Du verkar ha script inaktiverat i webbläsaren. För att kunna använda alla funktionerna måste script aktiveras.

På sysav.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

http://www.sysav.se/Om-oss/Om-avfall/Biogas-och-biogodsel/Matavfall--en-resurs/

Matavfall - en resurs

Utsortering och behandling av matavfall pågår sedan några år på flera orter i Sverige. 50 procent av allt matavfall ska behandlas biologiskt enligt ett nationellt mål.

Majoriteten av de sydskånska kommunerna har infört eller är på väg att införa utsortering och separat insamling av matavfall från hushåll, storkök, restauranger och butiker.

Matavfall från hushåll och verksamheter sorteras ut och läggs i särskilda papperspåsar. Storkök och restauranger kan också använda avfallskvarnar där matavfallet samlas i en tank. Butiker och livsmedelsproducenter har möjlighet att lämna vissa typer av livsmedelsavfall i plast- och pappersförpackningar.

En effektiv förbehandling av matavfallet är viktig för att den fortsatta behandlingen i en biogasanläggning ska fungera väl. På Sysavs förbehandlingsanläggning i Malmö bearbetas matavfallet till en pumpbar slurry, vilket  är anläggningens slutprodukt. Slurryn behandlas sen i en biogasanläggning för produktion av biogas och biogödsel.

Det är viktigt med rätt sortering så att inte oönskade ämnen hamnar på åkern.

Matavfallets väg

Vad händer med maten? Ta del av den förenklade bilden och se vad som händer efter det att matavfallet slängs.

Senast uppdaterat 2017-12-01
Tyck till om sidan

Insamling av matavfall

Matavfallet från hushåll samlas in i papperspåsar men med olika typ av insamlingssystem. I vissa kommuner samlas matavfall in i separata kärl, i vissa kommuner i delat eller fyrfackskärl. Vänd dig till din kommun eller det företag som avsvarar för insamlingen i din kommun för att få information om hur det går till hos dig. 

Sophantering
Bild

Matavfall från skolor

En del av matavfallet som förbehandlas kommer från skolor.

Ladda ner broschyr om matavfall

Vill du veta mer om hur matavfallet blir till biogas och biogödsel? Ta en titt i vårt broschyrarkiv. Där finns våra broschyrer, årsredovisningar och annat informationsmaterial.

Broschyrarkiv

Kontakta oss

  • 040-635 18 00

Kundservice
Kontakta kundservice privat
Vardagar kl 8-16.30

Kontakta kundservice företag
Vardagar kl 8-12,12.45-16.00

Tel: 040-635 18 00
Fax: 040-635 18 10  

Besöksadress
Spillepengsgatan 13
211 24 Malmö
Hitta till oss

Postadress
Box 503 44 
202 13 Malmö

Öppettider
Återvinningscentraler
Övriga anläggningar

Om Sysav

Sysav tar emot, återvinner och behandlar avfall från hushåll och industrier i södra Skåne. Vår vision är att vi ska bidra till att skapa världens mest hållbara region, för denna och kommande generationer. 

Sysav ägs av 14 kommuner och erbjuder en säker och trygg avfallshantering, där återanvändning och återvinning av material och energi maximeras på ett kostnadseffektivt sätt med miljö och resurshushållning i fokus. 

Sysav har två dotterbolag, Sysav Industri AB och Sysav Utveckling AB. Sysav Industri AB har specialiserat sig på att hantera avfall från industrier och företag. Sysav Industri AB erbjuder även rådgivning och tar emot internationella förfrågningar om avfallshantering. Sysav Utveckling AB arbetar med forskning och utveckling.