Du verkar ha script inaktiverat i webbläsaren. För att kunna använda alla funktionerna måste script aktiveras.

På sysav.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

http://www.sysav.se/Om-oss/Om-avfall/Farligt_avfall/vanliga-behandlingsmetoder/

Vanliga behandlingsmetoder för farligt avfall

Det finns många sätt att behandla farligt avfall på. De vanligaste metoderna är återvinning, förbränning med energiutvinning, neutralisation, deponi och så kallad kryo-malning, som egentligen är en form av separationsmetod.

Återvinning

Sysav lämnar spillolja, begagnad kylarvätska och bilbatterier till återvinning. Detta görs i godkända anläggningar i Sverige men även i utlandet.

Förbränning med energiutvinning

Detta är den vanligaste behandlingsmetoden för fast och flytande avfall. Metoden är speciellt lämpad för farligt avfall med högt energiinnehåll. Vissa förbränningsanläggningar förbränner vid väldigt höga temperatur (1200 grader Celcisus), så kallad högtemperatursförbränning. Detta är bra om det farliga avfallet behöver destrueras.

Neutralisation

Denna behandlingsmetod används för sura och alkaliska lösningar och går ut på att syror och baser neutraliserar varandra.

Deponi, dvs slutförvaring av avfall

En del av det farliga avfallet slutförvaras (deponeras) på så kallade deponier för farligt avfall. Det är specialdeponier som är särskilt täta och avsedda för farligt avfall.

Kryomalning

Kryomalning är en separationsmetod som används till exempel för halvtomma färgburkar. Genom stark nedfrysning stelnar färgen. I en hammarkvarn delas burken i chipsstora bitar. Metallen separeras med en magnet för återvinning och färgen går till förbränning. 

Senast uppdaterat 2017-10-30

Kontakta oss

  • 040-635 18 00

Kundservice
Kontakta kundservice privat
Vardagar kl 8-16.30

Kontakta kundservice företag
Vardagar kl 8-12,12.45-16.00

Tel: 040-635 18 00
Fax: 040-635 18 10  

Besöksadress
Spillepengsgatan 13
211 24 Malmö
Hitta till oss

Postadress
Box 503 44 
202 13 Malmö

Öppettider
Återvinningscentraler
Övriga anläggningar

Om Sysav

Sysav tar emot, återvinner och behandlar avfall från hushåll och industrier i södra Skåne. Vår vision är att vi ska bidra till att skapa världens mest hållbara region, för denna och kommande generationer. 

Sysav ägs av 14 kommuner och erbjuder en säker och trygg avfallshantering, där återanvändning och återvinning av material och energi maximeras på ett kostnadseffektivt sätt med miljö och resurshushållning i fokus. 

Sysav har två dotterbolag, Sysav Industri AB och Sysav Utveckling AB. Sysav Industri AB har specialiserat sig på att hantera avfall från industrier och företag. Sysav Industri AB erbjuder även rådgivning och tar emot internationella förfrågningar om avfallshantering. Sysav Utveckling AB arbetar med forskning och utveckling.