Du verkar ha script inaktiverat i webbläsaren. För att kunna använda alla funktionerna måste script aktiveras.

På sysav.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

http://www.sysav.se/Om-oss/Om-avfall/Energi-ur-avfall/Steg-for-steg-i-avfallskraftvarmeverket/

Steg för steg i kraftvärmeverket

Dygnet runt, året om, eldas avfall i Sysavs avfallskraftvärmeverk i Malmö.

Varje timme lyfts 75 ton avfall bestående av soppåsar och annat brännbart avfall in i ugnarna. Så här fungerar avfallskraftvärmeverket – från soppåse till fjärrvärme och el.

Bild

Avfallet läggs i ugnen

 • Sopbilarna tippar det brännbara avfallet i en stor bunker.
 • En traversförare styr en gripskopa som är stor nog att lyfta fem ton avfall. Traversföraren släpper ner avfallet i påfyllningstratten och det glider genom tratten ner i ugnen.
Bild

Avfallet brinner

 • I eldstaden är temperaturen cirka 1000 grader. Det behövs inget annat bränsle än sopor. Avfallet brinner medan det rör sig nedåt på en bädd, en så kallad roster, som har en yta på 100 kvadratmeter. De heta rökgaserna stiger uppåt.
 • Allt som är brännbart brinner upp. Det som är kvar kallas slagg. Dena faller ner i ett vattenfyllt tråg och transporteras bort för att sorteras och återvinnas.
Bild

Ånga blir el och fjärrvärme

 • I pannan finns långa sammansvetsade rör, så kallade tuber. I dem leds pannvatten runt och värms upp av de heta rökgaserna. Pannvattnet hettas upp till 400 grader varm ånga med högt tryck.
 • Den överhettade ångan leds till turbinen som sätts i rörelse och driver en generator. Generatorn omvandlar turbinens rörelse till elkraft.
 • När ångan passerat turbinen innehåller den fortfarande mycket energi i form av värme. Den tas tillvara som fjärrvärme. I en stor värmeväxlare, en så kallad kondensor, överförs värme från ångan till fjärrvärmevattnet. Ångan kondenseras till vatten och pumpas tillbaka till pannan igen.
Bild

Rökgaserna renas

 • I ett elektriskt filter tas det mesta stoftet bort ur röken.
 • Rökgaserna renas sedan i våt rökgasrening bestående av tre skrubbrar för att få bort ytterligare föroreningar. I ett sista vått steg avskiljs reststoftet i ett elektroventurifilter.
 • Det sista steget i rökgasreningen är en stor katalysator. Den omvandlar kväveoxider till kväve och vattenånga. När den renade rökgasen leds ut i skorstenen innehåller den i princip bara kväve, syre, koldioxid och vattenånga.
Senast uppdaterat 2017-12-15

Kontakta oss

 • 040-635 18 00

Kundservice
Kontakta kundservice privat
Vardagar kl 8-16.30

Kontakta kundservice företag
Vardagar kl 8-12,12.45-16.00

Tel: 040-635 18 00
Fax: 040-635 18 10  

Besöksadress
Spillepengsgatan 13
211 24 Malmö
Hitta till oss

Postadress
Box 503 44 
202 13 Malmö

Öppettider
Återvinningscentraler
Övriga anläggningar

Om Sysav

Sysav tar emot, återvinner och behandlar avfall från hushåll och industrier i södra Skåne. Vår vision är att vi ska bidra till att skapa världens mest hållbara region, för denna och kommande generationer. 

Sysav ägs av 14 kommuner och erbjuder en säker och trygg avfallshantering, där återanvändning och återvinning av material och energi maximeras på ett kostnadseffektivt sätt med miljö och resurshushållning i fokus. 

Sysav har två dotterbolag, Sysav Industri AB och Sysav Utveckling AB. Sysav Industri AB har specialiserat sig på att hantera avfall från industrier och företag. Sysav Industri AB erbjuder även rådgivning och tar emot internationella förfrågningar om avfallshantering. Sysav Utveckling AB arbetar med forskning och utveckling.