hushåll och industrier i södra Skåne. Vår vision är att vi ska bidra till att skapa världens mest hållbara region, för denna och kommande generationer. 

Sysav ägs av 14 kommuner och erbjuder en säker och trygg avfallshantering, där återanvändning och återvinning av material och energi maximeras på ett kostnadseffektivt sätt med miljö och resurshushållning i fokus. 

Sysav har två dotterbolag, Sysav Industri AB och Sysav Utveckling AB. Sysav Industri AB har specialiserat sig på att hantera avfall från industrier och företag. Sysav Industri AB erbjuder även rådgivning och tar emot internationella förfrågningar om avfallshantering. Sysav Utveckling AB arbetar med forskning och utveckling.