Du verkar ha script inaktiverat i webbläsaren. För att kunna använda alla funktionerna måste script aktiveras.

På sysav.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

http://www.sysav.se/Om-oss/Om-avfall/Energi-ur-avfall/

Från avfall till energi

På Sysavs avfallskraftvärmeverk i Malmö blir avfall till fjärrvärme och el. Sextio procent av fjärrvärmen i Malmö och Burlöv kommer från sopor.

Bild

Avfall som bränsle

Genom att förbränna avfall som är svårt att återvinna på annat sätt, bidrar Sysav till att täcka samhällets energibehov. Rökgaser och restprodukter hanteras på ett miljösäkert sätt.

Avfall som bränsle
Bild

Steg för steg i kraftvärmeverket

Avfallet förbränns och rökgaserna renas med hjälp av modern teknik.  Så här går det till - från soppåse till fjärrvärme och el.

Steg för steg i kraftvärmeverket
Senast uppdaterat 2017-12-15
Tyck till om sidan

Avfallsförbränning - ett komplement

Avfallsförbränning är ett komplement till annan avfallsbehandling och används för avfall som inte lämpar sig för till exempel materialåtervinning eller biologisk behandling.

Genom att förbränna avfall använder man den energi som är bunden i materialet. Tre ton avfall kan ge ungefär lika mycket energi som ett ton olja. Avfall kan också till stor del betraktas som ett biobränsle, då cirka 85 viktprocent av avfallet består av förnybart material.

Kontakta oss

  • 040-635 18 00

Kundservice
Kontakta kundservice privat
Vardagar kl 8-16.30

Kontakta kundservice företag
Vardagar kl 8-12,12.45-16.00

Tel: 040-635 18 00
Fax: 040-635 18 10  

Besöksadress
Spillepengsgatan 13
211 24 Malmö
Hitta till oss

Postadress
Box 503 44 
202 13 Malmö

Öppettider
Återvinningscentraler
Övriga anläggningar

Om Sysav

Sysav tar emot, återvinner och behandlar avfall från hushåll och industrier i södra Skåne. Vår vision är att vi ska bidra till att skapa världens mest hållbara region, för denna och kommande generationer. 

Sysav ägs av 14 kommuner och erbjuder en säker och trygg avfallshantering, där återanvändning och återvinning av material och energi maximeras på ett kostnadseffektivt sätt med miljö och resurshushållning i fokus. 

Sysav har två dotterbolag, Sysav Industri AB och Sysav Utveckling AB. Sysav Industri AB har specialiserat sig på att hantera avfall från industrier och företag. Sysav Industri AB erbjuder även rådgivning och tar emot internationella förfrågningar om avfallshantering. Sysav Utveckling AB arbetar med forskning och utveckling.